SEDAM PREPREKA DO 25. GREND SLEMA Novak Đoković nastavlja sa pisanjem istorije, evo ko ga sve čeka na putu do novog trofeja u Australiji

07:00 | 12-01-2024

Tenis 0

Vežite se, polećemo!

Novak Đoković
Tanjug/Ap

 

Čekanju je došao kraj, u nedelju startuje Australijan open, prvi grend slem u sezoni. U centru pažnje ponovo će biti ko drugi do najbolji teniser svih vremena Novak Đoković.

Rafael Nadal je u poslednjem trenutku odustao od učešća, ali to ne znači da će uzbuđenja manjkati, naprotiv. Novak je taj koji brani krunu, a najveća pretnja su mu Karlos Alkaraz, Janik Siner, Danil Medvedev, Aleksander Zverev...

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Novak bez pritiska, ali sa ogromnim motivom

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Već nekoliko godina unazad Novakov prioritet su grend slemovi. Nije se to promenilo ni ove sezone, sa tim što sada ima jedan dodatak, Olimpijske igre u Parizu, pa će najbolji teniser svih vremena pokušati da se domogne zlatnog slema.

Prošle godine Đoković je bio na najvećem testu u karijeri, kada je slavio nakon što je prethodno deportovan iz Australije. Emocije su ga preplavile nakon što je u finalu savladao Stefanosa Cicipasa u tri seta. Zatim je osvojio Rolan Garos i US Open i postao rekorder po broju grend slemova (24).

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Sada neće osećati tako veliki pritisak kao što je to ranije bio slučaj, ali motiva mu ne manjka.

Srbin je u prilici da nastavi dominaciju u Melburnu gde već ima deset titula i domogne se 25. najprestižnijeg trofeja. Takođe, samo mu titula garantuje ostanak na prvom mestu ATP liste. Ujedno, Đoković bi ponovo poslao poruku mladim lavovima koji žele da ga svrgnu sa trona.

Eventualnim peharom napravio bi sjajnu platformu za nastavak sezone i napravio bi prvi korak ka sanjanom zlatnom slemu.

Ko sve Đokoviću stoji na putu do trona?

Može se reći da je Novak dobro prošao na žrebu. U četvrtfinalu je izbegao Aleksandera Zvereva koji je u sjajnoj formi, a u polufinalu tradicionalno nezgodnog Danila Medvedeva. Treće i četvrto kolu su mogli biti lakši rivali, ali ako je 37-godišnji Beograđanin zdrav, tačnije ako je povreda zgloba desne ruke prošlost, ko god mu je protivnik Đoković će biti veliki favorit.

U prvom kolu rival mu je kvalifkant, a drugom neko od Australijanaca, Aleksej Popirin ili Mark Polmans. Mečevi protiv domaćih tenisera umeju da budu nezgodni, ali Novak ne bi smeo da ima problema, naročito ako Polmans savlada Popirina.

Potencijalna treća runda mogla bi da donese okršaj sa starim znancem Endijem Marejem. Šest godina ljubitelji tenisa čekaju na taj okršaj, ali Britanca neće biti lako da dođe do Đokovića. Na startu mu je protivnik Tomas Martin Ečeveri, a zatim bolji iz meča Gael Monfis - Janik Hanfman.

Osmina finala bi mogla da bude ozbiljniji izazov za Đokovića, pošto mu je projektovani rival Amerikanac Ben Šelton kog je Đoković pobedio u polufinalu US Opena. Šelton igra snažno, udara iz sve snage, levoruk je, ali Novak po pravilu zna kako da izađe na kraj sa tim teniserima.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

U četvrtfinalu bismo mogli da gledamo reprizu finala iz prošle godine i novi okršaj sa Stefanosom Cicipasom. Grk se ne može pohvaliti dobrom formom, a i ima igru koja savršeno odgovara svetskom broju jedan. Pored Stefanosa, glavni favorit u tom delu žreba je Tejlor Fric kog je Novak pobedio u svih osam međusobnih duela.

U polufinalu Novaka čeka Janik Siner. Od Italijana se mnogo očekuje ove godine, naročito posle sjajnog finiša prošle sezone. Na grend slemovima nikako da zablista, pa će ovo biti veliki test za njega. Pokazao je da se ne plaši Đokovića, zna kako da igra protiv njega, ali je pitanje da li je u stanju da zadrži kontinuitet u meču na tri dobijena seta. 

U drugoj polovini žreba su Karlos Alkaraz, Danil Medvedev, Aleksander Zverev, Holger Rune...

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading