JAVIO SE ĐOKOVIĆEV TRENER Novakova povreda teža nego što se mislilo? (FOTO)

20:17 | 14-05-2024

Tenis 0

Odjeci bizarnog incidenta iz Rima

Novak
AP Photo/Alessandra Tarantino

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković pogođen je flašom u glavu dok je delio autograme nakon pobede nad Korentenom Muteom u drugom kolu mastersa u Rimu.

Novaka je bizarni incident prilično uzdrmao, pa je tako doživeo ubedljiv poraz u trećoj rundi od Alehandra Tabila.

Sada se oglasio Karlos Gomez Erera, Đokovićev sparing partner koji mu je ujedno i jedan od trenera.

On je na Instagramu citirao izjavu neuropsihijatra Šona Malena i uz to samo napisao "Vredi pročitati".

 

 

Spomenuti naučnik je prvo otkrio kojom je silom boca pala na glavu Novaku, pa onda objasnio kakve posledice po mozak takav udar može da izazove kod sportiste kakav je srpski teniser:

- Analizirao sam incident teniske zvezde, Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu nečime što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Kako bismo razumeli udar, koristio sam veštačku inteligenciju kako bi izračunao silu flaše koja je udarila u Novakovu glavu.

Računica govori da je flaša pala sa šest stopa (oko 1.8 metara) sa minimalnom inicijalnom silom udarca od oko 79.2 Njutna (sila od oko osam kilograma pritiska u odnosu na neku podlogu), što je kao da pas srednjeg rasta skoči na vas.

Još važnije, iz neurofizičke tačke gledišta, takav udar na desnu parijetalnu stranu može da bude zabrinjavajuća. Ovaj deo mozga je kritičan za funkcije povezane sa koordinacijom kretanja i čulnog procesuiranja informacija. 

Inicijalni simptomi mogu da budu od glavobolje i vrtoglavice do suptilnih kognitivnih poremećaja kao poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem strategija i poteza. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre zavisi od preciznosti, izdržljivosti i strateškog razmišljanja, čak i najmanja oštećenja mogu da utiču na njegove partije.

U prvih 24 do 48 sati od incidenta je neophodno da se prate znaci potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi potencijalno mogu da poremete njegova izdanja na predstojećim turnirima, da utiču na njegovu brzinu reagovanja i donošenje odluka pod pritiskom. Esencijalno je da medicinski profesionalci procene njegovo stanje kako bi bili sigurni da nema ozbiljnih povreda i da ga bezbedno vrate na teren - napisao je doktor Malen na društvenoj mreži "X".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading