DRUGO KOLO - DRUGA PRIČA Portugalci kao tajfun srušili Turke, Akajdinov bizaran autogol za generacijsko prepričavanje

19:54 | 22-06-2024

EP2024 0

Rutinska pobeda Portugala protiv Turske.

Euro
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U prvom kolu je Portugal protiv Češke prikazao zaista malo toga, ali drugo kolo - druga priča. Kristijano Ronaldo i družina su prosto razneli Tursku - 0:3!

Mlako je počeo meč u Dortmundu. Kristijano Ronaldo je slabo šutirao iz voleja, a bio je zaista u dobroj poziciji. 

Ništa bolji nije bio ni Akturoglu koji se sapleo, mada je utisak da je mogao i morao da pošalje loptu u okvir gola Dioga Košte, ako već ne i iza njegovih leđa.

I taman iz te neke učmalosti je stigao i prvi gol. Centrirao je Nuno Mendeš sa leve strane, očajno je Akajdin intervenisao, taman toliko da namestio loptu Bernardu Silvi koji je bio hirurški precizan.

Nije ništa mogao Bajandir u tom 22. minutu, a njegov saigrač Akajdin će tek postati tragičar. I to iz dva razloga.

Prvi je dobijeni žuti karton zbog kojeg će propustiti naredni meč protiv Češke, a drugi je verovatno i najbizarniji autogol u istoriji Evropskih prvenstava!

Napamet je turski štoper dodao do golmana Bajindira koji je već istrčao i zatresao sopstvenu mrežu. Za nevericu svih - šta se to dogodilo?!

Turci su pokušali do kraja prvog dela igre da uzvrate, napadnu, probaju da smanje rezultat, ali su se odbijali od odbranu Portugala kao od stene.

Sa uvođenjem Jusufa Jazičija umesto Orhana Kokčua je probao Vinćenco Montela da na startu drugog dela promeni nešto na terenu, ali daleko da je uspeo od toga.

Naportiv, njegova odbrana je ponovo očajno odreagovala. Zeki Čelik je zaboravio da izađe i napravi ofsajd, Kristijano Ronaldo je izbio sam ispred Bajindira, odlučio je da doda do Bruna Fernandeša i u 56. minutu je Portugal imao velikih 3:0.

Tada je praktično bilo rešeno sve na ovoj utakmici...

Turska - Portugal 0:3 (0:2)

Bernardo Silva 22, Akajdin 29 (a.g.), Bruno Fernandeš 56

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

Drugo poluvreme:

Kraj utakmice!

90. minut - Igraće se još pet minuta u Dortmundu.

85. minut - Dosta je opao ritam utakmice. Čeka se samo poslednji zvižduk sudije Feliksa Cvajera.

80. minut - Još 10 minuta do kraja utakmice. Odavno je ovde jasno pitanje pobednika.

74. minut - Vrlo nezgodna povreda tragičara ovog meča Akajdina koji je nezgodno pao. Veliko je pitanje da li će moći da nastavi utakmicu. Sva je prilika da ne...

 

 

70. minut - Evo Arde Gulera koji je ušao sa klupe, verovatno kao poslednjeg aduta Montele da može nešto da promeni na utakmici.

66. minut - Opasan napad Portugala. U prilici je bio Kristijano Ronaldo koji nije zahvatio loptu glavom kako je želeo, inače je moglo da bude veoma, veoma opasno.

61. minut - Kako odmiče utakmica - utisak je da će pre Portugalci doći do četvrtog, nego Turci do prvog gola.

56. minut - Gooool za Portugal! Nova, očajna, intervencija turske odbrane. Čelik je zakasnio da napravio ofsajd, Ronaldo je dodao do Bruna Fernandeša koji je samo plasirao loptu u mrežu. Sve je ovde gotovo.

50. minut - Jasna je namera Portugalije da kontroliše tempo utakmice, da se ne zaleće mnogo pošto ima veliku prednost i ne deli je puno od druge pobede.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Dve izmene u Portugalu. Umesto Žoaa Palinje i Rafaela Leaa, na terenu su Pedro Neto i Ruben Neves. I kod Turske promena. Jusuf Jaziči je zamenio Orkana Kokčua.

 

 

Kraj prvog poluvremena - Apsolutno zasluženo vođstvo Portugalaca koji su bili daleko bolji. Mada su ponajviše koristili sve greške turske odbrane kojih je bilo napretek.

45. minut - Dosta nervoze u turskoj selekciji koja zaista slabo izgleda na terenu. Igraće se još jedan minut.

41. minut - Solidan udarac Orhana Kokčua. Šutirao je iz daljine, ni dovoljno jako, ni dovoljno precizno da bi ugrozio Koštu.

37. minut - Dobar pokušaj Kristijana Ronalda. Namestio se na ivici kaznenog prostora, šutirao, ali preko gola.

35. minut - I dalje su mnogi pod utiskom bizarnog poteza Akajdina koji je nešto ranije dobio i žuti karton, drugi, što znači da neće igrati u poslednjem kolu protiv Češke.

29. minut - Gooool za Portugal! Kakva bizarnost?! Napamet je Akajdin vratio loptu do istrčalog Bajindira, lopta je išla ka golu i na kraju završila u isti. Potpuno neverovatno, verovatno i najbizarniji autogol na EP.

 

 

24. minut - Nova, dobra, šansa za Portugal. Bruno Fernandeš je opalio po loptu, međutim loše je zahvatio volej.

22. minut - Gooool za Portugal! Odličan centaršut Nuna Mendeša, loše je izbacio Akajdin koji je praktično namestio na nogu Bernardu Silvi, a asu Mančester sitija nije bilo teško da matira Bajindira.

 

 

19. minut - Još uvek ekipa Vinćenca Montele nema udarac u okvir gola Dioga Košte. Mada, ne mogu se ni Portugalci pohvaliti preterano boljim učinkom (tek jedan). 

14. minut - Uglavom se pokušaji Turske usmeravaju ka desnom boku. Akgun je probao, bio je zaustavljen, mada je primetna ideja da se napadnu Mendeš i Leao po toj strani pošto su daleko bolji u ofanzivi nego defanzivi.

10. minut - Pretila je akcija Portugala da bude daleko opasnija. Probio je Rafael Lea po levoj strani, ali centaršut je bio dosta slab.

6. minut - Kakva šansa za Tursku! Odličan centaršut po desnoj strani, dobio je udarac Akturkogulu koji nije uspeo bolje za zahvati loptu. Verovatno i postigne pogodak.

4. minut - Prema očekivanjima, Portugalci su dominantniji u posedu. Sem mlakog voleja Ronalda, za sada ništa vredno pomena. 

1. minut - Počela je utakmica prvim napadom selekcije Portugalije.

17.50 - Od 2000. godine do danas, su se ove selekcije četiri puta sastajale. Turska ima samo jednu pobedu, dok je Portugal slavio u tri navrata.

17.40 - Selektor Roberto Martinez će na klupi za rezerve moći da pruži šansu: Semedu, Ramošu, Pereiri,  Nunješu, Rubenu Nevešu, Netu, Feliksu, Inasiju, Diogo Žoti, Žoao Nevešu, Dalou, Konseisau, Antoniju Silvi i golmanima Žozeu Sa i Patrisiju. 

 

 

17.30 - Vinćenco Montela će na klupi za rezerve imati: Jukšeka, Jokušlua, Jildiza, Jildirima, Jazičija, Tosuna, Ozčana, Muldura, Kiličsoja, Kaplana, Gulera, Demirala i golmana Čakira.

17.20 - Portugalci će izaći na meč takođe u rasporedu 4-3-3: Košta - Kanselo, Dijaš, Pepe, Mendeš - Vitinja, Palinja, Bruno Fernandeš - Bernardo Silva, Ronaldo, Leao.

 

 

17.10 - Poznati su i sastavi. Turska će početi meč u formaciji 4-3-3: Bajindir - Čelik, Akjadin, Barkdači, Kadioglu - Kokču, Čalhanoglu, Ajhan - Akgun, Jilmaz, Akturoglu.

17.00 - Nema dileme da će se Turci osećati kao na domaćem terenu zbog velike dijaspore u Nemačkoj i da će pokušati to da iskoriste kako bi stigli i do druge pobede. Međutim, selekcija koju predvodi Kristijano Ronaldo ipak ima ulogu favorita.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading