SIN UPOZOREN ZBOG TATINE ŠTIKLE Naslednika Fernanda Redonda ubili u pojam zbog najatraktivnijeg driblinga u istoriji Lige šampiona

07:00 | 12-09-2024

Fudbal 0

Dođe trener i kaže da moj potez petom nije u redu pa ne čudi što godinama uopšte ne gledam fudbal - kaže jedan od najboljih vezista svetskog fudbala

Fernando Redondo

Fernando Redondo (55) rođen je u porodici industrijalca, imao je vaspitanje iznad argentisnkog proseka, a kasnije je, u ranim godinama igračke karijere, studirao pravni fakultet.

Strastveni je čitalac i smatra Horhea Luisa Borhesa i Gabrijela Garsiju Markesa kao dva omiljena autora. Oženio se rođakom fudbalera Santjaga Solarija, a sinovi Federiko i Fernando mlađi su takođe su sportski tipovi.

Postoje potezi koje obeleže karijeru nekog fudbalera, kako u dobrom tako i u lošem smislu. To je i slučaj sa legendarnim Redondom, svojevremeno najboljim vezistom svetskog fudbala, čovekom koji je briljirao u dresu Reala.

Moderni fudbal se značajno promenio u odnosu na vremena kada je igrao Redondo zbog čega je u jednom od intervjua legendarni Argentinac rekao da uopšte i ne gleda utakmice.

Bilo je proleće 2000. godine kada je u meču Lige šampiona u Redondo izveo sada već čuveni dribling „štiklom“ (petom), prošetao se kroz odbranu Mančester junajteda i spojio s golom Raula kome nije bilo teško da poentira.

Fernando Redondo EPA PHOTO EPA ANTONIO BAT
 

STRAVIČNA TRAGEDIJA Ubijen fudbaler, njegova žena i četvoro dece

- Redondo, da ima magnet u nogama. Videti ga kako igra je čudesno! - bile su reči čuvenog Ser Aleksa Fergusona.

Od poteza je prošlo četvrt veka, ali je i dalje zaštitni znak najelitnijeg takmičenja na svetu što dovoljno govori kakav trag je ostavio. Ipak, trenerima u modernom fudbalu se takve stvari ne sviđaju.

- Fudbal godinama ne gledam. Više ne može da me uzbudi. Čudan je to osećaj, jer je uvek bio u centru pažnje mog života, još od detinjstva – kaže Redondo i dodaje:

- Previše toga se promenilo u poslednjih 10-15 godina, sve je postalo preterano programirano. Fudbaleri izgledaju kao supersportisti, terminatori, spremni da taktički izazovu jedni druge na terenu.

A onda se osvrnio na glavni detalj iz bogate karijere.

- Potez petom? Često sam tako izbacivao protivnike iz igre, ali više sam to radio kako bih se postavio u idealnu poziciju u odnosu na gol da bolje vidim saigrače. Međutim, tada sam video da ima dovoljno mesta kod kornera i shvatio da je pravi trenutak da pokušam. Taj je dribling obišao svet i završila na svim naslovnicama novina.

Fernando Redondo EPA/VICTOR LERENA
 

Redondo se sa setom seća poteza sa „Old Traforda“, ali on je imao i negativne konotacije.

- Godinama kasnije sin mi se poverio: „Tata, trener je rekao da tvoj potez petom nije u redu, jer si imao saigrača u blizini i trebao si da mu dodaš loptu. Rekao je da to ne bi trebali da ponavljamo“.

- Od tog dana shvatio sam da se fudbal sve više kreće u mehaničkom smeru, gde maštu u korjenu guše profesori koji sebe predstavljaju kao trenere.

Inače, Redondov sin se zove Federico i ima 21 godinu. Poššto je prošao omladinske selekcije Argentinos Juniorsa od februara ove godine igra za Inter Majami.

Redonda juniora Amerikanci su platili čak 7.5 miliona evra što govori da se radi o vrhunskom talentu i sigurno ima šansu da jednog dana dođe do reprezentacije i zaigra uz Lea Mesija.

Zbog kose izostao sa Mundijala

Još jedna zanimljivosot je obeležila Redondovu karijeru. Mnogi ljubitelji fudbala ne znaju da vezista nije igrao na SP u Francuskoj 1998. godine jer nije želeo da se ošiša.

Tadašnji selektor Danijel Pasarela je bio poznat po diktatorskom režimu pa se u reprezentaciji moralo igrati po njegovim pravilima.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading