VELIKA NAGRADA MONTE KARLA Monako je na pol poziciji, ima li Zvezda "gume" za veliku scenu?

07:00 | 22-10-2024

Fudbal 0

Pred crveno-belima je novi izazov u reformisanom elitnom takmičenju i to protiv starog znanca sa kojim se susreo pre dve sezone... i nije se najlepše proveo.

Aleksandar Katai

 

Fudbalere Crvene zvezde večeras (18.45) očekuje meč trećeg kola Lige šampiona protiv ekipe Monaka u Monte Karlu.

Pred crveno-belima je novi izazov u reformisanom elitnom takmičenju i to protiv starog znanca sa kojim se susreo pre dve sezone... i nije se najlepše proveo.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Monako je u sezoni 2022/23 dva puta savladao Zvezdu u grupi Lige Evrope kada ju je sa klupe predvodio Milojević, ali ne Vladan, već Miloš. Slavili su "kneževi" tad i u Beogradu i u Monte Karlu. U glavnom gradu Srbije možda i nezasluženo, a onda na "Sent Luju drugom" održali lekciju srpskom timu i razbili mu sve šanse o prolasku dalje, makar u Ligu konferencije.

Situacija je sada dosta drugačija. Ne igraju se uzvratni mečevi, tako da će ovo biti jedini susret dva tima ove sezone. Monako u njega ulazi bez poraza, kako u Ligi šampiona, tako i u francuskoj Ligi 1. Savladana je Barselona (2:1), a onda u Zagrebu, prilično iznenađujuće, jedva izvojevan bod (2:2).

Detalj s meča Monako - Crvena zvezda AP/Daniel Cole
 

Zvezda, ipak, ne može da se pohvali bodovnim saldom. Poraz od Benfike na "Marakani" sa 1:2, pa novi neuspeh u Milanu protiv Intera (0:4) znače da u ovaj duel crveno-beli ulaze sa dozom pritiska da dođu do bodova pre nego što im u narednom kolu u goste dođe Barselona i kako bi izbegli situaciju da posle četiri odigrana kola ostanu na nuli.

Monako je poznat po luksuznom životu, ali i Formuli 1. Jedna od najzanimljivijih trka održava se baš u ovoj državi. Zvezdina utakmica biće upravo to, jedna ozbiljna trka protiv ozbiljnog protivnika. 

Vreme je da crveno-beli pokažu da li imaju adekvatne gume za ovakve izazove, da pokažu da li su dorasli trkama kao što je Velika nagrada Monte Karla. Nisu se proslavili protiv Benfike i Intera, ali ako su nešto naučili u tim porazima, vreme je da to pokažu u Kneževini. Protivnik je taman po meri da se to proceni.

Neslavan učinak sa Francuzima: Bole Strazbur i Bordo, Marsej se pamti po lepom

Elijes ben Segir EPA/SEBASTIEN NOGIER
 

Zvezdi će večerašnji duel biti treći protiv Monaka, a kao što je pomenuto, oba puta je srpki tim bio poražen. Kada se, generalno, pogleda učinak sa francuskim ekipama, on nije nimalo sjajan. Sigurno da se kosa diže na glavi navijačima Zvezde na pomen Strazbura i sezone 2005/06 u Kupu UEFA kada su crveno-beli imali prolaz i 0:2 na gostovanju, a onda sa 2:2 bili eliminisani. Sa Bordoom je bilo jednako bolno u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope 2012 godine kada je posle 0:0 u Beogradu, Nikola Mikić u finišu postigao gol za 2:2 u Francuskoj, a onda... penal i Joan Gurkuf presudili su crveno-belima i naneli veliku ranu navijačima Zvezde

Uspehe sa francuskim ekipama Zvezda je imala protiv Marseja, naravno, u finalu Kupa šampiona 1991. godine i istorijskog uspeha srpskog kluba. Nakon toga jedini pozitivan skor ostvaren je u Kupu UEFA 1998. godine kada je eliminisan Mec i to posle penala (2:1, 1:2). Osim toga iste sezone Lion je uzimao meru Beograđanima (1:2, 2:3), kasnije i Monpelje (0:1, 2:2), pa Ren (1:2, 0:4) i na kraju Pari Sen Žermen u Ligi šampiona  2018. godine kada je "Marakana" videla Mbapea, Nejmara, Di Mariju... Tada je bilo 1:4 u Beogradu, a čak 1:6 u Parizu.

Dakle, crveno-beli se bore za prvu pobedu posle 26 protiv francuskih timova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading