A KRENUO OD ZVEZDE Beogradska magla kao uvod u slavu za sva vremena: Karlova Liga šampiona

07:00 | 03-06-2024

Fudbal 0

Italijan osvojio peti „ušati“ trofej u blistavoj trenerskoj karijeri, a ima i dva igračka

Karlo Ančeloti

Kažu, nemački automobil i italijanski trener su merilo kvaliteta. Za ovo drugo, evo, Karlo Ančeloti je najbolji primer.

Fudbaleri Real Madrida AP/Kirsty Wigglesworth
 

Trijumf Reala nad Dortmundom (2:0) ispisan je njegovom rukom. Istini za volju, „kraljevi fudbala“ nisu izgubili finale Kupa/Lige šampiona od 1981, vodili su Madriđane u međuvremenu do „ušatog“ i Holanđanin Hidik, i Španac Del Boske dvaput, Francuz Zidan čak triput, ali 65-godišnjak iz Ređola je u drugom poluvremenu ispomerao igrače na terenu prevodeći ekipu iz inferiornosti - nijedan šut u okvir gola u prvih 45 minuta - u dominaciju koja je naposletku mogla da se materijalizuje i s više lopti u mreži inače odličnog Kobela.

Gol Karvahala u finalu Lige šampiona AP/Alastair Grant
 

Dovoljne su bile dve, prva 172 centimetra visokog, ili niskog, beka Karvahala (sumnjate li da je i to deo taktike majstora iz Italije) i golgetera Vinisijusa.

Karlo Ančeloti EPA/ADAM VAUGHAN
 

Trofeji Kupa/Lige šampiona

5 Karlo Ančeloti (Milan 2, Real 3)

3 Bob Pejsli (Liverpul 3)
3 Pep Gvardiola (Barselona 2, Mančester siti 1)
3 Zinedin Zidan (Real 3)

I tako je Ančeloti uradio ono što niko nije - uzeo je peti najveći trofej u klupskom fudbalu. I s četiri je već bio rekorder. Kad se na to dodaju dva igračka u dresu Milana - prvi u sezoni čuvene magle na beogradskoj „Marakani“ - eto zašto ovo takmičenje može žargonski da se nazove Karlova Liga šampiona.

Karlo Ančeloti Profimedia
 

Trideset i devet stručnjaka može da se pohvali da su bili prvaci Evrope, među njima i naš Ljupko Petrović, trojica imaju po više od dva pehara (Gvardiola, Pejsli i Zidan), a samo je jedan ispred svih - s dva na klupi Milana (2003, 2007) i tri u Realu (2014, 2022, 2024). I da, izgubio je samo jedno finale, s Milanom ono ludo protiv Liverpula 2005. kad su na poluvremenu vodili 3:0...

Tagovi:

Komentari(0)

Loading