KSS DONEO VAŽNE ODLUKE Evo šta će se raditi u slučaju vređanja na utakmici

12:18 | 24-10-2024

Košarka 0

Košarkaški savez Srbije doneo je niz važnih odluka na sastanku Upravnog odbora

Svetislav Pešić

Zvanično saopštenje Košarkaškog saveza Srbije prenosimo u celosti i bez redakcijskih izmena.


"Na Upravnom odboru KSS koji je održan u ponedeljak 21.10.2024. godine, donesene su važne odluke, a tiču se nacionalnog Saveza i Košarkaške lige Srbije.

Prva od njih odnosi se na ukidanje takozvanog "košarkaškog državljanstva", što znači da će svi mladi košarkaši iz regiona koji imaju srpsko državljanstvo i pasoš Republike Srbije, bez obzira na mesto rođenja, u srpskim klubovima moći da igraju kao domaći igrači.

Druge dve odluke tiču se arbitara, to jest njihove raspoloživosti u domaćim takmičenjima, kao i postupanja u iznimnim situacijama.

Kada je reč o raspoloživosti srpskih arbitara, oni koji sude i domaća i međunarodna takmičenja, obavezni su da sude takmičenja u organizaciji KLS i KSS, kako u seniorskom, tako i u MK takmičenjima, u prioritetu. U prevodu, za sve srpske sudije domaća takmičenja moraju imati prvenstvo u odnosu na regionalnu i sve ostale lige. U slučaju nepoštovanja ove odluke, arbitri podležu disciplinskoj odgovornosti, a izrečene kazne u domaćim takmičenjima odnosiće se i na međunarodna, kao i kazne na međunarodnim, odnosiće se i na domaća takmičenja.

Jako je bitna i odluka o postupanju sudija i delegata na utakmicama na kojima dolazi do navijanja i skandiranja koja se smatraju pogrdnim i gde se vređaju određene ličnosti. Prema novoj odluci, arbitri su dužni da javno opomenu navijače najviše dva puta, a ukoliko se neprimereno navijanje nastavi,  utakmica se prekida. U zavisnosti od procene službenih lica, utakmica se može nastaviti kada se isprazni dvorana od navijača ili pojedinaca. Drugi scenario je zakazivanje novog termina za odigravanje utakmice, dok se, prema trećem scenariju, a sve u zavisnosti od procene prvog sudije i delegata, utakmica potpuno prekida i registruje službenim rezultatom.

Odluke su od ključnog značaja za očuvanje digniteta i integriteta nacionalnog Saveza pre svega, koji u budućnosti, kao krovna kuća košarke, mora biti glavni nosilac razvoja i stabilnosti košarke u Srbiji. Ovim odlukama štiti se i KLS kao domaća liga, koja mora biti prioritet za klubove, ali i za sva službena lica, jer se samo na taj način može raditi na jačanju našeg domaćeg proizvoda – a to je u ovom slučaju srpska košarka", piše u saopštenju na sajtu Saveza.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:
kss

Komentari(0)

Loading