RUMEN KAO BULKA Jeste li se ikada zapitali zbog čega se Željko Obradović ponekad zacrveni? Ovo je odgovor

07:00 | 11-02-2024

Sportski pogled 0

Ovaj fenomen nije toliko neuobičajen, a po njemu je, između ostalog, poznat i legendarni stručnjak.

Željko Obradović
Bane T. Stojanovic/ATAImages

Kada se priča o Željku Obradoviću, većina je stava da se radi o ultimativnom autoritetu, strogom učitelju bez mrve fleksibilnosti. Istina je sasvim drugačija, pošto je popularni Žoc voljen od skoro svih svojih igrača u svojoj višedecenijskoj karijeri. Zapravo, u pitanju je trener sa velikom dozom empatije, koji izabranicima daje slobodu ne samo u igri, već i da njome upravljaju. 

Nije neobično da vidimo legendarnog Čačanina kako dozvoljava da neko od igrača vodi tajmaut, a kroz istoriju smo svedočili o tome da nekome čak prepusti tablu za crtanje i da se skroz skloni u stranu, verujući izabranom pojedincu da osmisli nešto što bi bilo produktivno za tim koji vodi.

Ukratko, igrači sa koji su sa njime sarađivali uglavnom imaju reči hvale za čuvenog Čačanina, na koga često gledaju kao na očinsku i prijateljsku figuru, prema kojoj imaju slobodu da budu iskreni i otvoreni.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

OVO BRINE SVE NAVIJAČE PARTIZANA Ostoja Mijailović progovorio o produžetku ugovora sa Željkom Obradovićem

Željko Obradović ABA Liga/Emilija Jovanović/KK Partizan
 

Ipak, postoji i ona strana Obradovića o kojoj se priča i koja je "zaslužna" za reputaciju strogog lidera. Društvene mreže su preplavljene video snimcima i fotografijama kada se Željko u besu zacrveni i poprimi boju u licu koja ponekad izgleda malo i neprirodno. U našem narodu se kaže "rumen kao bulka".

Važno je da se napomene da, kada god biste pitali nekog igrača da prokomentariše spomenute momente, uvek bi usledio odgovor: "On to radi iz najbolje namere, zato što timu i vama želi najbolje". I nema sumnje da je to tako.

Samo, nije Obradović jedini trener koji se razbesni pored terena. Ruku na srce, ima onih koji se stalno žale na sudijske odluke ili postupke svojih igrača, te konstantno izgledaju iziritirano. Primera radi Ergin Ataman, Dimitris Itudis, Jorgos Barcokas, Pablo Laso... I niko od njih ne poprimi boju u licu kao kada se iznervira šef stručnog štaba Partizana.

U čemu je onda trik?

Medicinski gledano, ovakva reakcija je uobičajena, a razlika u tome što neko manje ili više crveni je "kombinacija genetike i okruženja". Kako je doktor Geri Smol za američke medije objasnio, postoji genetska povezanost između određenih karakternih osobina i rumenila.

Preciznije, prirodni telesni stimulans, adrenalin, povećava brzinu udisaja i izaziva širenje zenica. Takođe, izaziva širenje krvnih sudova duboko u mišićima, kako biste dobili više kiseonika i više energije tamo gde je najpotrebnije. Vene na našem licu se takođe šire. Kako se one otvaraju, omogućavajući više krvi da teče, naši obrazi postaju topliji. Tako nastaje crvenilo.

- Postoji emocionalni okidač koji izaziva fiziološki odgovor. Žlezde oslobađaju adrenalin u vaše telo, što izaziva širenje kapilara, pa krv dolazi bliže površini, zbog čega vidite crvenilo - rekao je doktor Geri Smol.

O crvenilu je govorio čak i Čarls Darvin, koji je stava da je ova reakcija "najneobičnija i najviše ljudska od svih ekspresija", kao i "da je istina da ne postoji životinja na Zemlji koja crveni kao ljudi". Crvenilo kod ljudi je rezultat našeg postojanja kao socijalnih stvorenja i naše komplikovane društvene strukture.

Tako da, sledeći put kada budete videli Željka Obradovića kako se sa crvenilom u licu ljuti na svoje igrače, imajte na umu da je on samo osoba sa genetskom predispozicijom da poprimi više rumenila u odnosu na druge ljude.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading