POBEDA I MORE PORAZA Đokovićeve alarmantne poruke, tenis nam umire na Novakove oči

13:30 | 16-09-2024

Sportski pogled 0

Imamo najboljeg svih vremena, a tenis nam se gasi

foto

Dejvis kup reprezentacija Srbije obezbedila je opstanak u Svetskoj grupi pobedivši Grčku sa 4:1. Iako su navijači zadovoljni napustili halu "Aleksandar Nikolić", ovo je jedino pozitivno što se proteklog vikenda dogodilo u Beogradu, raloga za brigu mnogo je više.

Kada je Stefanos Cicipas otkazao nastup zbog povrede, bilo je jasno da "orlovi" imaju zicer. Pobediti ekipu čiji je najbolje rangirani teniser izvan 700. mesta na ATP listi, nije nešto čime se treba posebno hvaliti. 

Tenis u Srbiji umire i to je činjenica sa koje mnogi već godinama okreću glavu. Krajnje je vreme da se istini pogleda u oči, naročito posle reči najvećeg ikada, Novaka Đokovića.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Srbija nije "iskoristila" Jelenu Janković i Anu Ivanović, pa na zapažen rezultat u ženskom tenisu čekamo više od deset godina. Ista sudbina čeka i muški, samo što se mnogi kriju iza Novaka. Nije prvi put da Đokovićevi uspesi zasene anomalije, ne samo u tenisu, već u našem sportu generalno. Najsvežiji primer su Olimpijske igre u Parizu, gde je Srbija napadala dvocifren broj medalja, a kući se vratila sa tek pet. Ipak, i tada su to mnogi zapostavili, jer je Novak osvojio zlato.

foto FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs
 

 

Poslednji je trenutak da se nacija suoči sa surovom realnošću. Nekoliko, blago rečeno upozoravajućih poruka, poslao je upravo Novak Đoković.

1. Novakov kraj je blizu

Đoković iza sebe ima prilično razočaravajuću sezonu. Nije osvojio nijedan trofej, tek je deveti u ATP trci i plasman na Završni masters mu ozbiljno "visi". Ako izuzmemo Olimpijske igre, gde je prikazao najbolji tenis i konačno stigao do zlata, beležio je rezultate koji nisu dostojni njegovog renomea.

Mnogo je faktora uticalo na to, kako godine, povreda kolena, tako i motivacija. Osvojio je sve što se osvojiti može, postao vlasnik svih relevantnih rekorda i razumljivo je da je došlo do zasićenja. Uostalom, i sam je potvrdio da su mu sada prioritet isključivo grend slemovi i igranje za reprezentaciju.

- Nije mi cilj da jurim Završni tunir, niti renking. Što se mene tiče sa tim turnirom sam završio kakrijeru, da li ću igrati narednih godina - ne znam. Prioritet su Grend slemovi i reprezentacija - poručio je Đoković.

Novak Đoković Tanjug/Marko Đoković
 

 

Otkako se lansirao u tensiki vrh, Novak je samo jednom propustio ATP finale, bilo je to 2017. godine, kada je nakon Vimbldona morao da operiše lakat, pa nije igrao šest meseci.

Đoković je na Završnom mastersu debitovao 2007. godine, kada je eliminisan u grupnoj fazi izgubivši sva tri meča. Sezonu kasnije, po prvi put u karijeri je osvojio titulu na pomenutom turniru pobedivši u finalu Nikolaja Davidenka. Posle toga slavio je još u šest navrata, pa je tako rekorder Završnog mastersa sa sedam trofeja.

Međutim, sva je prilika da ove godine neće braniti titulu, što je samo potvrda da je Novakov kraj karijere blizu.

2.Singl ne donosi titulu

Ukoliko Srbija želi da da ponovi uspeh iz 2010. godine kada je osvojila "salataru", mora da pronađe dobitnu kombinaciju u dublu.

U novom formatu takmičenja, dubl igra jako važnu, možda i presudnu ulogu. Godinama unazad, tačnije otkako je Nenad Zimonjić završio karijeru, oslanjamo se na singl. Gotovo po pravilu, kiks u singlu znači i eliminaciju.

Novak Đoković Tanjug/Marko Đoković
 

 

Protiv Grčke se selektor Viktor Troicki oprobao za novu kombinaciju, Novak Đoković i Hamad Međedović. Slavili su protiv Petrosa Cicipasa i Aristotelosa Tanosa, ali uz mnogo muke i evidentno je da je potrebno vreme da se tandem uigra.

- U dublu smo najslabija reprezentacija od ovih klasičnih, tu moramo da se pozabavimo da mi singl igrači igramo malo više. Kada budemo kompletni u dublu, imaćemo više šansi. Imali smo sjajne rezultate u Dejvis kupu, mi smo najkonzistentnija reprezentacija tu - objasnio je Novak.

3. (Klupski) tenis u Srbiji umire

Paradoksalno, ali iako imamo najboljeg svih vremena, tenis nam umire. Mnogi su toga odavno postali svesni, ali to nisu hteli da priznaju. 

Ali, kada je tu rečenicu izjavio Novak Đoković, čak i najveći optimisti su doživeli otrežnjenje.

- Početna tačka koju smo imali u zlatnoj generaciji je bila solidna, imali smo Moniku Seleš, Bobu Živojinovića. Oni su pravili značanije internacionalne rezultate. Hrvatska je tu imala veću tradiciju od nas. Imate cikluse, navikli smo u Srbiji na neke uspehe, i drago mi je da je naš uspeh kolektivni, ne treba zaboraviti Anu i Jelenu koje su bile broj 1 i insiprisale mnoge devojčice da se bave tenisom. To je pozitivna stvar, pozitivni uticaj uspešnog talasa. Viktor što je rekao je mnogo šira prica gde malo rezultata vidimo - rekao je Đoković u dvorani "Aleksandar Nikolić".

foto FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg
 

 

Zatim je nastavio uz još oštriji ton i teže reči.

- Nama je klupski tenis UMRO. Umro, bukvalno. Partizan se 10-15 godina ne takmiči nigde, ja sam ponikao tamo, Viktor u Zvezdi... Nivo klupskog tenisa je bio izuzetno visok. Ja sam od 10 do 28 godine svaki dan imao vrhunske sparinge, sa dosta boljima od mene koji su me vukli. Danas to nema. To je jedan veliki problem i nadam se da će se stvari promeniti.

- To je osnova svega, ne možete da se oslanjate na sistem jer sistem ne postoji. Ovo sada nije održivo. Potrebno je zasuti rukave i videti šta treba da se menja. Ne možemo da živimo samo od uspeha i da se nadamo da ćemo da preživimo, a tako stvari funkcionisu otkad ja znam za sebe - objasnio je olimpijski šampion.

Govorio je i o teniskom centru.

- Stvorila se tu neka atmosfera, ali to više nije prisutno tamo. Ima puno privatnika, ali na državnom nivou ne postoji nikakva organizacija. Sam treba da se prepiše ono sto funkcioniše negde drugde - zaključio je Đoković.

4. Povreda Lajovića

Kada su Đoković i Međedović doneli treći poen Srbiji, postalo je jasno da Novak neće igrati četvrti meč. Umesto njeg, selektor Troicki se odlučio za Dušana Lajovića.

Lajović je lako dobio prvi set (6:1) protiv Demetrisa Azoidesa, igrača koji je 1019. na ATP listi. Ipak, sredinom drugog seta je povredio desni skočni zglob i morao je da preda meč.

Dušan Lajović EPA
 

 

Duci je ove nedelje trebalo da igra na turniru u Kini, ali bi povreda mogla da mu poremeti planove. 

Opstanak u Svetskoj grupi je obezbeđen, ali mnogo je više problema, koji ukoliko se ne budu što pre rešili, mogu da dovede do gašenje u zemlji koja ima najvećeg svih vremena.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading