Novak je izgubio bitke, ali je dobio rat

13:05 | 25-09-2024

Sportski pogled 0

Uprkos neuspesima, cilj je ostvaren

đoković

Paradoksalno, ali najbolji teniser svih vremena Novak Đoković je u najneuspešnijoj godini doživeo najveću radost. 

Ove sezone još nije osvojio nijednu titulu, veliko je pitanje da li će izboriti plasman na Završni masters, izvesno je da ga čeka veliki pad na ATP listi. Ipak, u 2024. godini se napokon domogao zlatne medalje na Olimpijskim igrama, što mu je bio prioritet svih prioriteta.

Gotovo da ništa nije nagoveštavalo ovakav razvoj situacije. U Australiji mu je lekciju očitao Janik Siner u polufinalu, te je tako okončana dugogodišnja dominacija našeg asa u Melburnu. Zatim je od, do tog momenta anominusa, Luke Nardija, poražen u ranoj fazi Indijan Velsa, da bi ubrzo nakon toga raskinuo saradnju sa Goranom Ivaniševićem.

Igre na šljaci su bile prilično razočaravajuće, a u Rimu je doživeo neprijatnost kada je pogođen flašicom u glavu. Međutim, na Rolan Garos je došao spreman i igrao je veoma dobro, ali je onda stradalo koleno i morao je da se povuče pred četvrtfinalni okršaj sa Kasperom Rudom.

Podvrgao se operaciji, a onda sve iznenadio odlukom da nastupi na Vimbldonu. Čak i sa tek operisanim kolenom, stigao je do finala. Doživeo je prilično ubedljiv poraz od Karlosa Alkaraza, što je ponovo bio povod da ga mnogi otpišu. Ali, ispostavilo se da je bitka za Novaka bila samo platforma za rat u Parizu. Nije se previše obazirao što ga je Španac razbio, jer je znao da ima dovoljno vremena da podigne formu i da će biti najbolji kada bude bilo najpotrebnije. Iako su mu se neki smejali, on je verovao da će Srbiji doneti najsjajnije odličje.

nole EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
 

 

Tako je i bilo. Uprkos tome što je obnovio povredu kolena u četvrtfinalu protiv Stefanosa Cicipasa, došao je do zlata bez izgubljenog seta, odigravši meč godine u finalu protiv Alkaraza. Kao što je i Karlitos rekao, Novaka je tog dana bilo nemoguće pobediti.

Posle Pariza, stvari su se vratile u "normalu". Došao je na US Openu emotivno ispražnjen i učešće završio već u trećem kolu izgubivši od Alekseja Popirina. 

Do kraja sezone ga čekaju mastersi u Šangaju, Parizu, kao i eventualno ATP finale. Ali, veliko je pitanje koliko je Đoković motivisan za te bitke. Uostalom, rat je dobijen i samo je to važno.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading