ČEKANJU JE KONAČNO DOŠAO KRAJ Počinje nova sezona Evrolige! Koliko mogu Partizan i Zvezda?

06:30 | 03-10-2024

Sportski pogled 0

Vreme je za najbolju klupsku košarku u Evropi

Evroliga

Prošlo je više od četiri meseca od finala Evrolige u kome je Panatinaikos pobedio Real Madrid i tako došao do sedme titule prvaka Evrope, a prve nakon odlaska Željka Obradovića, koji je atinskom klubu doneo čak pet trofeja u elitnom takmičenju.

Sada je došlo vreme za novu sezonu najjačeg klupskog takmičenja u Evropi. Ljubitelje igre pod obručima očekuje 34 kola vrhunske košarke, a nakon toga sledi plej-in, koji se igra od prošle sezone, pa četvrtfinale i onda vrhunac svega - Fajnal for.

Svih 18 timova, uključujući i naše predstavnike Partizan i Crvenu zvezdu je ovog leta učinilo sve da napravi što kvalitetnije rostere. Viđeno je pregršt bombastičnih transfera, dosta igrača se vratilo u Evropu iz NBA lige i nema sumnje da nas očekuje pravi spektakl u novoj sezoni.

Partizan i Crvena zvezda

Željko Obradović Marko Metlaš/Alo
 

Srpski klubovi su ovog leta bili veoma aktivni na tržištu. Željko Obradović je nakon razočaravajuće sezone Partizana u kojoj su crno-beli ostali bez ijednog trofeja odlučio da promeni gotovo čitav tim. Jedini koji je ostao u timu je centar Balša Koprivica. Svi ostali igrači su napustili klub i Obradović je rešio da krene ispočetka.

Tako su u klub redom dolazili Vanja Marinković, Frenk Nilikina, Ife Lundberg, Tajrik Džons, Sterling Braun, Isak Bonga, Ajzea Majk, Brendon Dejvis, Karlik Džons, Dvejn Vašington, Aleksej Pokuševski, Arijan Lakić, Mario Nakić i Mitar Bošnjaković. Trener crno-belih će sada imati zadatak da na najbolji mogući način uklopi tim koji će imati velike ambicije, kako u Evroligi, tako i u domaćim takmičenjima.

Partizan je prošle sezone imao ogromne probleme u odbrani, dok je napad odlično funkcionisao. Sada je napravljena ekipa koja deluje da će biti pre svega defanzivno orijentisana i kada se na to doda atmosfera koju prave "grobari" u Beogradskoj areni, protivnicima će biti izuzetno teško da postižu poene protiv Partizana.

Janis Sferopulos Alo/ Marko Metlaš
 

Sa druge strane, Crvena zvezda je posle dužeg vremena sačuvala okosnicu ekipe iz prethodne sezone. Klub su napustili igrači na koje trener Janis Sferopulos više nije računao, a grčki trener je doveo proverene igrače i može se reći da su crveno-beli unapredili tim. Na mali Kalemegdan su se vratili Ognjen Dobrić i Nikola Kalinić, a pored njih su dovedeni i Kodi Miler-Mekintajer, Ajzea Kenan, Uroš Plavšić i Majk Daum. 

Zvezda će ove sezone takođe imati velike ambicije. Cilj je odbrana sva tri trofeja osvojena prošle sezone, ali pre svega se konačno očekuje iskorak crveno-belih u Evroligi. Prošle sezone je šampion Srbije i ABA lige završio na razočaravajućem 16. mestu i ove sezone će učiniti sve da ostvari što bolji rezultat i napadne plej-of.

Ono što posebno karakteriše ovaj tim Zvezde jeste izuzetno snažna domaća linija. Tu pre svega treba istaći Miloša Teodosića, Nemanju Nedovića, Luku Mitrovića, kao i pomenute Dobrića i Kalinića. Veliki broj domaćih igrača je nešto po čemu je Zvezda već godinama prepoznatljiva i deluje da je sada ta baza nikad jača.

Favoriti za titulu

Kostas Slukas i Ergin Ataman AP/Andreas Gora
 

Apsolutni pobednici prelaznog roka su grčki velikani. Aktuelni evropski šampion Panatinaikos je zadržao okosnicu tima iz šampionske sezone i ovog leta ju je zastrašujuće unapredio. U Atinu su stigli Lorenco Braun, Čedi Osman i Omer Jurceven, tako da će Ergin Ataman imati izuzetno snažan tim u kome su već igrači poput Kostasa Slukasa, Kendrika Nana i Matijasa Lesora. Nema nikakve dileme da je Panatinaikos prvi favorit za osvajanje titule.

Međutim, glavni konkurernt će im biti najveći rival Olimpijakos. Klub iz Pireja je odradio verovatno najbolji prelazni rok u poslednjih nekoliko godina. Vratio se Saša Vezenkov posle jedne sezone u NBA ligi, ali to nije jedino pojačanje Olija iz najjače lige sveta. U klub je stigao i legendarni francuski reprezentativac Evan Furnije i njih dvojica su bez sumnje najveća pojačanja za tim Jorgosa Barcokasa. Pored njih su još stigli i Tajler Dorsi, Kinan Evans i Luka Vildoza, a kada na to dodamo starosedeoce Nikolu Milutinova, Tomasa Vokapa, Kostasa Papanikolaua i ostale, Olimpijakos će biti ozbiljan konkurent svom velikom rivalu.

Kada je reč o ostalima, posebno treba istaći Fenerbahče. Tim iz Istanbula je takođe odradio sjajan prelazni rok i doveo je tandem iz Makabija Vejda Boldvina i Bonzija Kolsona. Vratio se Nikolo Meli, došao je i Kem Birč, a kao šlag na torti je bio dolazak Bobana Marjanovića, koji se tako vratio u Evropu posle devet godina.

Real Madrid je ostao bez Rudija Fernandeza i Serhija Rodrigeza koji su otišli u penziju. Klub su takođe napustili Geršon Jabusele, Fabijan Kozer i Vensan Poarje. Kraljevski klub je doveo zvučna pojačanja poput Serža Ibake i Usmana Garube. Iako deluje, da će tim koji predvodi Ćus Mateo biti nešto slabiji nego prošle sezone, Real uvek mora biti svrstan u krug najvećih favorita.

Barselona je dovela Kevina Pantera koji će biti veliko pojačanje u spoljnoj liniji. Okosnica ekipe je sačuvana, a došao je novi trener Penjaroja, koji je nasledio Rodžera Grimaua i ostaje da se vidi mogu li Katalonci do same završnice.

Što se tiče Monaka, Saša Obradović je doveo Nika Kalatesa i Jorgosa Papajanisa, dok je najveće pojačanje Furkan Korkmaz, još jedan povratnik iz NBA. Ostali su Majk Džejms i Eli Okobo i od Monaka se očekuje borba za sam vrh.

Ostali timovi

Posebno će zanimljivi videti kako će izgledati Olimpija iz Milana i Anadolu Efes. Etore Mesina je posle dve razočaravajuće sezone u elitnom takmičenju ovog leta napravio fizički izuzetno moćnu ekipu i pokušaće da prekine loš niz i domogne se plej-ofa prvi put od 2022.

Sa druge strane, prvak Evrope iz 2021. i 2022. godine je zadržao Tomislava Mijatovića na mestu trenera. Ostao je najbolji igrač tima Šejn Larkin, a najzvučnije pojačanje je Vensan Poarje. Efes je poput Armanija dve godine bez plej-ofa, a ostaje da se vidi ima li tim iz Istanbula kvalitet za takav poduhvat.

Makabi je ostao bez svih glavnih igrača iz prošle sezone i za razliku od prethodne dve sezone, kada je tim iz Tel Aviva bio na pobedu od F4, sada se očekuju dosta skromniji rezultati. Tim Odeda Kataša će i ove sezone, zbog dobro poznate situacije, biti domaćin u Beogradu.

Timovi koji će vrebati svoju šansu za plej-of su Virtus, Baskonija i Žalgiris, dok se od Asvela, Pariza i Albe ne očekuju velike stvari i predviđa im se samo dno tabele.

Prvu utakmicu u novoj sezoni Evrolige će odigrati Alba i Panatinaikos u Berlinu, trećeg oktorba u 18:45. Kada je reč o srpskim predstavnicima, Partizan će istog dana od 20:30 gostovati Baskoniji, dok će Crvena zvezda dan kasnije gostovati novajliji Parizu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading