NIKAD TIŠI PRELAZNI ROK Velikani mirovali, Bajernova panika i PSŽ-ov zalog za budućnost

12:53 | 06-02-2024

Sportski pogled 0

Šta smo sve videli od najvećih klubova Evrope u nedavno završenom prelaznom roku?

Siti
AP Photo/Dave Thompson

Okončan je nedavno i zvanično zimski prelazni rok. Utisak je - nikada tiši i sa manje dešavanja i uzbuđenja. Izvesno je da se najveći evropski klubovi spremaju za letnju pijacu.

Tada bi trebalo da dođe do domino efekta pošto će Real Madrid najverovatnije potpisati Kilijana Mbapea, Čelsi i Mančester junajted "kapitalca" u špicu. Videćemo i kako će delovati nova era Liverpula bez Jirgena Klopa.

U svakom slučaju, ispred vas je kratak pregled toga šta su najveći evropski klubovi radili tokom zime.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Bajern Minhen

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Zbog velikih problema sa povredama i činjenici da Tomas Tuhel nije doveo letos zamenu za Benžamena Pavara, zavladala je prava panika u Zebnerštrase.

Bajern je najviše jurio desnog beka. Posle propalih pregovora sa Kjeranom Tripijeom, sve snage su usmere na Sašu Boja iz Galatasaraja.

 

 

Iako šampion Nemačke nije planirao da potroši više od 15.000.000 evra na novog desnog beka, platio je duplo više za 23-godišnjeg Francuza!

Pored njega je doveden i Erik Dajer kao prinudno rešenje da popuni rupe u centralnom delu odbrane, dok je Brajan Saragosa povučen šest meseci ranije od planiranog iz Granade što je Bajern koštalo dodatnih 4.000.000 evra.

Real Madrid

Kao po običaju, Real je tihovao. Iako Karlo Anćeloti ima ogromnih problema sa povredama, španski gigant nije nikoga doveo, mada je primetno da mu treba najmanje jedan štoper.

Umesto toga su sve snage usmerene na konačan napad na potpis Kilijana Mbapea koji bi trebalo da od leta zaduži beli dres.

Barselona

Kaparisan još letos, talentovani brazilski napadač Viktor Roke se tek ove zime preselio u Kataloniju u transferu vrednom 40.000.000 evra. Nadaju se u Barsi da će im upravo on biti startni špic u godinama koje dolaze.

Zbog povreda Pedrija i Baldea, pokušala je Barselona da dovede novog levog beka i vezistu, ali su joj zbog finansijskog fer-pleja ruke bile vezane.

 

 

Za leto je prolongirana odluka o Žoao Kanselu i Žoao Feliksu koje bi klub rado otkupio. Pitanje je samo da li će imati novca i da li ih Ćavijev naslednik na klupi vidi u timu?

Pari Sen Žermen

Rešili su bogati Katarani da ulažu u budućnost. Zato su iz Brazila doveli Gabrijela Moskarda i Lukasa Belarda za po 20.000.000 evra.

Jasno je da je to samo malo posao u odnosu na onaj koji ih čeka izvesnim odlaskom Mbapea. Pominje se da bi PSŽ krenuo svim silama po prvu zvezdu Milana - Rafaela Leaa.

Čelsi

Projekat od preko milijardu evra izgleda - očajno! Zato će Čelsi opet na leto na tržište u potrazi za špicem vrhunske klase. Pominje se najčešće ime Viktora Osimena za kojeg će morati da plate Napoliju 120.000.000 evra.

Otuda su "plavci" tokom zime štedeli. Mada, neće Nigerijac biti jedina meta za leto. U planu je dovođenje i igrača koji je specijalista za prekide, barem prema rečima Mauricija Poketina. Ako on uopšte i ostane na klupi...

Mančester junajted

I Junajted juri još jednog vrhunskog napadača. Naročito posle najave da će Entoni Marsijal napustiti klub na leto. 

Finansijski fer-plej je takođe sprečio klub sa Old Traforda da uradi nešto na januarskoj pijaci. Svi planovi su prolongirani za leto.

Mančester siti

Pep Gvardiola ima toliko moćnu mašineriju kojoj su možda neophodne samo kozmetičke promene. Rešio je Siti u januaru da ulaže u budućnost pa je tako kaparisao Gonzala Ečeverija za 18.000.000 evra iz River Plejta.

 

 

Možemo da računamo ovde i Jovana Mijatovića koji će preko Siti grupe završiti u Njujork sitiju na dokazivanju. Taj posao je koštao 10.000.000 evra sa sve bonusima.

Sa druge strane, Kalvin Filips je prosleđen na pozajmicu u Vest Hem koji će imati opciju i da ga otkupi na leto.

Liverpul

Nije ni Liverpul ništa radio u januaru. Posebno nije želeo zato što će od leta imati novog trenera. Jirgena Klopa će posle devet godina zameniti novo lice.

I tek kada se bude pronašao naslednik Nemcu (pominje se ponajviše Ćabi Alonso), onda će "crveni" krenuti ozbiljnije da tragaju za pojačanjima.

Arsenal

Fali i "tobdžijama" vrhunski napadač. Samo, danas ih je jako teško naći. A pride su i papreno skupi. Opet se dovodio tim Mikaela Artete u vezu sa Dušanom Vlahovićem koji uporno priča da ne želi da ide iz Juventusa.

Hteo je Arsenal da poboljša tim, ali takođe zbog finansijskog fer-pleja to nije bio u mogućnosti da uradi u januaru.

Totenhem

Od svih najvećih engleskih klubova "pevci" su bili daleko najaktivniji. Doveden je Radu Dragušin iz Đenove za 25.000.000 evra i preotet Bajern Minhenu ispred nosa.

Isto kao i Lukas Bergval iz Jurgordena koji je bio na pragu Barselone. Ali, igrač je u poslednjem trenutku odabrao da želi u Premijer ligu što je klub iz Londona koštalo 10.000.000 evra.

 

 

Među zvučnijim poslovima je i dolazak Tima Vernera na pozajmicu iz Lajpciga sa mogućnošću otkupa za 17.000.000 evra.

Uspeo je malo Totenhem i da rastereti kadar pošto je na pozajmice poslao Serhija Regilona (Bretnford), Aljeha Veliza (Sevilja), Đeda Spensa (Đenova)...

Dakle, januarska pijaca je bila zaista skromna i očekujemo na leto pravu ekspolziju transfera sa daleko više uzbuđenja, novca i dolazaka i odlazaka.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading