NOVAK SE NEĆE SMIRITI DOK OVO NE BUDE URADIO Ovih 13 rekorda Đoković i dalje juri, jedan je ipak nedostižan

06:00 | 12-02-2024

Sportski pogled 0

Srbin ima još mnogo motiva

Novak Đoković
Tanjug/Ap

Mnogi predviđaju da će najbolji teniser svih vremena Novak Đoković uskoro završiti karijeru, ali zaista je teško odrediti kada će se odlučiti na taj korak. Mnogo faktora će uticati, a verovatno je najvažnija motivacija.

Novak je osvojio sve što sve osvojiti može (osim zlata na Olimpijskim igrama), vlasnik je gotovo svih relevantnih rekorda, ali ne bi bio to što jeste kada ne bi postavljao nove ciljeve.

Međutim, zanimljivo da postoji još 13 rekorda koje bi mogao da obori do kraja karijere.

Ukupan broj ATP titula

Đoković je osvojio ukupno 98 titula i nalazi se na trećoj poziciji na večnoj listi, iza Rodžera Federera (103) i Džimija Konorsa (109).

Nije uopšte nerealno da Novak postane vlasnik ovog rekorda iduće sezone, naročito ako bi počeo više da igra na turnirima iz Serije 500 i 250.

Najstariji broj 1

Švajcarac je najstariji igrač koji je ikada postao broj jedan na ATP listi. Poslednji put kada je sišao sa trona Federer je imao 36 godina i 320 dana. 

Đoković bi mogao najranije 1. aprila – nije šala – da skine Rodžeru i taj rekord. Tog dana Đoković će imati 36 godina i 321 dan i ako bude potrajao na prvoj poziciji, smeniće Federera.

Najstariji grend slem šampion

Novak bi titulom na US Openu ove godine, ili trijumfom na bilo kojem kasnijem grend slemu, postao najstariji šampion ikada na najvećim turnirima.

Trenutno, rekord drži Australijanac Ken Rouzvol, koji je davne 1972. godine pobedio na Australijan openu sa 37 godina, jednim mesecom i 24 dana starosti.

Broj titula na Vimbldonu

Rekorder u ovoj kategoriji je Federer, koji je osam puta podizao pehar na najvećem turniru na svetu, ali mu Đoković diše za vratom sa sedam trofeja.

Đoković i Federer u finalu Vimbldona EPA-EFE/NIC BOTHMA
 

 

Prema tome, nije nemoguće da Srbin prvo stigne, a potom i prestigne Švajcarca u ovoj kategoriji.

Broj titula na US Openu

Ovde je slična pričao kao i za Vimbldon. Na US Openu su rekorderi Rodžer Federer, Pit Sampras i Džimi Konors sa po pet titula, dok je Novak Đoković osvojio četiri.

Trofeji na Indijan Velsu

Đoković i Federer trenutno dele prvo mesto sa po pet titula na mastersu u Indijan Velsu, pa Novak ima šansu da se tu osami na vrhu ukoliko slavi ove godine.

Trofeji u Majamiju

Identična stvar važi i za Majami, gde Novak i Andre Agasi imaju po šest rekordnih pehara. Znači, od ove sezone bi i tu Đoković mogao da bude prvi na večnoj listi.

Odbrana svih grend slem titula

Iako ima rekordna 24 grend slem trofeja, Novak je "samo" u Australiji i Engleskoj uspevao da odbrani titule. Do sada, nikada nije uspeo da dve godine zaredom podigne trofej na Rolan Garosu i US Openu.

Alkaraz i Đoković EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
 

 

U toj kategoriji vodeći je Federer, koji je uspevao da odbrani titulu na svim grend slemovima, osim na Rolan Garosu.

Učešća na grend slemu

Rodžer Federer i Felisijano Lopez su rekorderi sa po 81 odigranim grend slem turnirom, dok im u leđa gledaju Novak Đoković i Rišar Gaske, koji su po 73 puta učestvovali na najjačim takmičenjima.

Dakle, Novak bi ovaj rekord u najboljem slučaju mogao da obori na Rolan Garosu 2026. godine, ako do tada ne preskoči nijedan od četiri najveća turnira.

Mečevi na grend slemovima

Kao u većini prethodnih, Federer je rekorder i u ovoj kategoriji sa 429 mečeva.

Međutim, Đoković mu je veoma blizu sa 415 odigranih grend slem duela, što znači da je realno očekivati da već do kraja ove godine nadmaši Švajcarca i po ovom parametru.

Grend slem pobede

Ovde je za očekivati da Novak uskoro zasedne na vrh, pošto sa 366 trijumfa u grend slem mečevima ima samo tri manje od vodećeg Rodžera. Dakle, ukoliko uđe u četvrto kolo Rolan Garosa, postaće rekorder.

Grend slem četvrtfinala

Novak je na Australijan openu uspeo da se izjednači sa Federerom u ovoj kategoriji, pošto je stigao do svog 58. četvrtfinala.

Dakle, fali mu još jedan plasman među osam najboljih kako bi se osamio na vrhu liste.

Najviše pobeda u Open eri

Ovo će verovatno biti rekord koji će Đoković najteže oboriti, pošto trenutno sa 1.094 pobede zaostaje okruglo 180 za vodećim Džimijem Konorsom.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading