VATERPOLO VIŠE NIJE "SRPSKI" SPORT Medalja nema već tri godine, može li niz da se prekine u Parizu?

19:04 | 13-02-2024

Sportski pogled 0

Srbija sa smenom generacija nije više toliko uspešna...

Nikola Jakšić
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Uoči svakog velikog takmičenja se godinama unazad znalo - Srbija ide na zlato. Najčešće je tako i bivalo, ali u poslednje vreme vaterpolo više nije "srpski" sport.

Medalja nema pa nema. Poslednja koja je došla u našu vitrinu je ona sa Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine kada se jedna velika generacija sa zlatom na OI oprostila od reprezentacije.

Došla je smena generacija koja, barem za sada, ne poseduje taj kvalitet. Ili taj čitav proces nije najkvalitetnije urađen.

Kako god bilo, čekamo na medalju zaista dug period. A eliminacije se samo nižu. Posle Tokija je prva usledila na Evropskom prvenstvu u Splitu 2022. godine.

Pravi šamar je tada doživela Srbija pošto je ispala u plej-ofu za četvrtfinale od Francuske sa 10:9. Posle smo zauzeli deveto mesto što je ocenjeno kao pravi debakl.

strahinja rašović EPA-EFE/KIYOSHI OTA
 

 

U međuvremenu je i Dejan Savić napustio klupu Srbije (iako je javno već pravio plan za Los Anđeles 2028. godine) i na njegovo mesto stigao Uroš Stevanović.

Ni njegovim dolaskom stvari nisu pomerene nabolje. Četvrtfinale je uglavnom bilo maksimum za Srbiju. Tako je i bilo na Svetskom prvenstvu 2022. godine kada smo zaustavljeni u toj fazi upravo od Hrvata (14:12).

Iskorak je napravljen prošle godine na Svetskom prvenstvu u Japanu kada smo stigli do polufinala preko Italijana (15:14 posle penala), ali su nas Grci eliminisali u polufinalu (13:7).

U borbi za treće mesto smo takođe ostali bez medalje pošto su nas Španci nadigrali (9:6). Suštinski smo tada bili najbliži nekoj "srebrnini", međutim, u realnosti je to bilo daleko od istine. Po rezultatima Španije u prethodnom periodu se to najbolje vidi...

Stigla je i ova 2024. godina sa tri velika takmičenja. Prvo je bilo Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj kada je Srbija ispala u četvrtfinalu od Mađarske posle peteraca i ispuštene lopte Marka Radulovića (15:14).

Branislav Mitrović EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA
 

 

Maltene odmah se naslonilo i Svetsko prvenstvo u Dohi gde su nas danas zaustavili Hrvati (15:13). Glavni cilj u Kataru je ostvaren. Plasmanom u četvrtfinale je izborena olimpijska viza.

Učestvovaće Srbija u Parizu, ali za sada ne deluje da će biti važniji faktor u raspodeli medalja. Zato je i pravo pitanje možemo li da se podignemo, imamo li kvaliteta da na OI osvojimo barem neku medalju pošto ćemo zlato, sasvim je to sada izvesno, teško odbraniti...

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading