FIBA računa na patriotizam da iznese njene gluposti - ovi momci nisu zaslužili takvu nepravdu

17:45 | 27-02-2024

Sportski pogled 0

Reč, dve o famoznim "prozorima".

fiba
fiba.basketball

Aktuelni evropski šampion, Španija, izgubila je dve utakmice zaredom u kvalifikacijama za Evrobasket. Svetski prvak, Nemačka, izgubila je od Bugarske, Litvanija od Estonije... Ovakav trend traje sada već godinama.

Prosto, uopšte nije važno da li ste košarkaška sila i da li su igrači umorni od sezona koje postaju sve napornije i tokom kojih je sve više utakmica. FIBA-u to ne zanima, već isključivo sopstveni interes, a to je da pošto-poto progura još jedno takmičenje kako bi napunila svoju kasu.

ŠOK TRANSFER Reprezentativac Srbije bio OTKROVENJE prošle godine, a sada ide u DRUGU LIGU

Prepucavanja sa ULEB-om su postala antologijska, već neko se pokušava da se pronađe kompromis, ali stvari se razvijaju presporo, brzinom puža. Istina, došlo je do kakvog-takvog dogovora oko kalendara sa Evroligom, ali to je to.

Svi znaju da košarkaši iz NBA lige nikada neće moći da nastupe u kvalifikacijama i na tu činjenicu se ćuti kao da se to podrazumeva, a samo govori o amaterizmu organizacije kojoj je jedini motiv vajna borba za prevlast u svetskoj košarci.

fiba fiba.basketball
 

Pritom, ne govori se dovoljno o tome da postoji mogućnost da neki klub odluči da povuče igrače iz reprezentacije i da napravi pravu pometnju u nekom nacionalnom timu. Jedan dan računate na igrača, drugog dana ne možete, a da stvar bude gora, sve se dogodi iznenada. 

Primera radi, ukoliko ovakva informacija zatekne selektora u bazenu ili na ručku, odnosno negde van kancelarije ili trenažne dvorane, verovatno mora odmah da otrči i da napravi strateške adaptacije i da pokuša da spasi što se spas'ti može.

I to je sve dozvoljeno pod FIBA-inim pokroviteljstvom i ona tu ne može ništa da uradi, što je ironija, jer ova organizacija pokušava da uspostavi nekakav uticaj, a nema moć da uradi bilo šta kako bi kontrolisala situaciju i učinila da kvalifikacije budu iole regularne. 

Tu dolazimo do ključnog pitanja. Šta zapravo održava tako nakazni sistem takmičenja? Odgovor je - patriotizam.

Stotine igrača spremnih da daju sve za svoju zemlju, iako rizikuju ozbiljne povrede koje bi potencijalno mogle da im okončaju karijere. Dešavalo se da neki igraju dan za danom, prvo za klub, pa onda za reprezentaciju. Nehumano!

fiba ATA Images
 

Šta bi se desilo ako bi oni digli ruke i rekli "ne možemo više, umorni smo"? Što bi bio sasvim legitiman razlog da se ne igraju kvalifikacije. FIBA bi doživela kolaps, jer bi se na njena najveća takmičenja plasirali timovi poput Estonije, Bugarske, Danske, a ispale velesile poput Srbije, Španije, Nemačke, SAD... Uz dužno poštovanje prvoj grupi reprezentacija.

Jako je ružno oslanjati se na nacionalni ponos igrača kako biste dobili ono što želite, svesni da će oni čak i na svoju štetu želeti da predstavljaju svoju zemlju. Tako vaše takmičenje ne može da postane popularno, već samo može da nastane kontraefekat i da se među svima razvije ozbiljni animozitet.

Da ne govorimo o tome što ima na stotine igrača koji ne vide takmičenje za koje su se sami kroz kvalifikacije izborili!!!

Ultimativna nepravda. 

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading