NADAL SE SVETI ĐOKOVIĆU Kako zasićenog vuka naterati da ponovo krene u lov?

15:05 | 12-03-2024

Sportski pogled 0

Iznad Novaka Đokovića lebde dva pitanja. Prvo, da li je u stanju da i dalje pruža tenis na najvišem nivou, a drugo, da li to zapravo želi? Odgovor na prvo pitanje je potvrdan, ali drugo je velika misterija i to je ono što brine njegove navijače.

Novak
AP Photo/Mark J. Terrill

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković teško da je mogao da zamisli gori početak sezone. Prvo ga je na omiljenom turniru, Australijan openu, eliminisao Janik Siner u polufinalu, a onda je izgubio od 123. igrača sveta Luke Nardija u trećem kolu Indijan Velsa.

Porazi kao porazi nisu ono najgore što se Novaku desilo i to u suštini više i brine. Godina je tek krenula, mnogo toga može da se izmeni, ima sasvim dovoljno vremena da se ova sezona pretvori u jednu od najboljih ikada. Ipak, brine Novakov stav. Gde je nestala vatra? Zašto više nema iskre u njegovim očima? Čak i kada bi igrao katastrofalno, kada se nalazio na ivici poraza u ranijim mečevima, svetlucala bi ona jedna iskra posle koje bi nastao plamen, a Đoković nalazio put do pobede čak i kada mu nije dan.

Od početka godine nema onog Novakovog pogleda kojeg su se plašili rivali. Čak i kada je pobeđivao bio je suviše ravan i samo telom prisutan na terenu. Svako ko je ikada gledao Đokovićeve mečeve zna da nije dobro kada on ne lomi reket, kada ne uputi po koji ljutit pogled ka svom timu, kada ne izbaci iz sebe nagomilani bes. Što bi Meša Selimović rekao "ništa nije tako strašno kao kad je ljudima svejedno". Kada je njegovim navijačima više stalo da pobedi, nego njemu samom, jasan je znak da nešto nije kako treba.

Novak AP Photo/Mark J. Terrill
 

 

Ne zaboravimo da nije tako davno bio novembar, kada je Novak osvojio Završni masters i to tako što je očitao lekciju Karlosu Alkarazu u polufinalu i Janiku Sineru u finalu. Nemoguće da je zaboravio da igra tenis za manje od pola godine. Zna Đoković još da pogodi kratku forhend dijagonalu, ume da izvuče bekhend paralelu, ima osećaj za igru na mreži, poseduje u arsenalu ritern pod noge. Međutim, da li ima želju, da li je motivisan, jel vuk još gladan ili se zasitio? Možda je došlo vreme da uživa u svojoj slavi i ne mili mu se više da se otisne u neku novu pustolovinu.

U poslednje vreme sve češće ističe kako je on sam sebi najveći protivnik. Kapa dole Sineru, svaka čast Nardiju, ali Đoković je taj koji sam sebe pobeđuje. Novak protiv dvojice Italijana nije bio ni bleda senka. Ličio je na čoveka koji je došao na posao tek da bi odradio smenu, kao neko ko ne haje da li će zbog loše odrađenog posla dobiti otkaz, jer je već pronašao alternativu. 

Vuk koji je gladan i koji se penje na vrh planine opasniji je od onog koji se na vrhu već nalazi. Možda je glavni "krivac" za ovakva Novakova izdanja Rafael Nadal. Svima, pa nesumnjivo i samom Špancu je postalo jasno da neće moći da nadmaši rekorde srpskog tenisera. Sve do ove sezone postajala je bojazan da bi Nadal mogao da se vrati u velikom stilu i osvoji još neki grend slem, te tako Đokoviću otme GOAT titulu. Zato je 37-godišnji Beograđanin želeo da se učvrtsti na večnoj listi, grizao je ne bi li dovoljno odmakao najvećem rivalu. Dve grend slem titule u odnosu na Rafu sasvim su dovoljne, naročito kada se ima u vidu u kakvom stanju se španski teniser nalazi. 

Novak Đoković EPA-EFE/RAY ACEVEDO
 

 

Paradoksalno, ali za Novaka bi bolje bilo da se već u prvom ili drugom kolu sretne sa Nadalom, kako bi se ponovo pojavila ona iskra. Bez dobrog Rafe, nema dobrog Đokovića. Jedan drugog su, uz Rodžera Federera, kroz celu karijeru terali da daju najbolje od sebe. Isto tako ranjiv Nadal čini Novaka ranjivim.

Nemojte se iznenaditi ako Đoković već od mastersa u Majamiju upali onaj "šampionski mod" i da krene opet da ruši sve pred sobom. Pitanje je samo da li to želi, ima li volje za tako nešto. Ako ih poseduje, ponovo će mediji pisati naslove "Neuništivi Novak ispisao istoriju", "Savršeni Đoković osvojio još jednu titulu", "Srbin nije sa ove planete, ne može mu niko ništa". U suprotnom, vrlo brzo bi mogao da krene stopama Federera i Nadala. 

Nije do Sinera, Alkaraza, Medvedeva, do Novaka je!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

Komentari(0)

Loading