ZAŠTO SE PLAŠIMO OVOG NOVAKOVOG MEČA? Đoković započinje pohod na "polufinale" Monte Karla, navijači strepe

07:25 | 09-04-2024

Sportski pogled 0

Vreme je da Novak krene sa šljakanjem

Novak Đoković
EPA

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković oko 14.30 igra protiv Romana Safijulina u drugom kolu mastersa u Monte Karlu.

Donedavno kada bismo pročitali ovakvu rečenicu, sa velikom sigurnošću bismo konstatovali da će Nole lagano upisati trijumf. Pobede u uvodnim rundama su se podrazumevale i ti mečevi nisu izazivali veliku pažnju. Sada su se okolnosti promenile.

Đoković je poslednji put u Kneževini igrao polufinale još 2015. godine, što dovoljno govori da mu ovaj turnir "ne leži". Ali, ono što više brine jeste njegova forma u kojoj se nalazi od početka sezone.

Nakon poraza u polufinalu Australijan opena i šokantne eliminacije od 123. igrača sveta u Indijan Velsu, jasno je da mu je samopouzdanje poljuljano. Takođe, ostali igrači ga se više ne boje i ne može se reći da će Novak duel dobiti još u svlačionici.

Postoji opravdana bojazan kod Đokovićevih navijača pred okršaj sa Safijulinom. Ne zbog kvaliteta koje Rus poseduje, već zbog samog Novaka. Kao što Karlos Alkaraz reče "Novak je velika nepoznanica".

nole EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
 

 

Dosta rano je stigao u Monte Karlo, što je dobar signal. Imao je vremene da se navikne na uslove, deluje da je ponovo motivisan i koncentrisan. Šljaka je veoma zahtevna podloga, za svaki poen mora mnogo da se radi, pa je od velike važnosti da bude fizički na visokom nivou.

Biće Đoković i pod velikim pritiskom. Eventualna nova rana eliminacija, dodatno bi podgrejala priče o skorom završetku karijere.

Da nije došao sa najvišim ambicijama govori i njegova izjava pred start turnira u kojoj je naveo da mu je cilj da prođe dve, tri runde, pa onda uz osmeh dodao da priželjkuje polufinale. Takve reči je u prošlosti dosta retko izgovarao, što opet dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalazi.

Što se samof Safijulina tiče, reč je o dosta dobrom teniseru, ali na šljaci se ne snalazi najbolje i u nekim ranijim slučajevima Novakov ubedljiv trijumf se ne bi dovodio u pitanje. Ovako, velika doza opreza mora da postoji. Rus ima dosta dobar servis i forhend, što nisu toliko ubojita oružja na ovakvoj vrsti podloge i ukoliko svetski broj jedan bude pronašao ritam na riternu, ne samo da će dobiti na sigurnosti, već će sebi u velikoj meri olakšati posao.

Rus ima 26 godina, 41. je na ATP listi, a na startu turnira je sa 7:5, 6:1 pobedio Španca Huamea Munara.

Đoković i Safijulin su se sastali samo jednom, bilo je to pre dve godine u polufinalu Tel Aviva kada je naš as slavio 6:1, 7:6.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading