NOVAK JE KRIV ZA SVE Đokoviću ne mogu da oproste što je Srbin

17:40 | 15-04-2024

Sportski pogled 0

Krivac bez krivice

Novak Đoković
EPA/PAUL BUCK

Šta god uradio, kako god se ponašao, protiv koga god igrao, Novak Đoković biće na meti kritika i skoro gde god se takmičio protiv sebe će imati ne samo rivala, već i publiku koja će mu zviždati.

Posle finala Australijan opena 2020. godine u kom je Novak pobedio Dominika Tima, neko je imao zanimljivo opažanje da će publika uvak navijati za Rodžera Federera, Rafaela Nadala i čoveka koji igra protiv Đokovića.

Novak je poznat po fer-pleju, nebrojano puta je korigovao sudijske odluke na svoju štetu, posle sjajnog udarca rivala uvek aplaudira, pomaže mladim teniserima, uvek sa velikim poštovanjem priča o konkurentima, a o brojnim donacijama i humanitarnim radom koji se bavi da i ne govorimo.

Vlasnik je apsolutno svih važnih teniskih rekorda (broj nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, broj grend slem titula, mastersa), ima bolji međusobni skor od Federera i Nadala i i dalje se vodi debata ko je najbolji svih vremena??? Opet ima onih koji prednost daju Švajcarcu ili Špancu iznoseći neozbiljne argumente, poput onog da Rodžer igra najlepši tenis, a da je Rafa najveći borac...

Sad je u Monte Karlu publika ponovo provocirala Novaka, jer je ušao u manju raspravu sa sudijom. O golgoti kroz koju je prolazio na Vimbldonu i US Openu na mečevima protiv Federera ne treba trošiti reči. 

Novak Đoković AP/Daniel Cole
 

 

Čovek ne može, a da se ne zapita zašto je to tako? Koga je to Novak Đoković povredio, "šta je najveći teniski zlikovac" nekome skrivio?

Ma koliko to primitivno zvučalo za 21. vek, odgovor se gotovo sigurno krije u tome što Novak dolazi iz Srbije. Upravo o tome je govorio posle titule na US Openu prošle godine kada su ga novinari upitali da li sebe smatra jednim od najvećih sportista svih vremena.

- Ostavljam to vama i svima drugima, da li jesam ili nisam, da li zaslužujem da budem deo te diskusije. Da nisam iz Srbije, pre mnogo godina bih bio dignut u nebesa u sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svetu. To je deo mog putovanja, ja sam zahvalan odakle dolazim iz Srbije, to mi daje veru i nadu, to mi je još slađe i to me ispunjava, a vi pišite ono što mislite - iskreno je rekao Đoković.

I vrapci na grani već znaju da je Velika Britanija svim silama želela da privoli Novaka Đokovića da uzme njen pasoš i igra pod zastavom Ujedinjenog kraljevstva. Srećom, to se nije dogodilo, a Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera u istoriji, otkrio je u jednom intervjuu kako je to izgledalo.

- Hteli su da upare Mareja i Đokovića da godinama budu prvaci Dejvis kupa, ali Novak je Srbin i rođen je ovde. Njegova bit je srpska bilo bi iluzorno pričati o tome. Ja im naravno nisam to odmah rekao, rekao sam da ćemo pričati sa decom kad se vratimo u Beograd. Ja sam rekao deci (Novak je tada imao 19 godina) da imaju šansu da žive tamo i da dobijemo svi papire. Znate kakav je bio njihov odgovor? Nikakav. Ne postoji ta sila da se promeni ova situacija koja je sada i koja je bila do tada. Mi smo Srbi i ostaćemo Srbi do kraja - ispričao je Srđan.

Novak Đoković AP/Daniel Cole
 

 

Ova tema nije naročito draga ni Đokoviću, a poslednji put je o njoj govorio pre nekoliko godina posle pobede u prvom kolu Vimbldona protiv malo poznatog Džeka Drejpera, sina političara sa kojim su pregovarali Đokovići pre skoro dve decenije. 

- Moji majka i otac su pregovarali oko državljanstva, ja sam bio iznenađen kada sam čitao o Džekovom ocu. Bio je to kratak razgovor. Roditelji i ja nismo želeli da se preselimo iz Srbije, iako je ekonomski to bilo vrlo privlačno - kazao je Đoković.

Da je Novak tada pristao da bude Britanac verovatno bi imao neuporedivo bolji tretman, ali baš zbog svega kroz šta prolazi, Đokovićevi uspesi imaju mnogo veću težinu i draž.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading