KONTINUITET DECO, KONTINUITET

07:00 | 02-05-2024

Sportski pogled 0

Novak Đoković ima početak sezone za zaborav i opet je prvi na ATP listi. Kako? Janik Siner je u životnoj formi i opet gleda u leđa Novaku. Kako? Karlos Alkaraz deluje dominantno, ali nije lider. Kako? Kako je moguće da čoveka koji će 22. maja proslaviti 37. rođendan niko ne može da svrgne sa trona? Odgovor krije reč od 11 slova - kontinuitet

Novak Đoković
AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Rodžer Federer je završio karijeru pre dve godine, Rafael Nadal će to učiniti ove, dok iznad Novaka Đokovića kada je o tome reč, još uvek stoji znak pitanja. Mnogi tek sada polako postaju svesni kakva su čuda činili trojica veličanstvenih. Donedavno smo olako shvatali njihove rezultate.

Mnogi su u stanju da izvedu spektakularne udarce, odigraju meč za pamćenje, osvoje titulu. Ali, postavlja se pitanje koliko dugo, odnosno koliko često to mogu da čine? Merilo uspeha ogleda se u kontinuitetu, kako u sportu, tako i u drugim sferama života.

Biti prvi, biti najbolji znači osvajati trofeje na duge staze. 

Mnogi faktori utiču na kontinuitet - fizička pripremljenost, odlučnost, želja, mentalna snaga... Na prvu loptu recept je jednostavan, zar ne? Ipak, održavati kontinuitet sve je, samo ne lak posao.

Đoković, Federer i Nadal su iz turnira u turnir, iz godine u godinu održavali visok nivo igre. Podrazumevalo se da u polufinalu imamo Novaka, Rodžera i Rafu, dok bi s vremena na vreme mesto četvrtog zauzeli Endi Marej, Huan Martin del Potro, David Ferer, Tomaš Berdih, Sten Vavrinka.

Đoković, Federer i Nadal EPA-EFE/ANDY RAIN
 

 

Kada neko od članove velike trojke ne bi stigao do završnice, odmah bi se smatralo debaklom. Danas se gotovo sve promenilo. Ono što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo, sada je svakodnevica.

Janik Siner i Karlos Alkaraz pokazali su da su kadri da se nose sa Novakom. Imaju igru za njega i pobeđivali su ga. Mentalno su jaki, stabilni, ali ne dovoljno. Domognu se jednog trofeja, pa na drugom kiksnu i tako u krug. Zašto? Zato što im nedostaje kontinuitet.

Siner EPA-EFE/JUANJO MARTIN
 

 

Tela ne mogu da im se nose sa velikim naporima koja iziskuje najviši nivo tenisa. Suviše osciliraju, predugo im traju loši periodi u meču i protivnici to znaju da kazne. Alkaraz od početka karijere muku muči sa povredama, a i naišao je na mentalnu blokadu nakon što je izgubio u spektakularnom finalu Sinsinatija od Novaka Đokovića. Taj meč odlično ilustruje kontinuitet. Novak je konstanto igrao odlično, a Alkaraz je imao periode brutalnog nivoa igre, ali i dosta lošeg. Takođe, još se ne nosi baš najbolje sa pritiskom. Slovio je apsolutnog favorita protiv Srbina u polufinalu Rolan Garosa, a onda su ga grčevi potpuno paralisali.

U Madridu je Karlitos izgubio od Andreja Rubljova u četvrtfinalu i ponovo pokazao znake ranjivosti.

Alkaraz EPA-EFE/CHEMA MOYA
 

 

Sinerovo telo je još uvek daleko od perfektnog. Sa mastersa u prestonici Španije morao je da se povuče zbog povrede desnog kuka. Takođe, sada u većinu mečeva ulazi kao favorit i veliko je pitanje hoće li znati da se nosi sa tim.

I jedan i drugi poseduju ogroman talenat, imaju znanje, želju, ali fali im ono što vrhunske tenisere razdvaja od odličnih - kontinuitet! 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading