VREME JE DA SE ZVER PROBUDI Novak ima auto-put do finala, evo ko Đokoviću sve stoji na putu do odbrane titule na Rolan Garosu

06:30 | 25-05-2024

Sportski pogled 0

Hoće li Novak konačno biti opet onaj stari?

Novak Đoković
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković iza sebe ima prilično razočaravajuć start sezone. Ipak, sve to vrlo lako može da se promeni, pošto slede tri turnira koja su na vrhu Novakovih prioriteta - Rolan Garos, Vimbldon i famozne Olimpijske igre gde konačno želi da se okiti zlatnom medaljom.

Škantni porazi u Indijan Velsu, Monte Karlu, Rimu, brzo će biti zaboravljeni ako Đoković zablista na pomenutim turnirima. U suprotonom, moglo bi ovo leto da bude početak kraja...

Novak u grend slem modu

Poslednjih nekoliko godina Novak Đoković ističe kako su mu grend slemovi apsolutni prioritet, dok ostali turniri služe kao priprema za njih. Imajući u vidu da je nedavno proslavio 37. rođendan, potpuno je razumljivo što je korigovao raspored i što je napravio određene promene u odnosu na pre nekoliko sezona.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Najboji kada je najvažnije - karakteristika je koja je obeležila Đokovićevu karijeru. Istini za volju, "podbacio" je na Australijan openu, kada je verovatno odigrao najlošiji grend slem meč i sa 3:1 izgubio od Janika Sinera u polufinalu. Nije imao slavnu uvertiru ni pred Rolan Garos, u međuvremenu je raskinuo saradnju i sa Goranom Ivaniševićem.

epa EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO
 

 

Međutim, ne treba daleko ići u prošlost, pa poverovati da je sve podredio Parizu. Prošle sezone je rano eliminisan u Monte Karlu, preskočio Madrid, izgubio u četvrtfinalu Rima, a onda zablistao na najvećoj pozirnici i prilično lako osvojio Rolan Garos.

Jedini crv sumnje nije igra, koliko činjenica da na momente deluje prilično nezainteresovano. Ipak, Novak je neko koga grend slemovi posebno inspiršu i na kojima daje najbolje od sebe. Iako fizički ne izgleda savršeno, mečevi na tri dobijena seta su još uvek njegova velika prednost, najviše zbog mentalne snage. Nebrojano puta je dokazao da ima nekoliko prekidača u glavi i bude li pritisnuo onaj grend slem mod, teško da će neko moći da ga dobije. Kaže da i dalje uživa na terenu, da voli tenis, ako je zaista tako, već u uvodnim rundama povratiće poljuljano samopouzdanje, pronaći će potrebno dubinu i snagu udaraca, dizaće formu iz meča u meč i vrlo verovatno u finišu Rolan Garosa odigrati najbolji duel od početka godine.

Đokovićev auto-put do finala 

Da je bolje, ne bi valjalo - izgovorili su Novakovi navijači nakon žreba za Rolan Garos.

Da je sam Đoković odlučivao, verovatno bi odabrao nešto teže protivnike, jer zaista ima auto-put do finala. Čak i da ne podigne mnogo nivo igre, plasman u završnicu ne bi smeo da se dovodi u pitanje.

Turnir otvara protiv domaćeg tenisera, Pjer-Iga Erbera. Erber je daleko od dobre forme, osvojio je čelendžer na početku godine, ali posle toga je ušao u seriju loših rezultat i 143. je na ATP listi. Odličan je dublaš, voli igru na mreži, ali takav stil nije plodonosan za šljaku, te Novak ne bi smeo da ima većih problema. Sastali su se jednom, sada već daleke 2013. godine na mastersu u Parizu, kada je Srbin slavio sa 2:0.

Drugo kolo bi Novaku moglo da donese novi okršaj sa francuskim teniserom, pošto će igrati sa pobednikom meča Konstantin Lestjen - Roberto Karbaljes Baena. I jedan i drugi igraju slabo u poslednje vreme, pa se očekuje rutinski trijumf Đokovića.

nole AP Photo/Gregorio Borgia
 

 

Kada je reč o trećoj rundi, projektovani rivali su opet Francuz, Gael Monfis, protiv kog Novak voli da igra (savladao ga u svih prethodnih 19 okršaja) i koji je zašao u pozne igračke godine. Tu je i Lorenco Muzeti kog je svetski broj jedan nedavno eliminisao u Monte Karlu. Italijan je znao u prošlosti da namuči našeg asa, igra dosta agresivno, ali ako se Đoković bude komforno osećao na terenu, pitanje pobednika se ne postavlja. Iz tog dela žreba kao potencijalno iznenađenje preti Tijago Sejbut Vajld, Brazilac koji je prošle godine eliminsao Danila Medvedeva na startu turnira.

Osmina finala – Fransisko Serundolo ili Tomi Pol. Argentinac je zablistao u Madridu (četvrtfinale), Amerikanac u Rimu (polufinale), Novaku bi možda za nijansu više odgovarao Serundolo, mada Polu šljaka nije najdraža podloga.

U četvrtfinalu bismo mogli da gledamo okršaj protiv Kaspera Ruda. Norvežanin obožava da igra na šljaci, nedavno je pobedio Đokovića u polufinalu Monte Karla, ali je tip tenisera koji Novaku leži. Do okršaja u Monaku, Đoković ga je pobedio u pet mečeva bez izgubljenog seta, računajući i prošlogodišnje finale.

Projektovani rival u polufinalu je Aleksander Zverev, koji je slavio na mastersu u Rimu. Ipak, Nemac ima prilično težak žreb, pošto kreće od Rafaela Nadala, a u toj polovini žreba su Holger Rune, Danil Medvedev...

U finalu bi Novak mogao da se sastane sa Janikom Sinerom ili Karlosom Alkarazom. Međutim, njihova forma, odnosno zdravstveno stanje je velika enigma i nisu izraziti favoriti za samu završnicu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading