ALOanaliza: Vratio se Čuburski snajper - evo kakav je Vanja Marinković igrač i šta donosi Partizanu

13:29 | 17-06-2024

Sportski pogled 0

Reprezentativac Srbije nastavlja da nastupa u Evroligi.

metl
Marko Metlaš/Alo!

Piše: Đorđe Miljanić

Posle pola decenije, Vanja Marinković se vratio u Partizan, klub u kome je ponikao i prošao sve mlađe selekcije. Čak je u jednom trenutku postao najmlađi kapiten u istoriji crno-belih, da bi po odlasku iz Humske branio boje Valensije i Baskonije.

Prošle sezone je u timu iz Vitorije imao odličan učinak. Na 50 odigranih utakmica u svim takmičenjima, prosečno je beležio 11.2 poena, 2.2 skoka i 1.3 asistencije, uz solidnih 38.5 odsto u šutu van linije 6.75 metara.

OGLASILI SE CRNO-BELI Ovo su detalji ugovora Vanje Marinkovića: Jednom, zauvek, Partizanovo dete

Vredi da se napomene da je Baskonija bila izuzetno konkurentan tim u Evroligi i da je prvu fazu okončala kao osma na tabeli, ali je u premijernom izdanju plej-ina ispala od Anadolu Efesa i nije se domogla Fajnal fora. 

Ovaj podatak je važan jer Marinkovićev učinak umnogome dobija na značaju pošto je igrao u pobedničkoj ekipi. Dakle, ono što je činio na terenu i te kako je bilo korisno za njegov tim.

Produktivnost kakvu je imao u Baskoniji, Vanja će pokušati da prenese i u Partizan. Manje-više o njemu se, u košarkaškom smislu, već skoro sve zna. Klasični bek šuter, snažan konstitucijom, energičan na obe strane terena, sa odličnim doprinosom u odbrani.

Takođe, deluje da je napredovao kada je proboj prve linije protivničke defanzive u pitanju. Ranije je umeo da "zaglavinja", da spusti glavu i da se sjuri bez plana ka košu. Sada mnogo bolje čita situacije i koristi snažan gornji deo tela i duge ruke da bude efikasan na samom obruču.

Marinković je poznat i po tome što bez velikog napora i promene mehanike šuta može da "odapne" loptu sa velikih udaljenosti ili u padu. Taktički gledano, može da bude izuzetno koristan pri postavljanju blokova, kao i u hvatanju skokova, jer, kao što smo rekli, ima duge ruke i snažno telo.

Jedna od mana Marinkoviću je korišćenje leve ruke. Njegovi čuvari ga često navode na tu stranu, anulirajući mu jaču, desnu ruku. Tu je i problem kontinuiteta. Vanja je u stanju da odigra nekoliko dobrih utakmica, ali onda da drastično padne i da košgeterski ne doprinese u određenom periodu vremena.

alo Marko Metlaš/Alo
 

Verovatno najveća vrlina ovog beka je to što oseća Partizan, zna gde je došao i period adaptacije neće biti predugačak. Dakle, trebalo bi da predstavlja određeni "motor pokretač" u timu, pošto će zbog navijačke opredeljenosti i činjenice da igra kod kuće da bude motivisan "na maksimum"

Isto tako, iako ima 27 godina, ima ogromno iskustvo igranja na elitnoj sceni, pošto je u profesionalne vode uplovio dok je imao samo 16! 

Sve u svemu, Partizan nije mogao da nađe bolje domaće pojačanje na poziciji beka i izbor Vanje Marinkovića je više nego logičan za trenera Željka Obradovića.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

EP 2024
Sportski pogled

POBEDI ILI UMRI

07:00

24 jun, 2024

Sportski pogled

Da li je gol Luke Jovića u petom minutu sudijske nadoknade produžetak agonije ili slamka spasa? Hoće li se radost zbog tog pogotka pretvoriti u tugu ili sreću? Mogu li da nas fudbaleri konačno učine ponosnim ili će opravdati epitet "večitih luzera"?

Komentari(0)

Loading