SRBIJA OVO NIJE ZASLUŽILA Fudbaleri, hvala vam što ste nam oduzeli pravo na nadu

12:00 | 26-06-2024

Sportski pogled 0

Nismo mnogo očekivali, ali smo se nadali. Nismo preterano ni verovali, ali smo želeli. Znali smo da ne mogu, a opet smo sanjali. Otpisali smo ih, a bodrili ih. Naglas govorili kako nemaju pojma, a ipak se zagonetno osmehivali i u sebi šaputali "ma, nismo tako loši". Pretpostavili smo da nemamo tim i istovremeno se uzdali u duh zajedništva.

Fudbaleri Srbije

Nadali smo se do poslednje sekunde, do poslednjeg sudijskog zvižduka. Nadali smo se da možemo kao Mađari, Italijani do gola u zadnjem trenu. Nadali smo se i onda kada je komentator RTS-a Aleksandar Stojanović uzviknuo "penal", a ispostavilo se da je bio faul u napadu. Tu prokletu, a opet svima dragu nadu, nisu mogli čak ni fudbaleri da nam oduzmu, sve do ovog Evropskog prvenstva. 

Ranije su fudbalski reprezentativci znali da kažu kako im smeta euforija, da ih prevelika očekivanja javnosti sputavaju, da im nije lako da se nose sa pritiskom. Sada ništa od toga nije bilo. Bez pompe su ispraćeni u Nemačku, malo ko je verovao da mogu da naprave veliki rezultat, tinjala je samo nada, nada koja ostavlja u životu svakog čoveka. Ostalo je da nam fudbaleri oduzmu još nju i konačno su uspeli u tome.

Ponovo su Srbi disali kao jedan. Okupljali se u domovima, kafićima i bodrili ih. Očevi su sinovima govorili o umeću Dragana Stojkovića Piksija kao fudbalera. Momci ubeđivali devojke da idu sa ortacima da gledaju utakmicu, a ne u "štetu". Mnoge su devojke naslonjene na ramenu dečka navijale za tog Mitrovića, Tadića, Vlahovića. Sticala su se nova poznantsva, ljudi se družili i analizirali igru, protivnika. Mnogi čak makar na kratko zaboravljali na svoje probleme, tačnije skretali misli sa njih. Nije bilo podela Zvezda - Partizan, stali su svi pod jednu zastavu. Preko 30.000 Srba je bilo na stadionu na utakmici protiv Slovenije. Pevali svi kao jedan "Bože pravde" i nadali se da će fudbaleri doneti konačno makar malo radosti naciji. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Fudbaleri EPA-EFE/RONALD WITTEK

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

A, šta smo dobili zauzvrat? 

Selektora koji se hvali i prodaje prazne priče, fudbalere koji se ne trude, ne trče, kolektiv koji nema ideju, želju. Mnogi su mislima već bili na egzotičnim putovanjima, jahtama, plažama...

Velika je razlika kada nešto ne znaš i ne želiš. Svi oni koji su otišli u Nemačku vrlo dobro znaju da igraju fudbal, ali očito da ne žele. Sve i da su postojale razmirice unutar ekipe, sve i da su neki razočarani radom saveza, tretmanom u timu, u obavezi su bili da to ostave po strani, da smanje sujetu, potisnu egu, jer su predstavljali svoju zemlju, svoj narod, svoj prkosni narod koji se ne predaje protivniku, koji teren napušta uzdignuta čela čak kada i izgubi, jer zna da je dao sve od sebe.

I upravo za narod, za Srbiju su trebali da igraju. Nije bitno ko je na čelu Fudbalskog saveza Srbije, ko je u upravnom odboru, ko je predsednik države, svi su oni prolazni. Kada su budu prelistavale fudbalske enciklopedije u njima neće pisati imena funkcionera, već imena pobednika.

Za neku godinu će isti oni sinovi koji su od očeva slušali priče o Piksiju, sa razočaranjem gledati na ovo Evropsko prvenstvo, devojke će prekorevati momke što nisu išle u romantične šetnje, gledali film nego pratili i navijali za one bez hrabrosti, kuraži, narod će ih se stideti jer se poistovećivao sa kukavicama.

Posle ovog Evropskog prvenstva teško da će iko polagati nadu u fudbalere Srbije, veru su nam svakako već odavno oduzeli.

 

 

Komentari(0)

Loading