SRBIJO, USPELA SI "Kupili" smo Nikolu Jokića za sva vremena

16:37 | 13-08-2024

Sportski pogled 0

Nikolin pogled sve govori

foto

Tanka je linija između izdajnika i heroja nacije. Preko noći se rečenica "Nikola, dabogda ti konji završili u kobasicama" pretvori u "Jokiću, volim sve tvoje konje". 

Nije Nikola zaslužio takav tretman, ali verovatno nijedna nacija sa tolikom emocijom ne prati košarku kao Srbija. Sve u zemlji je zabolelo njegovo "ne" pred Svetsko prvenstvo. Kod nas je košarka mnogo više od sporta, ona je deo našeg identiteta i ništa nas toliko ne "loži" kao ona. Pobede i poraze ne doživljavamo kao ostali svet.

Ali, najvažnije da su se zakopale ratne sekire. Kažu da se veličina čoveka ogleda u tome koliko je spreman da oprosti, a Jokić je oprostio naciji, baš kao i ona njemu. Svi su ispit čovečnosti položili sa čistom desetkom.

Nikola je poznat kao neko ko ne ispoljava često emocije kada igra za Denver. Više se raduje pobedama konja na hipodromu nego trijumfu Nagetsa. Ipak, kada je obukao dres Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu, bio je to neki novi Nikola.

Jokić FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs
 

 

O njegovim košarkaškim kvalitetima izlišno je pričati, ali žar sa kojim je nastupao, mnoge je iznenadio. Bodrio je saigrače, delio savete, davao maksimum kada god bi kročio na parket, skako od sreće, ali i tugovao.

Atmosfera u ekipi je bila savršena, a Jokić je zaličio kao na onog dalekog rođaka iz Amerike oko kog se okupe svi kada dođe. Disali su kao jedan i sve podredili jednom jedinom cilju - da se u Beograd vrate sa medaljom.

Slike slavlja posle pobede nad Nemačkom u meču za bronzu obišle su svet, a Jokić je prednjačio u veselju. Pevalo se, plakalo od sreće, a popila se i neka čašica više. Bronzu su osvojili u subotu, a nje postali svesni u ponedeljak. Tada su zajedno sa vaterpolistima, Aleksandrom Perišić, Damirom Mikecom, Zoranom Arunović i Novakom Đokovićem izašli na balkon Starog dvora gde ih je dočekalo oko 50.000 ljudi.

Nikola Jokić FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
 

 

Bio je to veličanstven doček, najbrojniji u poslednjih 15 godina. Kada ti 50.000 ljudi klica ime, onda znaš da si uspeo, znaš da su vredela sva odricanja, da je imalo smisla što ti se dres cedio od znoja.

Kada se Nikola Jokić pojavio na balkonu začulo se "MVP, MVP, MVP", a u njegovim očima zaiskrale su suze. Shvatio je i on koliko znači ovom narodu i koliko mu je radosti doneo.

Srbija je uspela, "kupila" je Nikolu Jokića za sva vremena. Posle ovakvog dočeka teško da će Jokić ikada više imati dilemu da li da zaigra za reprezentaciju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading