IPAK NEMA SANKCIJA Sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama

21:21 | 13-04-2024

Tenis 0

Teniseri Rusije i Belorusije moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. bez obaveze da igraju za nacionalni tim, saopštila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

Olimpijske igre
EPA-EFE/YOAN VALAT

- Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet dozvoliće kvalifikovanim sportistima sa ruskim i beloruskim pasošima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportisti (AIN) i na Paraolimpijskim igrama kao neutralni paraolimpijski sportisti (NPA) - navodi se na sajtu ITF.

U saopštenju se dodaje da će teniserima iz ovih zemalja biti dozvoljeno da učestvuju na olimpijskim i paraolimpijskim teniskim takmičenjima u individualnom i neutralnom svojstvu pod uslovom da budu u skladu sa principima MOK AIN i principima Upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC). 

- Neutralni sportisti će morati da ispune principe selekcije i uslove podobnosti navedene u važećim pravilima ITF-a - navodi se u saopštenju.

ITF napominje da će konačne liste tenisera za nastup na Olimpijskim igrama 2024. dostaviti Međunarodnom olimpijskom komitetu. 

Biro MOK-a, koji razmatra prijem „neutralnih“ sportista, mora da utvrdi da li sportisti na ITF listi ispunjavaju kriterijume neutralnosti pre nego što im dozvoli da se takmiče na Olimpijskim igrama.

- Odluka ITF-a je u skladu sa odlukom većine međunarodnih federacija u vezi sa pojedinačnim takmičenjima i sportistima koji učestvuju na Igrama u Parizu 2024. ovog leta - napominje se u saopštenju i dodaje da je stav ITF-a takođe u skladu sa postojećom međunarodnom teniskom politikom usvojenom u martu 2022. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading