CRNO SE PIŠE "ORLOVIMA" Vreme je da počnemo da mislimo o Svetskom prvenstvu, a u kvalifikacijama nas čeka pakleno težak posao

16:45 | 28-06-2024

EP2024 0

Sledeće veliko takmičenje je za manje od dve godine, a Srbiju čeka ozbiljno težak posao kako bi se tamo i našla.

epa
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Šta je bilo na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, bilo je... i prošlo. Obrise istog ćemo gledati još neko vreme, a uskoro treba očekivati i novog selektora. Onog koji će povesti reprezentativce nekim novim putem, prvo u Ligu nacija, a onda i u ono glavno, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi je sledeće veliko takmičenje koje nas čeka za tek (ili već) dve godine. Ne zaboravite da je od Prvenstva u Kataru već prošlo toliko... tako da je i novo takmičenje iza ćoška.

Srbija je na prethodnom Svetskom prvenstvu osvojila samo jedan bod, ali se na isto plasirala na prilično istorijski način, golom u 90. minutu protiv Portugala i to u Lisabonu. Sigurno da će se taj detalj dugo prepričavati... Međutim, biće nam, sasvim jasno, potrebno još novih čuda ukoliko želimo na naredni Mundijal.

EP 2024 TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs
 

Kako sada stvari stoje, a ima još utakmica da se odigra i još bodova da se izgubi ili osvoji, Srbija će žreb za kvalifikacije dočekati u drugom šeširu, od ukupno pet.

Sam žreb još uvek nema tačan datum, ali se spekuliše da će to biti nakon Lige nacija u novembru ove godine, dok same kvalifikacije počinju već u martu 2025.

Prilično je izvesno da "orlovi" neće mrdati iz drugog šešira jer su u sredini istog, pa bi i uz neki pad ili skok na listi svakako ostali tu gde jesu, što znači da nas očekuje najmanje jedna "zver", a među njima su Francuska, Engleska, Belgija, Španija, Holandija, Portugal, Italija, Hrvatska, Nemačka... dok bi potencijalno lakše rivale trebalo tražiti u Švajcarskoj, Danskoj i Austriji. 

Doduše i ti potencijalno lakši su nam nanosili poraze i udaljavali nas od cilja. Nedavno je to učinila Danska (koju nikada nismo pobedili), Austrija nas je pobedila u pripremama za Evropsko prvenstvo, a svi dobro pamtimo bolne poraze od Švajcarske kako u Kataru, tako i Rusiji...

alo Foto: Alo!/Marko Metlaš
 

Srbija je u drugom šeširu, pa taj šešir preskačemo i bacamo se na treći. Taj krije nekoliko mina u Grčkoj, Sloveniji, Irskoj, Sloveniji, Finskoj... 

U četvrtom je najjača reprezentacija Bugarska (s kojom smo odigrali nerešeno i tako osigurali plasman u Nemačku), a tu su Luksemburg, naša stalna mušterija Litvanija, Belorusija, Jermenija...

Dok peti šešir sačinjavaju selekcije kao što su San Marino, Gibraltar, Andora...

Dakle, jasno je da je pred Srbijom i novim selektorom jako, jako težak posao i ponovo će nam trebati neko novo čudo. Pitanje je samo protiv koga.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading