SPEKTKAL Sve je spremno za Beli kros, Beograd opet centar trkačkog sveta

13:25 | 15-03-2024

Ostali sportovi 0

Sve je spremno za Beli kros, veliki spektakl u Beogradu...

Beli kros
Masanori Jošida

Predstavnici Srpskog atletskog saveza (SAS) i Beogradskog maratona održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o 57. Belom krosu.

Ovaj spektakl se održava u subotu 16. marta u Parku prijateljstva na Ušću, a poslužiće kao provera staze pred Svetsko prvenstvo u krosu koje nas očekuje krajem marta.

Predrag Momirović, direktor SP u krosu očekuje da sve prođe u najboljem moućem redu.

- Meni je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime SAS-a. Još prošle godine, 56. Beli kros smo organizovali, a drago mi je da Beogradski maraton preuzima organizaciju novog. Ova manifestacija znači, jer smo prema Svetskoj atletici morali da organizujemo test takmičenje i odlučili smo da Beli kros prebacimo iz januara u mart zbog testa za SP u krosu koje će se održati 30. marta na istoj lokaciji. Svi u organizaciji, sudije, sutra će se testirati, organizovali smo SP u dvorani, svi su oni spremni, svi znaju posao, ali će to takmičenje biti inicijalna kapisla. Organizovano je i uređeno 50 odsto objekata, a pet dana kasnije dolazi Svetska atletika.

Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona najavio je spektakl.

Beli kros Masanori Jošida
 

 

- Svi smo manje-više domaćini Belog krosa. Zahvaljujem se domaćinima, koji će podeliti sve informacije. Ispred Beogradskog maratona postajemo dobri organizatori uličnih trka. Ovo se organizuje 66 godina u našem gradu, mi ćemo ljudstvom organizovati to na najvišem nivou, sledeće godine ćemo pokušati da se okrenemo i ka rekreativcima, vojskom, policijom. Dobra saradnja sa SAS-om je krunisana Belim krosom. Zbog SP-a u krosu je termin malo kasniji. Dobra uvertira da se napravi za takmičenje 30. marta, tako da manje-više osim staze koja će biti drugačije konfigurisana, sve će biti slično. Termin je nezgodan, jer je na kraju kros sezone, ali smo okupili najbolje takmičare iz regiona i šire. Imaćemo i takmičare iz Kenije, biće dobrih trka. Biće pet kategorija. Ukupan nagradni fond je 5.000 evra i za muške i za ženske takmičare, seniori će trčati na osam kilometara. Prva trka je u 11.00, a otvaranje je od 10.40, želim da izrazim veliku zahvalnost gradu, Ministarstvu za sport, učešće je bilo bez kotizacije, hvala Nikoli Peniću, koji je glava sekretarijata za sport.

Nikola Penić, sekretar za sport grada Beograda istakao je koliko su ove manifestacije važne za našu zemlju.

- Ne mogu da se osećam kao gost, jer je ovo moj sport. Sekretarijat za sport je čvrst da pomogne atletiku, počevši od Belgrade Opena, pa do ostalih takmičenja. SAS radi odličan posao od kako je gospodin Jevrosimović domaćin, bili smo domaćini EP, SP… Više od 120 atletičara iz devet zemalja uzeće učešće. Ovaj Beli kros je u neku ruku za atletičare i beogradski sport jedna od najznačajnijih manifestacija. Podržavamo takmičenje logistički i finansijski. Sledi potom i Beogradski maraton, zadovoljstvo mi je, srećno srpskim atletičarima i mom kolegi Elzanu Bibiću.

Beli kros Masanori Jošida
 

 

Elzan Bibić je imao problema sa povredama, ali sada je spreman da pruži maksimum.

 - Početkom ove sezone imao sam sitne povrede koje su me sputavale da obavim trening po planu, dvoranska sezona je bila pod znakom pitanja, pojavio sam se na SP. Beli kros je došao u pravom trenu za mene, SP je bilo malo prerano za mene, a sada sam na pravom nivou, nadam se da ću se sutra pokazati na najbolji način. Prošle sezone sam sklopio divnu saradnju sa njima na polumaratonu u novembru, već sam u priču sa Darkom da napravimo novu sliku na polumaratonu, da pokušamo da oborimo rekord. Nadam se da ćemo poslati lepu sliku u svet atletike. Ovo će biti dobar mamac za sve atletičare, da pokažemo kako izgleda prava organizacija, a verujem da će SAS i ostali ljudi organizovati sve na najveći mogući način.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading