Kako je Željko Obradović "izgubio" sopstveni tim?

15:00 | 18-02-2024

Sportski pogled 0

Kroz više od 30 godina trenerske karijere, čini se da trofejni stručnjak možda i nikada nije bio u situaciji u kojoj se nalazi sada.

Željko Obradović
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Više nije nikakva tajna - košarkaši Partizana izgledaju ne loše, već katastrofalno u ovom delu sezone.

Zaređani neuspesi i nemogućnost da se trijumfuje ni protiv koga osim KLS i B liga ekipa u proteklom periodu je nešto što je obeležilo februar u crno-belim redovima, a kada je tako, jasno je da je pogled uvek uperen prema treneru.

Od toga ne beži ni Željko Obradović, koji je na konferenciji za medije posle meča istakao nešto što možda nikada u karijeri nismo imali prilike da čujemo od njega, a odraz je nemoći u odnosu na sve ono što se dešava u poslednje vreme.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Svestan sam odgovornosti, kada ekipa u najvažnijim momentima na način na koji reaguje, bez ikakve zamerke za borbenost i želju, samo pričamo o odlukama i emocijama, onda odgovornost ide na čoveka koji treba da obezbedi i nauči ih da budu mirni. Ja to ne uspevam, to se pokazalo u poslednje vreme.

ŽELJKO, NISI U PRAVU ZA SUDIJE Čuveni stručnjak zna šta muči Obradovića: On razmišlja o povlačenju

 

Željko Printscreen/Youtube
 

Kako je to moguće?

Željko Obradović nešto ne uspeva? Najbolji trener koga je Evropa ikada videla ne može da iskontroliše situaciju sa gotovo preslikanim rosterom koji je prošle sezone bio na korak do plasmana na F4 Evrolige? Kako i zašto su crno-beli došli do toga? To su sva pitanja koja se, logički, postavljaju u ovom trenutku.

Na koji način je ovo postao tim koji Željko Obradović ne može da kontroliše?

Čini se da je ogromna greška napravljena već u samoj selekciji, što je nedavno i Žarko Paspalj (koji se trenutno nalazi u bolnici i želimo mu sve najbolje) istakao u razgovoru za naš sajt.

- Ne znam kako bih ovo rekao. Kakav tim, takvi rezultati. Sve ovo ima svoje objašenjenje. Taj tim je trebalo da bude koncipiran potpuno drugačije. Taj deo plana nije ispunjen, a onda igrači koji su dovedeni su iznuđene priče, da se dovede neko da pomogne ostatku tima. Tako da, u skladu sa time ne bih rekao da je ovo loši rezultati. Jednostavno, ako očekuju od Željka da će njegovo prisustvo da bude ono što će da promeni tok utakmice, mislim da neće. Na kraju krajeva, ipak igrači igraju utakmice. Tako da, ne bih rekao da je forma nestabilna, već da su oscilacije na terenu posledica što taj tim nije pravljen na onaj način koji je bio planiran, rekao je Paspalj za naš sajt.

Možda je i to problem u osnovi, umesto Dantea Egzuma doveden je Pi Džej Doužer, koji kvalitetom možda može da odgovori na ono što je Australijanac radio, ali je njegov stil igre potpuno drugačiji, te u svojim rukama zahteva mnogo više lopte, kao i mnogo više šuteva, nego što je to bio slučaj sa Egzumom.

Nećemo ni komentarisati rotacije poput Papapetru-Ponitka, a čini se da je izlišno govoriti i o tome koliko je Partizan inferiorniji na poziciji centra, uprkos tome što su umesto Matijasa Lesora došli dva igrača - Bruno Kaboklo i Frenk Kaminski.

Željko Obradović Bane T. Stojanovic/ATAImages
 

Greška na grešku

Pokušavao je Obradović da i u toku sezone razdrma ekipu potpisom Džejlina Smita, ali je Amerikanac sa hrvatskim pasošem od trenutka kada je potpisao pa do današnjeg dana pružio doprinos koji bi se mogao oceniti sa čistom jedinicom.

Nagomilani su igrači, čini se i da kult američkih i domaćih igrača nije jedinstven, kao što je to bio slučaj prošle sezone, gde je bilo jasno vidljivo da su svi igrači Partizana disali kao jedan, i kada je išlo i kada nije.

Sada, utisak je da ništa od toga ne postoji, a da su nova lica u Humskoj sve, samo ne kvalitetne zamene za prošlosezonske članove. Kako igrački, tako ni karakterno.

U ovom trenutku, "parni valjak" nije spreman da se nadmeće sa Crvenom zvezdom, koja u svojim redovima ima mnogo više igrača koji zapravo razumeju kult derbija, te su u njemu učestvovali u više navrata.

Ognjen Jaramaz Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
 

Gde su "nestali" domaći igrači?

Kada u svojim redovima imate srpske košarkaše poput Ognjena Jaramaza, Alekse Avramovića, Uroša Trifunovića, Danila Anđušića, Tristana Vukčevića, Alena Smailagića i Balše Koprivice - definitivno se ne može reći da je kult domaćih igrača nedovoljno kvalitetan da igra na više frontova.

Sa druge strane, Crvena zvezda je u velikom finalu Kupa Radivoja Koraća dobila "iks faktore" u liku Branka Lazića i Dejana Davidovca, dok je Miloš Teodosić nemilosrdno zatrpavao koš crno-belih i tako bio direktan "krivac" za četvrti uzastopni trofej ekipe sa Malog Kalemegdana.

Ipak, da li je Zvezdina baza toliko bolja od Partizanove? Utisak je da nije. 

Samo se čini da Željko Obradović daleko manje poverenje ima prema igračima sa naših prostora, što se moglo videti i kroz mnogobrojne reakcije na utakmicama, gde su, skoro kao po pravilu, "na tapetu" bili domaći momci sa malom minutažom.

Zašto je to tako i da li je zasluženo ili ne - niko ne može da zna. 

To su sve pitanja koja stoje nad glavom Željka Obradovića pred možda i ključni period sezone. A jedno od onih glavnih je - može li Partizan ikako da izađe iz ove krize?

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading