ALOanaliza: Treći mandat, verovatno i poslednji - evo kakav je igrač Nikola Kalinić i šta donosi Zvezdi

16:00 | 21-06-2024

Sportski pogled 0

Strašan je igrač Subotičanin.

ata

Piše: Đorđe Miljanić

Dogodilo se ono što su manje-više svi očekivali. Nikola Kalinić se ponovo vratio u Crvenu zvezdu, čime je čak treći put u svojoj karijeri obukao njen dres. Zanimljivo, na Malom Kalemegdanu se zadržavao po jednu sezonu - 2014/15 i 2021/22.

ALOanaliza: Ima neka tajna veza - evo kakav je igrač Frenk Nilikina i šta donosi Partizanu

Popularni Kalina je u redove srpskog šampiona stigao iz Barselone, gde je imao jako čudnu ulogu prošle godine. Istina, sada već bivši trener Rožer Grimau nije znao gde je levo, što bi se reklo u žargonu, pa otuda i mali doprinos igrača koji je poznat po tome da obavlja sve zadatke na terenu.

Uprkos tome što Katalonac nije znao šta će sa njime, Kalinić je prosečno beležio 6.4 poena, 3.4 skoka i 2.1 asistenciju po meču u svim takmičenjima, uz fantastičnih 40 odsto uspešnosti u šutu van linije 6.75 metara, na uzorku od 2.8 pokušaja. 

Ako ništa drugo, Zvezda je profitirala iz neznanja u "blaugrani", koja nije imala mesta za sjajnog košarkaša kakav je Nikola. Crveno-beli su tako dobili lidera na terenu, momka koji zna kako je nositi dres tih boja, koji je hladan kada je napeto, žestok, borben... Zaista, Subotičanin ima jako malo mana. Bar tehnički gledano.

Psihički često ume da "izgori" na terenu, od prevelike želje, nezadovoljstva... Često se raspravlja sa sudijama i dešava se da učini kontrauslugu svome timu. Čak se ponekada "iz inata" ispucava, kako bi izašao iz lošeg ritma, te je jako važno obuzdati njegovu narav i učiniti da velika borbenost ne ode u krajnost.

Vratimo se na tehnički deo. Kalinić je karijeru počeo kao defanzivni specijalista, sposoban da fenomenalno čita napade i da bude "betonski stub" na niskom postu i sa strane pomoći. Nešto kao Drejmond Grin u NBA ligi. 

metl Marko Metlaš/Alo!
 

Kako je vreme odmicalo, Nikola je u svoj napadački arsenal dodavao ponešto novo. Prvo je do izražaja došla kreacija, pogotovo sa niskog posta, onda je došao i šut, a kasnije se razvio u igrača koji je u stanju da sam sebi pravi poziciju za poene. Zapravo, pretvorio se u pravu "ol-raund" mašinu.

Malo ko ne zna šta Kalina donosi Zvezdi, ali nije zgoreg da ponovimo. Borba, energija, hrabrost, kreaciju, granitnu defanzivu, a i podići će timski (košarkaški) koeficijent inteligencije za još poneki stupanj. 

Ukratko, vrhunsko pojačanje.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading