ALOanaliza: Ima neka tajna veza - evo kakav je igrač Frenk Nilikina i šta donosi Partizanu

13:00 | 21-06-2024

Sportski pogled 0

Francuz je bio želja crno-belih i prošle sezone.

app
AP Photo/Erik Verduzco

Piše: Đorđe Miljanić

Partizan kao da je čekao da počne leto da aktivira dve "bombe". Pored Gabrijela Lundberga, u klub je kao pojačanje došao Frenk Nilikina, igrač kojeg je trener Željko Obradović i ranije hteo da dovede.

Ako se gleda istorijski, odnosno tradicijski, nova akvizicija crno-belih ne može da bude promašaj. Doslovno svaki Francuz koji je boravio u Humskoj je ostavio dubok trag: Žofre Lovernj, Matijas Lesor, Leo Vesterman, Boris Dalo... Prosto, ima neka tajna veza između "parnog valjka" i "galskih petlova".

ALOanaliza: Teror za protivničke koševe - evo kakav je igrač Ajzea Kenan i šta donosi Zvezdi

Što se tiče Nilikine, njemu su skauti predviđali blistavu budućnost u NBA ligi. Na kraju krajeva, bio je izabran sa visoke osme pozicije na Draftu 2017. godine.

Dugo je bio član Njujorka, čekalo se da opravda epitet velikog talenta, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Potom je prešao u Dalas, a onda i u Šarlot, čiji je član bio prošle sezone.

S obzirom na to da je odigrao samo pet utakmica za slabe Hornetse i da nije dobio šansu čak i pored povrede Lamela Bola, logičan sled događaja je bio povratak u Evropu. 

Radi se o igraču koji poseduje izuzetne fizičke predispozicije, pa nije čudno što se radi o izvanrednom defanzivnom specijalcu. Ovaj segment igre je, bez ikakve sumnje, njegovo najjače oružje.

Frenkov raspon ruku je nestvarnih 216 centimetara, što je za visinu od 193 centimetara čudesno. Samim tim, u stanju je da krade "žive" lopte protivnicima i da snažno završi na obruču iz kontranapada. Takođe, sposoban je da čuva više pozicija - od plejmejkera, a često i do krilnog centra. 

Što se tiče ofanzivnog doprinosa, tu je Nilikina pomalo ograničen. Nema preterano dobar šut (oko 32 odsto uspešnosti u karijeri), iako ga je u poslednje vreme unapredio u određenoj meri. Nije izraziti košgeter i sigurno je da neće postizati mnogo poena u Partizanu. Ipak, daleko od toga da je beskoristan na polovini terena koji pripada rivalu.

Francuz ima izvanredan pregled igre. Zapravo, crno-beli su konačno dobili igrača koji će na zadovoljavajući način organizovati njihove napade. Važno je i da se istakne da je Nilikina idealan za "drajv en kik" igru koju trener Željko Obradović forsira. 

Isto tako, francuski košarkaš ima odličnu kontrolu lopte, pa je i pitanje njenog prenosa sa jedne na drugu polovinu terena rešeno dolaskom Nilikine, uz napomenu da ume da pretera sa driblinzima i tako da je izgubi, ali to može da se reši pravilnim usmeravanjem od strane trenera.

Zaključak je da je ovaj transfer Partizana pomalo rizičan, pošto se Nilikina u poslednje vreme nije naigrao košarke, a važi za igrača karakterističnog tipa. Ukoliko pruži samo ono što se od njega očekuje, biće pojačanje.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

EP 2024
Sportski pogled

POBEDI ILI UMRI

07:00

24 jun, 2024

Sportski pogled

Da li je gol Luke Jovića u petom minutu sudijske nadoknade produžetak agonije ili slamka spasa? Hoće li se radost zbog tog pogotka pretvoriti u tugu ili sreću? Mogu li da nas fudbaleri konačno učine ponosnim ili će opravdati epitet "večitih luzera"?

Komentari(0)

Loading