ALOanaliza: Stigao je Dominator na Mali Kalemegdan - evo kakav je igrač Majk Daum i šta donosi Zvezdi

16:00 | 26-06-2024

Sportski pogled 0

Još jedno sjajno pojačanje za tim Janisa Sferopulosa.

epa

Piše: Đorđe Miljanić

Dolasci se na Malom Kalemegdanu ređaju kao na traci i teško je odrediti koje je bolje. Poslednje u nizu akvizicija Crvene zvezde je Majk Daum, doskorašnji član Anadolu Efesa.

Ovaj 28-godišnjak rodom iz Skotsblafa, država Nebraska (SAD), tek se nedavno probio na elitnu evropsku košarkašku scenu, pošto je u Istanbul stigao iz malo poznate Dertone, dok je prethodno igrao još za Obradoiro.

ALOanaliza: Treći mandat, verovatno i poslednji - evo kakav je igrač Nikola Kalinić i šta donosi Zvezdi

Ipak, malo mu je vremena bilo potrebno da pokaže koliko je kvalitetan. Za "pivare" je odigrao 20 utakmica u svim takmičenjima i prosečno je beležio 8.7 poena i 3.4 skoka, uz ne tako dobrih 31.4 odsto uspešnosti u šutu van linije 6.75 metara.

Važno je da se napomene da je krilni centar u svojoj karijeri na oko 36 odsto u ovom segmentu i to na ogromnom uzorku, pošto mu je to glavno "oružje" u napadu. Dakle, ubojiti šuter, uz napomenu da je u stanju da pogodi iz raznih situacija - iz driblinga, u padu (kao Dirk Novicki), iz mesta...

Iako na prvi pogled Daum izgleda kao klasična "streč" četvorka, on je mnogo više od toga. Istina, najčešće će čekati loptu na liniji za tri poena i tako širiti odbrane protivnika, ali postoji još dosta stvari u kojima može da doprinese.

Prevashodno, popularni Dauminator je izuzetno jak u zagrađivanju obruča, pa se od njega očekuje da Zvezdi donese veliki broj skokova. Ovaj kvalitet poseduje zahvaljujući dugim rukama (raspon 223.5 centimetara) i izuzetno snažnoj konstituciji. 

Takođe, Daum ima veoma brz prvi korak, pa ima običaj da se odmah po prijemu lopte sjuri ka obruču rivala. Kombinacija ove sposobnosti i kvalitetnog šuta spolja, čini ga veoma teškim za čuvanje, jer je teško pogoditi da li će se odlučiti da šutne ili da spusti loptu u dribling. Isto tako, njegova finta šuta ume da bude vrlo nezgodna.

ata ATA Images
 

Što se tiče mana, Daumu je najslabija tačka defanzivni doprinos. Nema preterano brze noge, zbog čega ima poteškoća da čuva igrače brže od sebe i nije preterano kvalitetan u preuzimanjima, kao i u odbrani od pikenrola. 

S obzirom na to da ne poseduje elitne fizičke predispozicije (najblaže rečeno), nije ni u stanju da ponudi zaštitu koša prilikom prodora bekova, a i igra "ispod obruča", što znači da će centri sa jačim odrazom lako da ga izblokiraju u reketu prilikom polaganja.

Sve u svemu, Zvezda je dovela igrača kakav je svakom timu potreban i verovatno je svesna njegovih vrlina i mana, pa se očekuje da Majk Daum bude korišćen u karakterističnim situacijama na terenu.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading