GDE JE NESTAO ĐOKOVIĆ? Svi su ga čekali, ali Novak je sve šokirao i odlučio da se ne pojavi

06:53 | 15-07-2024

Sportski pogled 0

Gde nestade ona iskra koja se pretvara u požar koji guta sve pred sobom? Zašto ga je napustila vera? Zbog čega je ovoga puta odbio da posluša srce? Kuda je žurio? Od koga se uplašio?

Novak

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković odlučio je da se ne pojavi u finalu Vimbldona, tačnije, pojavio se ali samo fizički. Zbog toga ne treba da čudi što je Karlos Alkaraz slavio sa 3:0 i drugi put u nizu osvojio najprestižniji turnir na svetu.

Ispostavilo se da je pitanje pobednika bilo rešeno već posle prvog gema koji je trajao 14 minuta. Mučio se na servisu i u tom gemu jedva prebacio 50% ubačenog prvog servisa. Alkaraz je već tada upisao dva ritern vinera, a Novak je panično izlazio na mrežu i igrao jako loše voleje.

U ranijim slučajevima to ne bi bilo ništa zabrinjavajuće. Znao je Đoković često da loše otvori meč, ali bi se vrlo brzo vraćao. Sada se to nije dogodilo. Srljao je iz greške u grešku, uporno insistirao da skrati poene, a i kada bi dobro izgradio poen, završni udarac bi bio katastrofalan. Nikada Novak nije bio specijalista za igru na mreži i na osnovnoj liniji se daleko komfornije oseća. Plan pred meč sa Karlitosom jeste sigurno bio da bude što agresivniji, međutim, sada su mu napadi bili nekako suviše panični.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Novak Đoković EPA-EFE/NEIL HALL

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Nekako se stekao utisak da mu je sve palo u vodu posle tog uvodnog gema. Rano je ostao bez rešenja, međutim, nije mu svojstveno da ne pokuša sa planom b, koji najveći ikada svakako poseduje.

Ni govor tela nije bio dobar. Suviše je mirno, tačnije ravno delovao i nije ostavljao utisak čoveka koji veruje da može da napravi preokret. Čak je i pauze između poena kratke pravio, u finišu meča je, u pauzi između gemova sa stolice ustao posle samo 20 sekundi, kao da je što pre hteo da pobegne sa terena.

Alkaraz jeste odlično servirao, kako i sam Novak reče, verovatno nikada bolje, ali je srpski teniser bio nemi posmatrač i puštao da gemovi ili bolje reći poslednji vozovi olako prolaze pored njega. Očekivala se reakcija u drugom setu, no, ona je izostala i Španac je još lakše dobio taj deo igre. 

Razvoj posle dva seta neodoljivo je podsećao na ovogodišnje polufinale Australijan opena u kom je Đoković izgubio od Janika Sinera. Tada je u dva seta uzeo ukupno tri gema!

Svi su čekali da se Novak pojavi, čak je londonska publika počela da navija za njega. Treći set je doneo neizvesnost, ali nije Đoković došao na finale, više je ličio na čoveka koji je bio u prolazu, pa rešio da svrati i da se javi prisutnima. 

Alkaraz nije odigrao spektakularno, ali nije ni bilo potrebe za tim. Kada je 37-godišnji Beograđanin za nijansu podigao nivo igre, on je samo malo popustio dizgine i bilo je to sasvim dovoljno. Napravio je Karlitos brejk, servirao za titulu i imao tri vezane meč lopte. Ali, tada se on po prvi put uspaničio, odservirao duplu servis grešku, Novak je odlično riternirao, da bi na trećoj Španac forhend drajv volej poslao u aut. 

app AP Photo/Mosa'ab Elshamy
 

 

Pravo niotkuda dobili smo dramu. Verovatno ne postoji čovek na svetu kome kroz glavu nije prošlo finale Vimbldona iz 2019. godine i meč sa Rodžerom Federerom i vera u preokret, osim jednog. Problem je što se taj čovek koji nije verovao zove Novak Đoković.

Ranije bi se u Novakovim očima pojavila iskra koja bi se kasnije pretvorila u požar, ali se ovoga puta pretvorila u pepeo. Otišlo se u taj-brejk koji po pravilu izvuče ono najbolje od Đokovića. Međutim, sva pravila koja je Novak uspostavio, sada su izostala, gotovo da se nijednog nije pridržavao.

Sam Đokovićev dolazak na Vimbldon posle operacije kolena je podvig. Ulazak u finale je senzacija, ali je čudo izostalo.

Kada su mu gotovo svi govorili da nije pametno da nastupi na trećem grend slemu, da nije vredno i da je bolje da odustane, on je odlučio da posluša srce i pokuša. Nažalost, u finalu šapat srca nije poslušao, nije ni pokušao i to je ono što boli.

Možda zaista nije imao snage, možda stvarno te godine ipak čine svoje, možda je vreme da krenemo da se navikavamo da Đoković više nije u stanju da pravi čuda. Ove godine nema nijednu pobedu nad igračem iz Top 10, što je prilično alarmantan podatak.

A, možda nas Novak ponovo sve demantuje. Dragan Stojković Piksi je pred meč sa Danskom na Evropskom prvenstvu tražio da verujemo u njih, iako to ničim nisu zaslužili. Đoković nam to ne traži, a zaslužio je više od bilo koga. 

Zato hajde da verujemo da je sposoban makar za još jedno čudo, za ono na Olimpijskim igrama. 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading