ALOanaliza: Polivalentni Srbin - evo kakav je igrač Arijan Lakić i šta donosi Partizanu

14:44 | 18-07-2024

Sportski pogled 0

Jedno od zanimljivijih pojačanja tokom ovog prelaznog roka.

aba

Piše: Đorđe Miljanić

Prvo pojačanje Partizana za sledeću sezonu je Arijan Lakić, iako to nije zvanično objavljeno, a ugovor je potpisao početkom juna. Mnoge je iznenadio ovaj potez crno-belih, ali ako se uzme u obzir da ih je napustio skoro ceo tim, onda je jasno da će im biti potrebna domaća pojačanja.

Poslednji klub u kome je Arijan Lakić boravio bio je Zadar, za koji je u svim takmičenjima po utakmici prosečno beležio 10.2 poena, 3.9 skokova, 3.2 asistencije i 1.2 ukradene lopte, uz 32.1 odsto uspešnosti u šutu van linije 6.75 metara.

ALOanaliza: Mini Lebron - evo kakav je igrač Kodi Miler-Mekintajer i šta donosi Zvezdi

U pitanju je igrač koji je svojevremeno igrao za mladu reprezentaciju Srbije, a ponikao je u Crvenoj zvezdi, koja ga je pozajmljivala osječkim Vrijednosnicama, čačanskom Borcu i Sparsu kako bi se kalio. Pošto za njega nije bilo mesta na Malom Kalemegdanu, 2022. se preselio u Zadar.

Ako bismo morali sa nekime da uporedimo Lakića, onda bi možda najidealnije poređenje bilo sa Mateušom Ponitkom. Njih dvojica ne pokrivaju istu poziciju, Arijan je bek, ali neguju gotovo identičan stil igre, a to je doprinos u svim segmentima.

Ovom 24-godišnjaku statistika nikada nije činila usluge, pošto na terenu donosi mnogo više od suvoparnih brojki. Izuzetno je borben, angažovan u defanzivi, hrabar je i ne libi se da preuzme odgovornost, pa smo imali prilike da vidimo kako pogađa neke "velike", odnosno važne šuteve za Zadar u prethodne dve sezone. Zapravo, društvene mreže su prepune njegovih pogodaka u poslednjim sekundama napada i mečeva.

Vredi istaći da se od njega skoro nikada ne očekuje veliki broj poena, ali da je u stanju da kreira sam za sebe penetracijom u reket protivnika. Šut spolja je za njega varljiva kategorija. Često će pogoditi iz otvorene pozicije sa distance, ali ne bi trebalo očekivati da bude precizan u kontinuitetu. Naravno, ukoliko vremenom ne bude napredovao u tom segmentu.

Takođe, ima veoma dobar pregled igre, pa će trener Željko Obradović imati na koga da se osloni kada je organizacija napada u pitanju. 

Defanzivni doprinos je verovatno njegov najveći kvalitet. Izuzetno je agresivan i snažan, uvek je "na lopti", pa se često dešava da je "iščeprka" rivalu iz ruku i da se sjuri s jedne strane terena na drugi u takozvanoj akciji "jedan na nula". 

Isto tako, odličan je u probijanju blokova, a sposoban je da čuva igrače na svim spoljnim pozicijama, a ponekad i "četvorke", u zavisnosti od toga o kome se radi.

Zaključak - Partizanu je izbor domaćih igrača ograničen, a Arijan Lakić se nametnuo kao odlično rešenje, pogotovo za manje utakmice, kada će udarne igle uglavnom odmarati.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading