ALOanaliza: Saigrač Jokića, Dončića i Vučevića - evo kakav je igrač Karlik Džons i šta donosi Partizanu

17:06 | 19-07-2024

Sportski pogled 0

Vrlo zanimljivo pojačanje crno-belih.

fiba

Piše: Đorđe Miljanić

Poslednje od brojnih pojačanja Partizana je Karlik Džons, Amerikanac sa pasošem Južnog Sudana i reprezentativac ove afričke zemlje. Iako mnogi smatraju da su njegovim dovođenjem crno-beli doveli klasičnog plejmejkera, ne može da se kaže da je to u potpunosti slučaj.

Ipak, pre nego što se prionemo na taktičke i individualne elemente spomenutog igrača, osvrnućemo se na osnovne podatke. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Karlik Džons je rođen u Sinsinatiju, visok je 185 centimetara i ima 26 godina. Studirao je na univerzitetima Redford i Lujvil, a profesionalnu karijeru je započeo u američkoj razvojnoj ligi kao član Teksas Ledžendsa. 

ALOanaliza: Polivalentni Srbin - evo kakav je igrač Arijan Lakić i šta donosi Partizanu

Upravo je u ovom takmičenju pružao najbolje partije, a 2023. godine je proglašen i za MVP-ja i najboljeg strelca dok je nosio dres Vindi sitija.

Što se tiče angažmana u NBA ligi, bio je član Dalas Meveriksa, Denver Nagetsa i Čikago Bulsa, što znači da je bar nakratko delio svlačionicu sa Nikolom Jokićem, Lukom Dončićem i Nikolom Vučevićem.

Odigrao je samo 12 utakmica, na terenu provodio samo 6.6 minuta u proseku, a rekord karijere je ostvario protiv Detroit Pistonsa 9. aprila 2023. godine kada je postigao 11 poena.

S obzirom na to da je ubrzo ostao bez angažmana u NBA ligi, otisnuo se u Kinu, gde je pojačao Žeđjang Golden Bulse. Prošle sezone je za ovaj tim prosečno beležio 16.7 poena, 3.9 skokova, 4.6 asistencija i 1.3 ukradene lopte po meču.

Na evropsku košarkašku mapu se postavio kao član reprezentacije Južnog Sudana, pošto je na Svetskom prvenstvu u Manili dominirao, a u njegove kvalitete je mogla da se uveri i Srbija, koja je bila rival afričke selekcije u grupnoj fazi.

Sada kada znamo osnovne podatke o Džonsu, red je da zađemo dublje u analizu njega kao igrača.

Trener Željko Obradović očigledno želi da mu novi tim bude defanzivno orijentisan, pa je Karlik odlično rešenje u tom smislu. Iako se radi u odličnom strelcu i organizatoru igre, Amerikancu je defanziva najveći kvalitet.

Ima veliki raspon ruku i u stanju je da usporava napade protivnika uzastopnim "deflekcijama". Takođe, odličan je kradljivac lopti, pa će plejmejkeri rivala imati problema da je prenesu s jedne strane terena na drugi.

Kada pričamo o napadačkim kvalitetima, Džons je vrstan strelac, u stanju da pogodi iz brojnih situacija. Uglavnom se oslanja na šut iz driblinga, a sjajan je i pikenrol igrač kao primarni "bol-hendler". Ima i sjajnu kontrolu lopte, pa je u stanju da "eliminiše" čuvara brzom promenom ritma ili driblinga.

Od mana se najviše ističe loša selekcija šuta, odnosno, biće potrebno da poradi na tome da ne "divlja" previše, što može da bude potencijalni problem za mentalitet tima kakav Željko Obradović voli, a to je da se košarka igra na ispravan način. 

Isto tako, ponekad bude previše ambiciozan sa dodavanjima, pa se dešava da uđe u problem sa izgubljenim loptama.

Zaključak: Karlik Džons je Partizanov rizik koji bi mogao se isplati. Košarku na vrhunskom nivou nije mnogo igrao u karijeri, pa će period navikavanja vrlo verovatno biti prisutan. Generalno, crno-beli su dobili napadačkog inicijatora i generatora kakav im je bio potreban.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading