ALOanaliza: Pešićeva revolucija - evo šta možemo da očekujemo od reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama

17:40 | 23-07-2024

Sportski pogled 0

Kari je spremio raznovrsnu strategiju i mnogo opcija na obe strane terena.

alo

Piše: Đorđe Miljanić

Selektor Svetislav Pešić je "presekao" i odlučio koga će da vodi na Olimpijske igre. Manje-više, svi navedeni putnici su očekivani, postojalo su samo dve dileme - na pozicijama tri i pet, odnosno Dejan Davidovac i Aleksej Pokuševski, te Dušan Ristić i Uroš Plavšić.

Za početak ove analize, osvrnućemo se na upravo ove odluke popularnog Karija.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

DILEME I OTPISANI

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Što se tiče krilne pozicije, Dejan Davidovac je bio logičan izbor. Fantastično se pokazao u prvom delu priprema (do povrede), puca od samopouzdanja i ima ogromno iskustvo igranja za nacionalni tim.

PEŠIĆ OTKRIO VAŽAN PODATAK, PA ZABRINUO NAVIJAČE Evo kada će biti objavljen spisak reprezentacije Srbije za OI

S druge strane, Aleksej Pokuševski, iako izuzetno kvalitetan igrač, ima probleme sa samopouzdanjem, deluje da nije u formi pošto se zbog povrede nije naigrao košarke u NBA ligi... Što se ove "dileme" tiče, ona je postojala samo zato što je Zrenjaninac bio pod znakom pitanja za put u Lil. 

alo Marko Metlaš/Alo!
 

Centarsko mesto je bilo malo veća dilema. Dušan Ristić i Uroš Plavšić su dva dijametralno suprotna tipa igrača, ali se selektor Pešić odlučio da povede onog što je defanzivno potentniji. Košarkaš Crvene zvezde može da čuva igrače na više pozicija i može da bude dobar "meč-ap" za protivnike tipa Janis Adetokunbo, Entoni Dejvis, Moric Vagner, Viktor Vembanjama, Rudi Gober...

Ognjen Jaramaz i Aleksa Radanov, uz dužno poštovanje, trenutno nemaju čime da doprinesu Srbiji na Olimpijskim igrama, pa je njihov izostanak očekivan.

Spisak

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Aleksa Avramović

Bekovi: Marko Gudurić, Vanja Marinković, Bogdan Bogdanović

Krila: Nikola Jović, Ognjen Dobrić

Krilni centri: Filip Petrušev, Dejan Davidovac

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Uroš Plavšić

PUTNICI

Dvanaest igrača koji će predstavljati košarkaški tim Srbije na Olimpijskim igrama su najbolji koje imamo. Deficitarna pozicija je krilni centar, pošto "orlovi" nemaju klasičnu "četvorku". Ovo mesto na terenu će popunjavati pre svega Filip Petrušev, a onda i Nikola Jović, Dejan Davidovac, pa čak i Nikola Jokić, pošto smo tokom priprema mnogo puta videli da igra u paru sa Nikolom Milutinovom.

Takođe, pozicija plejmejkera je u određenoj meri problematična, pošto je jedina prava "jedinica" Vasilije Micić, a on se nije preterano dobro pokazao tokom pripremnog perioda. Tu je i Aleksa Avramović, koji silom prilika igra na spomenutom mestu jer "može". Inače, Čačaninu je prirodnija pozicija "dva".

Na ostalim pozicijama je Srbija odlično popunjena, ima dubinu, širinu, raznovrsna je... Ukratko, spremna da osvoji medalju.

STRATEGIJA

Gledajući pripreme, primetili smo nekoliko zanimljivih taktičkih zamisli selektora Svetislava Pešića. Pre svega - tempo. Popularni Kari se čak usudio da pokuša da parira u trčanju "drim timu" Sjedinjenih Američkih Država, što je nešto neviđeno do sada. 

Tranzicija će biti jedno od glavnih oružja u arsenalu "orlova". Plan je da se odmah po odbranjenom napadu uhvati skok i lopta što pre pošalje na protivničku polovinu terena, da li "bejzbol" dodavanjem ili uigranim akcijama bez ili sa što manje spuštanja lopte na parket, kako bi se došlo do lake realizacije.

Takođe, sa Nikolom Jokićem u timu, ne bi bilo ozbiljno da se ne forsira pikenrol igra prilikom pozicionih napada. Upravo će Somborac biti centralna figura koja se otkriva posle postavljenog bloka. Naravno, dosta toga će se odvijati i na niskom postu sa Džokerom kao primarnim plejmejkerom. 

Zanimljivo će biti gledati par Bogdan Bogdanović - Nikola Milutinov. Novosadski centar je poznat po pravljenju "autoputa" za bekove, što je član Atlante Hoksa mnogo puta koristio na Svetskom prvenstvu u Manili. Ova akcija je uigrana skoro do savršenstva, pa nema sumnje da će ona predstavljati problem za protivničke timove.

alo Marko Metlaš/Alo!
 

Važno je spomenuti da će mnogo toga da zavisi od spoljne linije - Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Vasilije Micić i to u smislu procenta šuta iz otvorenih pozicija. Svi oni će imati mnogo prostora da šutiraju pošto će rivali (osim ako nisu skroz poludeli) udvajati Nikolu Jokića, koji je stručnjak da pronađe usamljenog saigrača van linije 6.75.

Takva udvajanja moraju da budu kažnjena, a ukoliko ne budu, Srbija će biti u ozbiljnom problemu, jer će se odbrana protivnika sve više skupljati kako "orlovi" budu promašivali trojke.

Defanzivno gledano, selektor Pešić je jednom prilikom iznenadio tako što je postavio zonu sa 1-3-1 sa Nikolom Jokićem na "kapici", što je vrlo zanimljiva postavka, pošto se na taj način on rasterećuje od energetske potrošnje u reketu, a i omogućava mu da posle odbranjenog napada organizuje kontranapad sa visoke pozicije na terenu. 

Ipak, generalno, Srbija će igrati "čoveka" u odbrani, sa mnoštvo pravovremenih rotacija i agresivnim pristupom "na lopti", sa ciljem da se uspori protivnički napad ili ukrade lopta, kako bi se, ponovo, došlo do lakih poena na obruču.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading