GOLGOTA, PA OSVETA Šta ove godine čeka Novaka Đokovića u Australiji?

07:00 | 09-01-2024

Tenis 0

Prva grend slem titula, rekordnih deset trofeja, istorijski meč sa Rafaelom Nadalom, najveća agonija u karijeri i deportacija, pa povratak i osveta - ovako bi ukratko mogao da se opiše put Novaka Đokovića na Australijan openu. Krivina je bilo mnogo, ali Srbin je sjajno manevrisao u ludoj vožnji. Šta je sledeće, šta to najvećeg svih vremena čeka ove godine u Melburnu?

Novak Đoković
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković pokušaće da odbrani titulu na Australijan openu, samim tim dođe i do 11. trofeja u Melburnu, odnosno 25. grend slem pehara. 

Uprkos činjenici da je prvi favorit, neće Novaku biti nimalo lako da dođe do cilja, naročito ako se ima u vidu da ga od početka godine muči povreda zgloba desne ruke. Ipak, kao što i sam reče, poslednja dva puta kada je slavio u Australiji igrao je povređen. Zašto bi se ove sezone srušila tradicija?

Novakov srećni slem

Prvu grend slem titulu Novak Đoković osvojio je upravo na Australijan openu, sada već davne 2008. godine. Rival u finalu bio mu je Žo Vilfrid Conga, a Srbin je slavio sa 3:1 posle preokreta. Pre toga u polufinalu je očitao lekciju Rodžeru Federeru i najavio prekid dominacije Švajcarca.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ipak, malo ko je tada verovao da će Novak danas postati to što jeste - GOAT i da će mu Australijan opet biti srećni slem na kom će iz godine u godinu pisati istoriju, ne samo pobedama.

Ko bi pobedio, taj Novak ili ovaj današnji?

- Onaj iz 2008. bi bio gladan kao vuk, to je sigurno. Bio bi to mlad momak, iritantan momak za 36-godišnjeg mene. Iskustvo je na strani starijeg. Bio bi to dobar meč, ali mislim da bi 36-godišnjak pobedio zbog trenutaka najvećeg pritiska - izjavio je nedavno svetski broj jedan.

Osim prvenca, finale iz 2012. godine Đoković, ali i svi oni koji prate tenis, nikada neće zaboraviti. Tada je Srbin pobedio Rafaela Nadala posle meča koji je trajao pet sati i 53 minuta! Za mnoge je to najbolje grend slem finale ikada. 

Đoković se na "Rod Lejver Areni" oseća kao u svojoj dnevnoj sobi i na tlu Australije pruža najkvalitetniji tenis.

Iz godine u godinu Đoković je pomerao granice u Melburnu, a onda se dogodila famozna 2022. godina kada je prošao golgotu.

Đoković sam protiv svih

Navikao je Novak da igra protiv rivala, ali i publike koja je gotovo prema pravilu negativno orijentisana prema njemu. Čak i kada su na sve načine pokušavali da ga poremete, isprovociraju, ne bi uspevali, već bi iz Đokovića izvlačili ono najbolje.

A, onda je Novak 2022. godine igrao protiv sistema, protiv čitavog jednog kontinenta. Sa jedne strane on sam, a sa druge Australija. Mnogi bi odustali, pobegli, pomirli se sa sudbinom, ali ne i Novak Đoković. Osuđen na siguran poraz, Novak ulazi u bitku, ali ne samo zbog sebe, nego zbog svih "malih" ljudi koji se bore za pravdu i istinu, koji ne žele da se pokore onima koji su umislili da mogu da upravljaju svetom. Zapravo, svetom možda i mogu da upravljaju, ali ne i onima koji misle svojom glavom i koji ne žele da budu ovca u stadu, već slobodan čovek.

Iako je uredno dobio sve potrebne papire, odnosno medicinsko izuzeće da ne mora da se vakciniše protiv koronavirusa kako bi ušao u Australiju, tadašnji tamošnji premijer Skot Morison (nomen est omen, ime je sudbina), rešio je da zarad političkih poena sve to poništi.

Radio Skot neko istraživanje na osnovu kog je shvatio da će mu kruna na glavi ostati ako deportuje Đokovića. On i njegovi saborci nisu birali sredstva, zatvorili su srpskog tenisera u imigracioni pritvor, ponašali se prema njemu kao prema najvećem kriminalcu.

Uspeo je Novak da pobedi na sudu, ali je onda Aleks Houk, ministar za imigraciona pitanja, iskoristio diskreciono pravo i deportovao Đokovića. Hteli su da ga ponize, držali ga zatvorenog za pravoslavni Božić, mislili da su ga slomili. 

Ipak, zaboravili su da je Đoković taj koji ima završnu reč.

Osveta nesalomivog

Još onog dana kada su ga na aerodromu sprovodili kao ubicu, Novak je počeo da kuje plan osvete. Bolelo ga je, osećao je i gorčinu što su ga čak i kolege teniseri gledali kao najvećeg neprijatelja. Ali, on je znao da nije kriv i da će dokazati nevinost.

Iako su ga mnogi savetovali da se nikada više ne vrati u Australiju, Đoković nije mario za to. 

Pojavio se 37-godišnji Beograđanin ponovo u Melburnu, samo što ovoga puta Skota i Houka nije bilo, jer su izgbuli na izborima.

Novak Đoković EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
 

 

Mučila je Đokovića povreda zadnje lože kroz ceo turnir, ali nije odustajao, znao je zašto se vratio, išao preko granice bola.

Uz dužno poštovanje prema rivalima, oni su bili najmanji problem. Postojala je bojazan da se povreda ne pogorša i da Novaka ne slome emocije. Ukoliko savlada bol, kanališe osećanja, trofej je zagarantovan. Tako je i bilo. U finalu je posle tri seta pao Stefanos Cicipas, a Đoković se našao u zagrljaju porodice i članova tima. Tek tada se slomio i pustio da sve izađe iz njega. Emocije su ga preplavile, suze nakvasile lice, a on klonuo.

Misija je uspešno završena, osveta je servirana i poslata jasna poruka - ne možete mi ništa!

Šta Novaka čeka ove godine?

Prošao je Đoković sve i svašta u Australiji i teško da ga bilo šta može iznenaditi. 

Silno je motivsan, najavio je pohod na "zlatni slem" i nastavak pisanja istorije. Ima toliko iskustva da čak i povreda zgloba, pod uslovom naravno da nije teže prirode, teško da može da ga poremeti.

Čekaju ga mladi lavovi koji konačno žele da ga pošalju u penziju i zauzmu najveću pozorinicu. Karlos Alkaraz, Janik Siner, Danil Medvedev osetili su krv i učiniće sve da prekinu Novakovu dominaciju. Ipak, još uvek se Đoković za sve pita.

Australija open počinje 14. januara, a žreb je na programu u četvrtak od 05.00 časova po našem vremenu.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading