NOVAK ĆE IMATI MOTIV VIŠE U NJUJORKU Đoković titulom na US openu skida olimpijsko prokletstvo

20:07 | 25-08-2024

Tenis 0

Može li Novak da prekine lošu tradiciju?

nole

Poslednji grend slem u sezoni US open počinje 26. avgusta. Najboli teniser svih vremena Novak Đoković će u Njujorku braniti titulu i pokušaće da dođe do 25. grend slem titule, a pete u Njujorku, čime bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom. Takođe, Novak bi titulom na terenima Flešing Medouza postao prvi čovek koji je odbranio titulu na US openu još od 2008.

Dakle, motiva će imati na pretek, ali to nije sve. Đoković jeste četiri puta trijumfovao u Njujorku, ali nikada nije uspeo to da učini u olimpijskoj godini. Titule je osvajao 2011, 2015, 2018 i 2023, a u olimpijskoj godini je tri puta gubio u finalu i jednom u polufinalu.

Sve je počelo sada već davne 2008. godine. Novak je tada osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, da bi u Njujorku izgubio u polufinalu od kasnijeg šampiona Federera sa 3:1 u setovima. Četiri godine kasnije koban po Novaka je bio Endi Marej. Britanac ga je najpre dobio u polufinalu Igara u Londonu, a zatim i u finalu US opena posle pet setova. Vodio je Marej 2:0, Đoković ekspresno izjednačio na 2:2, ali u petom setu nije uspeo da dođe do preokreta i Endi je tada osvojio prvu od svoje ukupno tri grend slem titule.

Na red dolazi 2016. godina i jedan od najbolnijih Novakovih poraza u karijeri u prvom kolu Olimpijskih igara u Riju od Huana Martina del Potra. Nedugo zatim je Srbin otišao u Njujork i ponovo je stigao do meča za titulu, ali je od njega bolji bio Stan Vavrinka.

U 2021. godini Novak je osvojio Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon i glavno pitanje je bilo može li na US openu da ostvari nešto što niko nije uspeo još od Roda Lejvera, da osvoji sva četiri grend slema u sezoni. Pre toga je nastupio na Igrama u Tokiju gde je doživeo još jedan izuzetno bolan poraz, ovoga puta u polufinalu od Saše Zvereva. U Njujorku se revanširao Nemcu u polufinalu i samo jedna pobeda ga je delila od možda i najvećeg podviga u istoriji tenisa. Nažalost,Đoković je potpuno pukao pod pritiskom i nije uspeo da pruži ni blizu svog maksimuma, te je Danil Medvedev došao do svoje prve grend slem titule u karijeri. 

Ono što je interesantno jeste da su i Marej i Vavrinka i Medvedev preko Novaka osvojili prvi i do sada jedini US open.

Ove godine je konačno osvojio zlato na Olimpijskim igrama i nadamo se da će mu to pomoći da skine olimpijsko prokletstvo u Njujorku i dođe do titule.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading