Ovako je legendarni Džarovski pričao za sport.Alo: I dalje nameštam utakmice! Pre dve nedelje sam učestvovao u "šteli" meča na SP!

15:05 | 25-04-2024

Fudbal 0

Prisetili smo se intervjua koji je Džarovski dao za naš portal.

Velibor Džarovski
Alo! Vladimir Marković

Potresla je sve u regionu vest da je u 75. godini života preminuo Velibor Džarovski, čovek koji je bio veoma poznat po nameštanju utakmica.

Mi smo se prisetili kako je on nekada govorio za sport.Alo. Svetska senzacija, ispovest Srbina odbeglog od svoje bande, koja je godinama po celom svetu štelovala mečeve i tako zaradila desetine miliona dolara, dospela je i do Skoplja, do Velibora Džarovskog. 

Čuveni menadžer je daleke 1987. robijao tri meseca u splitskom zatvoru zbog optužbi da je štelovao rezultate na najmanje 22 utakmice Šampionata Jugoslavije, a u tadašnjem razgovoru za „Alo!“ nudi nepristojnu ponudu - sigurno utočište za srpskog operativca koji je rešio da uđe u rat s ozbiljnom mafijaškom organizacijom!

 - Nekoliko dana pre nego što je u javnost dospela priča o Srbinu koji je raskrinkao kladioničarsku mafiju i koga plaćenici sada jure, ja sam čuo za taj slučaj. Priča je 100 odsto tačna i taj momak posle bega iz Bugarske traži sigurno utočište. Jedino što nije tačno jeste informacija da se momak zove Marko Stanović, kako pišu novine. Takav igrač u ovom našem poslu ne postoji. Verovatno mu je dodeljeno izmišljeno ime i prezime, kako bi donekle zavarao trag - kaže Džarovski i nastavlja da nas iznenađuje:

- Neka mi se taj momak slobodno javi, biću mu jatak, sakriću ga u Makedoniji tako da ga neće pronaći ni FBI ni KGB!

Džarovski je bio poznat i kao estradni menadžer Zdravka Čolića, Miše Kovača, Maje Odžaklijevske, Olivera Dragojevića, „Bijelog dugmeta“, ali mu je nameštanje sportskih utakmica bila i ostala najveća strast, takoreći uža specijalnost.

- Da su u moje vreme postojale ove moderne kladionice, sada bih bio milijarder! Propustio sam decenije brzog klađenja, lake love, ali se ne žalim, iza sebe imam stotine nameštaljki na staromodan način, na koje sam ponosan. Trudim se da uhvatim i ove nove tokove. I dalje nameštam - bez trunke razmišljanja nam se hvalio Džarovski.

Velibor Džarovski Alo! Vladimir Marković
 

Naš sagovornik je tada govorio da se ne plaši zakona, a ubeđen je da učestvovanjem u štelovanju rezultata „samo šteti onima koji peru ogroman novac“, stoga nam otkriva i nešto o čemu bi se malo ko usudio da javno izgovori...

- Nameštam, šta vam je to čudno? To je moj posao, moja profesija, moja strast. Svi znaju da sam kockar u duši. Zarađivao sam nekad puno, zarađujem ponešto i sada. Pre dve nedelje sam na kladionici pokupio neku siću... Nekih 13.000 evra. Nisu mi dozvolili veću uplatu, limitirali su iznos, naročito što sam se opredelio za rukometnu utakmicu - sada nam se već s gorčinom u glasu ispoveda Džarovski.

Slušamo i ne verujemo, ali hajde da pitamo - kad i gde ste se kladili, na koji meč?

- Tih 13.000 evra zaradio sam na rukometu. Na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina, koje je početkom avgusta igrano na mom terenu, u Skoplju. Znate, posle tenisa na kojem je najlakše zatvoriti meč, pošto vam je tu potreban samo jedan saradnik, jedan igrač, lako je dogovoriti mečeve u košarci, gde se obično igra na manji broj koševa u odnosu na granicu koju postave kladionice. Onda na red dolazi rukomet. Uvek je lakše napraviti dogovor u sportovima koji nisu baš u centru pažnje, gde ni mediji ne dižu toliku prašinu kada se dogode iznenađenja.

I dalje insistiramo pitajući ga: „Kako smete na ovaj način da se ofirate, da otkrivate nešto zbog čega bi mogli i da vas uhapse?“.

Džarovski dodatno pojašnjava zbog čega priču o Srbinu, koji je godinama učestvovao u nameštaljkama, a sada beži od mafije, doživljava s puno emocija i nudi mu se da mu bude jatak.

- Težak i opasan je to posao. Lako ti odleti glava. Na mene su dva puta pucali, pošto sam ukrao bodove za Vardar u Tuzli i Priboju u vreme SFRJ lige. Možda te kriminalne grupe i neće da ubiju tog nesrećnog Srbina, ali je dovoljno da ga obogalje za čitav život, da mu pucaju u kolena, zato mu nudim besplatnu zaštitu... - kaže Džarovski.

- Da me hapse? Zbog čega? Za sve godine staža nikad nisam oštetio državu ni za cent, ni onu bivšu ni ovu sadašnju. Nameštao sam pobednike mnogih muzičkih festivala, štelovao sam blizu 100 utakmica, ali to doživljavam kao „simpatičan kriminal“. Uzimam od onih koji se bogate na račun sirotinje. Neka dođu, neka me uhapse. Navikao sam da za Velibora Džarovskog ne važi prezumpcija nevinosti, to načelo koje kaže da je svako nevin dok se pravosnažnom sudskom presudom ne utvrdi krivica. Zato ih pozivam, dođite, uhapsite me, ali pronađite dokaze.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading