MOŽE LI ZVEZDA DA UKROTI MUNJE SA SEVERA? Šampion Srbije na ozbiljnom ispitu u Norveškoj, Bode nije "bauk", ali nije ni za potcenjivanje

08:30 | 20-08-2024

Fudbal 0

Fudbalere Crvene zvezde večeras (21.00) igraju prvi meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona protiv norveškog šampiona Bode Glimta. Poslednja stepenica ka grupnoj fazi elitnog takmičenja u dalekom norveškom gradiću biće pravi ispit zrelosti i snage "novih" crveno-belih.

Fudbal

 

U odnosu na prošlu sezonu kada su se u ovo vreme pratile kvalifikacije i mirno čekali rivali u grupi, Zvezda će sada morati da zasuče rukave skoro mesec dana ranije. Kako bi se ponovo našla na istom mestu kao pre godinu dana, moraće da savlada jednog rivala. Žreb je odlučio da to bude "norveško čudo" koje je u poslednje četiri godine postalo pravi evropskih hit.

Bode nije bauk, daleko od toga, ali nije ni za potcenjivanje. Istina, oni koji možda ne prate fudbal toliko pomno mogu da kažu: "Ma kakav Bode..." Da, ali se u današnjem fudbalu stvari menjaju iz dana u dan, a kamoli iz godine u godinu. Bode nije Lajpcig, nije Salcburg, nije Mančester siti... pa da kažemo da im je novac od bogatog sponzora pomogao da se vinu u elitu. Ne, oni su dokaz da se sistematski rad zaista isplati i da će jednog dana doći na naplatu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

fudbal Printscreen/Instagram

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U Bodeu su verovali u nešto što je 2020. donelo klubu prvu titulu, a onda u naredne tri sezone još dve. Od tada su svake sezone učesnici evropskih takmičenja, igrali su i četvrtfinale Lige konferencije, Murinjovoj Romi postigli šest golova... Zvuči impresivno, nema sumnje, naročito što su do tada bili "samo običan norveški klub".

Taj isti klub postao je pravi "bauk" i realno nepoželjni protivnik za mnoge velikane među kojima je i Crvena zvezda. Teško je reći u plej-ofu Lige šampiona da postoji lak protivnik, ali svakako da bi crveno-beli bili srećniji da igraju protiv recimo Slovana iz Bratislave ili Karabaha, ali... na kraju je bilo ili Poljska (Jagelonija) ili baš Bode koji se prošetao protiv poljskog šampiona i lagano overio "makar" Ligu Evrope. Za korak dalje moraće da izbace Zvezdu.

"Puno ime kluba glasi Bode Glimt, Bode je ima grada, što je jasno, a Glimt u prevodu znači munja".

Vraćamo se na taj sistematski rad Norvežana. Možda bi mnogi očekivali da će nakon "buma" u prvoj evropskoj sezoni rasprodati ceo tim, zaraditi dobru svotu novca i prosto "nestati"... To se nije desilo. Jesu prodali nosioce igre, zaradili desetine miliona evra, ali su ih uložili tamo gde treba. Doveli su fenomenalne zamene, koje su brzo "ušle u cipele" istih tih glavnih uzdanica i sve je bilo po starom. Ono što je primetno je da Bode iz ove sezone i onaj iz 2020. nije isti, verovatno je za nijansu slabiji, ali daleko da je to u tolikoj meri primetno.

Zvezda Marko Metlaš
 

- Bode je ekipa koja godinama igra u sistemu. Pozicionirali su se na mapi Evrope, redovni su učesnici kupova i redovni šampioni. Organizovana i disciplinovana ekipa. Sigurno će igrati agresivno, ali mi ćemo odgovoriti na identičan način. Očekujem rovovsku borbu - rekao je trener Vladan Milojević na konferenciji pred meč.

Još jedan potencijalni problem Zvezde je taj što Bode već uveliko igra 19. kolo tamošnje lige, što su na 100 odsto forme i fizičke spreme, od ovoga teško da mogu biti bolje uigrani. Ono što je prednost je da im još uvek škripi na određenim pozicijama, pa tek sada sa pojačanjima pokušavaju to da koriguju, mada je malo vremena da se ta pojačanja uigraju za dvomeč sa šampionom Srbije.

- Mi smo klub pun emocija, ljubavi i strasti. Nekada to može da ode u drugu krajnost. Imamo mnogo novih igrača, filozofija našeg kluba i Bodea je drugačija. Oni su sposobni da najbolje igrače vrate u klub, dok mi imamo novi tim. Imam sasvim drugačiji tim nego pre šest meseci. Ali, ja to volim. Ne znam kako bih se snašao u drugačijem sistemu.

Da li tu strast i emociju Zvezda može da večeras prebaci na teren? Videćemo oko 23.00 kada semafor u norveškom gradiću od 50.000 stanovnika pokaže konačan rezultat.

Jubilarni 10. put protiv Norvežana, u 21. veku još uvek bez trijumfa

Fudbal Fk Crvena Zvezda
 

Duel Bodea i Zvezde biće ukupno 10. koji srpski šampion igra protiv nekog norveškog kluba. Sa večerašnjim protivnikom biće to prvi okršaj i prilika za prvu pobedu u 21. veku. Crveno-beli su u prethodne 24 godine igrali tri puta protiv ekipa iz Norveške i još uvek nisu upisali trijumf. Prvi neuspeh desio se protiv Rozenborga 2003. godine u 2. kolu Kupa UEFA kada je u gostima bilo 0:0, a na "Marakani" je Zvezda poražena sa 0:1. Nakon toga novi neuspeh desio se u grupnoj fazi Kupa UEFA 2005. kada su crveno-beli poraženi od Tromsa sa 1:3.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading