STADION KOG VIŠE NEĆE BITI Pogledajte kako izgleda "Aspmira", mesto na kom će Zvezda igrati protiv Bode Glimta i otkud mu uopšte dozvala UEFA (VIDEO/FOTO)

08:55 | 20-08-2024

Fudbal 0

Oni su ispunili šta su obećali, doterali su stadion do maksimuma i u praksi bi mogli da ugoste Mančester siti, Barselonu, Real Madrid...

Stadion

 

Crvena zvezda je u svojoj istoriji igrala na mnogo različitih stadiona po Evropi. Neki su bili velelepni, lepi, neki manje lepi, a onaj na kom će večeras igrati protiv Bode Glimta je negde na sredini te lestvice, možda čak i na donjoj strani. 

Razlog za tako nešto je sasvim prost, vidi se da je "Aspmira", kako se ovaj objekat zove, nekako isiljeno i veštački ono što jeste danas. Stadion prima nešto više od 8.000 gledalaca, a rekord je postigao 1975. godine kada još nije bilo stolica. Tada je na tribinama bilo pristuno oko 12.000 navijača na utakmici Kupa Norveške protiv ekipe Vikinga.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Stadion Alo

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Samo otvaranje odigrano je 1966. godine i od tada je stadion dva puta trpeo renovacije i nadogranje, a sve da bi se ispoštovale UEFA procedure. Iako možda zvuči nerealno da ovakav stadion ima dozvolu za grupne faze evropskih takmičenja, tome je pripomogla i pandemija koronavirusa koja je naterala čelnice Evropske kuće fudbala da progledaju kroz prste Norvežanima. Oni su ispunili šta su obećali, doterali su stadion do maksimuma i u praksi bi mogli da ugoste Mančester siti, Barselonu, Real Madrid...

Stadion ima veštačku travu kao i većina u Norveškoj jer je zbog obilnih kiša i nevremena mnogo lakša za održavanje od prirodne trave.

Stadion Alo
 

Ono što menja sve ovo gore napisano jeste činjenica da je i Bode shvatio da je vreme za promenu pa je tako uveliko u planu izgradnja novog stadiona od oko 10.000 mesta na drugoj lokaciji. On bi trebao da ima sve ono što moderni stadioni imaju, a uz to će ići tržni centar, sportski tereni, klizalište... Takođe, najavljuje se da bi novo zdanje trebalo da postane najzeleniji stadion na svetu jer bi trebalo da dobije sisteme za samoodržavanje, a Norvežani planiraju da iskoriste otpadne muljeve koje bi trebalo da uvoze iz komunalnih postrojenja i od njih prave sopstvenu energiju.

Plan je trebalo da bude realizovan već ove godine jer je tokom 2024. godine Bode dobio titulu Evropske prestonice kulture. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading