EKSKLUZIVNO Gradonačelnik Denvera za sport.alo: Spreman sam da me Jokić ponizi za dobrobit grada... Ko veruje u to, nije gledao Nikolu

12:00 | 13-03-2024

Košarka 0

Prvi čovek prestonice države Kolorado je govorio o značaju srpskog košarkaša za grad kojim rukovodi.

Gradonačelnik Denvera
Profimedia

Ako je nekada i postojala dilema, više ne postoji. Nikola Jokić je najbolji košarkaš na svetu, a ako se pažljivo pogleda statistika, kako bazična, tako i napredna, niko mu nije ni blizu po kvalitetu i doprinosu na parketu. 

Popularni Džoker je svojevrsna senzacija pre svega zato što je status superzvezde stekao kao 41. pik na NBA Draftu, što je nezapamćeno u istoriji lige. Nagetsima je doneo prvu i za sada jedinu titulu šampiona, višestruki je MVP, konstantno obara rekorde... Prosto, Somborac je mašina koja ne namerava da stane.

Poznato je i to koliko je Jokić značajan za košarku grada Denvera, u kome je najzastupljeniji sport američki fudbal, odnosno Bronkos franšiza. Hala je konstantno ispunjena, navijači su nikad vatreniji... Nagetsi nikada nisu bili kvalitetni kao danas, pa može da se kaže da su se konačno našli na košarkaškoj mapi Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj su uvek imali status malog i neatraktivnog tržišta.

Pojavom Nikole Jokića, potonji "problem" bi mogao da bude prošlost, pošto košarkaški tim zavređuje sve više poštovanja čak i od strane tradicionalno ostrašćenih, neobjektivnih i često okrutnih medija "preko bare", što je odličan preduslov za poboljšanje reputacije u smislu marketinga i finansija. 

Kako bi prokomentarisao koliko srpski košarkaš znači Denveru, sport.alo je obavio ekskluzivni razgovor sa gradonačelnikom tog grada, Majklom Kristoferom Džonstonom, koji je na spomenutu funkciju došao pobedom na izborima održanim 6. juna 2023. godine, čime je postao 46. lider prestonice države Kolorado.

Kakvo je Vaše mišljenje o Nikoli Jokiću i koliko on znači gradu Denveru?

- Nikola Jokić je krunski dragulj u svetu Denverovog sporta. Mislim da je on najveći profesionalni košarkaš na svetu trenutno. On nudi priliku koja se događa jednom u životu građanima Denvera i navijačima širom države da gleda kako igra neko ko je briljantan i nesebičan u isto vreme, što je nešto što se retko viđa kod profesionalnih sportista.

Delovalo je da ste bili fascinirani Jokićem kada je prvo otišao da čestita protivničkom timu, pa tek onda proslavio titulu sa svojim saigračima. Svojevremeno ste rekli da je takav postupak oličenje grada Denvera. Da li možete opširnije da objasnite?

- Jedna od mnogo neverovatnih stvari u vezi sa Jokićem je to što uprkos tome što je na vrhuncu uspeha, on pronalazi vreme da se postara i da mari za druge. Većina ljudi će reći da je njegov najveći talenat to što sve oko sebe čini boljim. Njegove brojke u vezi sa asistencijama su jedne od onih koje najbrže rastu zato što je brz u odlučivanju da podeli loptu isto kao i da je zadrži. Neki najbolji potezi Jokića kroz sve ove godine su dodavanja koje niko ne očekuje, posebno od nekoga ko je visok sedam stopa. Ta vrsta volje da bude darežljiv se ne pokazuje samo dok igra, već po tome šta daje zajednici i to kako tretira svoje saigrače i protivnike sa velikim poštovanjem.

Poseta Srbiji

- Jako bih voleo da posetim Srbiju i da vidim sve što vaša fenomenalna zemlja ima da ponudi.

Rekli ste da biste voleli da odigrate jedan na jedan sa Nikolom. Da li ste imali prilike da igrate protiv njega?

- Nažalost, nisam, potrebno mi je značajno više treninga da bih se pripremio za to, ali sam spreman da prihvatim poniženje za dobrobit grada. Pre svega, radujem se šansi samo da razgovaram sa njim, zato što mislim da je on neverovatan ambasador Denvera.

Gradonačelnik Denvera Profimedia
 

Kako komentarišete izjave da je Denver malo tržište i da je to razlog zbog kojeg sportski timovi imaju problema da angažuju superzvezde?

- Svako ko veruje da Denver ima problema da privuče superzvezde nije gledao Nikolu Jokića i Denver Nagetse, koji su najbolji košarkaški tim na svetu baš ovde u Denveru. Mislimo da je ovo istina za svaki sektor u Denveru: Privlačimo biznis svetske klase, privlačimo umetnost svetske klase i zabavu, i da, privlačimo sportiste svetske klase. Znamo da je Denver i grad svetske klase koji nastavlja svoj uspon, baš kao karijera Nikole Jokića.

Majk Džonston je rođen 17. novembra 1974. godine u Oklahoma sitiju, ali je odrastao u gradiću pod nazivom Vejl u državi Kolorado. Studirao je na prestižnim univerzitetima kao što su Jejl i Harvard, gde je stekao zvanje doktora prava i magistra obrazovanja, kao i diplomu liberalnih umetnosti. 

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading