CEO SVET JE ČEKAO OVO OBRAĆANJE Oglasio se Vladimir Putin, a sve zbog sporta, evo šta je imao da poruči svetskoj javnosti

17:00 | 14-11-2023

Ostali sportovi 1

Otkako je izbio rat u Ukrajini početkom 2022, Rusija je u svetskim sportskim vestima bila spominjana uglavnom kao strana koja trpi sankcije zbog pomenute vojne intervencije, ali danas se povodom sporta obratio predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, i pritom bio veoma zadovoljan

Vladimir Putin
Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kao što je poznato, ruski timovi ne mogu da se takmiče na međunarodnim nadmetanjima, to ne mogu ni pojedinci u mnogim sportovima, dok u nekoliko njih dozvole postoje - ali pod uslovom da sportisti pristanu da nastupaju kao "neutralni takmičari", bez isticanja himne, grba, simbola, čak i boja ruske zastave... 

Rusija je, međutim, rešila da se posveti nečem drugom, što ima veze sa sportom, ali ne sa onim kakvim ga do sada većina svetske javnosti zna.

Tim povodom, u specijalnom video-obraćanju koje je obelodanjeno na sajtu Kremlja, Vladimir Putin je iskazao ogromno zadovoljstvo što je ostalo još samo 100 dana do "Igara budućnosti".

"Igre budućnosti" nije nikakva zamena za olimpijsko nadmetanje, niti pretenduju da 2024. nadmaše značaj koji će te godine imati ono što će se dešavati u Parizu, gradu-domaćinu Olimpijskih igara, ali su početak novog pogleda na sport.

Naime, Kazanj će, od 21. februara do 3. marta 2024. godine biti domaćin pomenutog sportskog spekakla, koji će se odvijati po novom, "fidžital", principu.

Evo o čemu se zapravo radi: 

Takmičari se nadmeću u dva formata: u digitalnoj fazi, oni odmeravaju veštine u virtuelnim arenama, koristeći kompjuterske simulatore, virtuelne naočare, konzole za video-igre, računare, tablete ili mobilne telefone, a potom se sele u deo dvorane za fizička nadmetanja, gde se takmiče u analognoj disciplini (recimo, u fudbalu, košarci, trkama, golfu, hokeju...)

Sama reč "fidžital" je engleska kovanica, od tamošnjih reči physical (fizičko) digital (digitalno), a odabrana je kao idealan, najkraći opis onoga što polako ali sigurno postaje nova realnost - mladi su mnogo češće nego ikada pre uz neki vid tehnologije, ali oni koji bi i da nastave sa fizičkim aktivnostima, sada mogu da se takmiče u "fidžital" okruženju. Rusija je prva rešila da tome posveti čitav jedan sportski spektakl. I to toliki, da se Putin lično obratio javnosti.

- Sama ideja kombinovanja klasičnih sportova i kiber-sportova pokazuje sliku Rusije, zemlje otvorene za sve novo, zemlje koja stremi da ide napred. Učesnici i gosti "Igara budućnosti" će moći da vide to i sami kada dođu u Kazan - rekao predsednik Ruske Federacije.

On je naglasio važnost sporta i principa olimpizma za oblikovanje filozofije Igara budućnosti, dodajući da je ovo nadmetanje već združilo predstavnike 50 država i naglasio da je u pitanju "tek početak".

- Nema sumnje da će ove Igre odjeknuti među milionima i pokazati jedan od prioriteta sve izvesnijeg multipolarnog sveta. U Rusiji, mi dobro znamo koliko je važna različitost, uključujući u sportu, koji je više od samog nadmetanja ili osnove za zdrave životne navike. Sport je simbol jednakosti i humanizma, način da se učvrste međusobna razumevanja - poručio je Vladimir Putin, a govor završio rečima "Vidimo se u Kazanju!"

U pomenutom februarsko-martovskom terminu, u Kazanju će učestvovati 260 timova iz više od 100 država, a očekuje se da preko 2.000 takmičara uzme učešća u tim "Igrama budućnosti".

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(1)

Loading
Čedo

15.11.2023 11:58

Putine priključi RUSIJU u azijska takmičenja u svim disciplinary svi najbolji sportisti odoše u arapske zemlje više para I slobodu a şvabe englezi I amerikanci nek igraju međusobno na livadi