KO IZ ŠALE OBORIO SVETSKI REKORD Za Markovića iz Leskovca čuo je ceo svet

10:52 | 19-12-2023

Ostali sportovi 1

Iako su prve asocijacije na Leskovac roštilj, paprika i ajvar, ovaj grad na jugu Srbije specifičan je i što je iznedrio višestrukog svetskog i evropskog šampiona sportsku legendu i preduzetnika Živorada Žiku Markovića

Žika Marković
Privatna arhiva

Naime, Marković koji više medalje ni ne brojoji,  ponovo je pokorio planetu, ovoga puta u Rusiji, te je za Srbiju doneo tri medalje i oborena dva svestka rekorda u disciplini benč pres, u master kategoriji.

 Marković je najpre u petak  nastupao nastupao na Nacionalnom prvenstvu Bologradu u Rusiji, gde se oprobao i pobodeo. To takmičenje mu je bila uvertira za Svetsko prvenstvo  koje je usledilo dva dana kasnije u Moskvi.

 Žika Marković je takmičenju u Bologradu gradi  200 kilometara udaljen od Moskve, ne samo  da je osvojio zlato, nego je oborio tamošnji svetski rekord i to kao iz šale. On je podignuvši 210 kilograma tegova u kategoriji do 90 kilograma telesne težine u NAP federaciji  pkorio planetu te se okitio najsjajnijim znamenjem i tutulom Svetskog rekordera.

Samo dva dana kasnije u Moskvi gde je na svetskom prvenstvu učesvovalo više od 3700 takmičara iz sveta Marković je ponovo pokazao od čega je napravljen.

Žika Marković Privatna arhiva
 

On je sa podignutih 190 kilograma  na BRPF  svetskom takmičenje  pokazao kakvi su Leskovčani i Srbi, te je konkureciju otavio daleko iza sebe. Naime rekord na tom takmičenju je bio 150 kilogram  što za popularnog Žiku nije bio problem te se pored obaranja rekorda okitio i najsjajnijom medaljom. Saomo dva sata kasnije Leskovčanin je  se oprobao i drugoj federaciji odnosno RAV gde je bez zagrevanja poigao ko od šale 145 kilograma ali ti nije osvoji zlato veš se okitio vicešampionskim zvanjem. Svo vreme dok se takmičio Markovića je pratila i podržavala upruga Ana takođe šampionka i to sveta u dizanju tegova.

Gde god se takmičio, u Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Švedskoj, Americi, uvek je isticao odakle dolazi.

- Ponosan sam što dolazim iz  Leskovca i Srbije i što osvajanjem medalja, i to zlatnih, svima dokazujem ko smo i kakvi smo. Uvek kad je teško, stisnemo zube i pobedimo za naš narod. U svetu me znaju, na sportskim takmičenjima i bukvalno nema kontineta na kome se nisam takmičio i stekao prijatelje. Zanimljivo je što me oni svi u celom svetu uvažavajaju i što su zbog mene čuli za Leskovac i ajvar. Eto savaki put kada krenem na neko takmičenje ponesem i ajvar, a oni mi u šali kažu da sam je največi brend Leskovaca – rekao je Žika.

Prema njegovim rećima za ovo takmičenje se dogo sprema i cilj je delimično ispunio obaranjem svetskog rekorda i osvajanjem zlata.

- Smatram da sam malo podbacio što i treča medalja nije bila zlatna, ali to mi daje dodatnu motivaciju da još više vežbam. Ne želim da se pravdam umorom od puta i takmičenje, jer am ja sportista i uvek moram biti spreman za njteže izazove. Upravo zbog toka nema izgovora več ne smem da tanem i moram samo napre da idem – rekao je Živorada Žika Marković.

Žika Marković Privatna arhiva
 

Živorad Žika Marković je naš najbolji dizač tegova u master kategoriji (od 83 do 90 kilograma), višestruki šampion države, Evrope i sveta, pobednik svetskih kupova i takmičenja na četiri kontinenta (Evropa, Azija, Severna Amerika i Afrika).

Marković je istakao da ima misiju i da od nje ne odustaje.

-Moja velika želja i motivacija za bavljenje sportom je misija da se mladi sklone sa ulica i krenu pravim putem. Preko njega, mogu sebi da otvore mnoga vrata. Potrebno je puno odricanja, ali se na kraju sve višestruko isplati – istako je Marković.

BONUS VIDEO: 

Komentari(1)

Loading
Cacko

19.12.2023 15:38

Kad covek ima mladu zenu pored sebe, uspeh je zagarantovan. Zika je kralj!!!