Gracias, Rafa

16:20 | 10-10-2024

Sportski pogled 0

Tako to obično biva. Već duže vreme smo znali da je kraj jako blizu, ali smo ga opet dočekali nespremni i iznenađeni.

rafael nadal

Tužan dan za tenis i sport uopšte. Rafael Nadal, jedan od najvećih ikada, odlučio je da završi blistavu karijeru.

Nažalost, došao je i taj dan. Čak ni jedan od najvećih boraca koga je sport ikada imao nije uspeo da pobedi godine. Iako smo želeli da Velika trojka traje večno, to nije moguće. Više od dvadeset godina neprestane teniske magije sada polako postaje prošlost.

Federer je već dve godine u penziji, a sada mu se priključuje i Rafael Nadal. Ostao je samo Novak Đoković, ali na veliku žalost svih ljubitelja tenisa, ni on neće moći još dugo.

Nadal se do samog kraja borio sa Novakom za zvanje najboljeg tenisera svih vremena. Na kraju je tu bitku izgubio, ali je bio jako blizu. Međutim i bez toga niko ne može da ospori njegovu veličinu i nestavrne rezultate koje je postigao.

Osvojio je 92 titule, 22 na grend slemovima, 36 Mastersa, pet titula sa Španijom u Dejvis kupu, kao dva zlata na Olimpijskim igrama (singl i dubl).

Kralj šljake i kralj tenisa

Posebno je impresivna njegova karijera na šljaci. Nestvarnih 14 titula na Rolan Garosu, na kome ima zapanjujuć učinak od 112 pobeda i samo ČETIRI poraza. Za dvadeset godina je zabeležio samo četiri neuspeha i to je nešto što će se teško ponoviti. Samo tri igrača imaju tu čast da kažu da su pobedili Nadala na pariskoj šljaci. Robin Sodeling (2009), Novak Đoković (2015, 2021) i Aleksandar Zverev (2024).

Nikada nije izgubio u finalu, gde ima perfektan skor 14:0, a samo jednom je zaustavljen u polufinalu i to od Đokovića pre tri godine. Takva dominacija jednog igrača na jednom turniru nikada nije viđena.

Takođe, osvojio je dvocifren broj titula na još čaf tri turnira na zemljanoj podlozi. U Monte Karlu je trijumfovao 11 puta, dok je u Barseloni i Rimu bio najbolji 10 puta.

Ukupno na šljaci ima 479 pobeda i 48 poraza. Posebno se pamti period od 2005. do 2007. godine, kada je dobio 81 meč zaredom na ovoj podlozi.

Ipak, bilo bi krajnje neozbiljno kada bi govorili da je Nadal bio uspešan samo na šljaci. Osvojio je po dve titule na Australijan openu i Vimbldonu, dok je na US openu četiri puta podizao trofej. Pamte se spektakularna finala sa Federerom u Melburnu i Londonu, kao i sa Đokovićem u Njujorku. 

rafael nadal EPA/LEWIS WHYLD
 

Već tokom prve decenije 21. veka je smatran za jednog od najboljih tenisera svih vremena. Godinama je vodio nezaboravne bitke na terenu najpre sa Federerom, a potom i sa Đokovićem. Iako je od samog početka karijere imao ogromnih problema sa povredama, zbog kojih je često odsustvovao sa terena i po nekoliko meseci, uspeo je da postigne ovakve rezultate i za to mu treba skinuti kapu.

Rivalstva sa Federerom i Đokovićem

Zajedno sa Rodžerom Federerom i Novakom Đokovićem je činio najdominantniju trojku u istoriji tenisa. Dve decenije je zajedno sa dvojicom največih rivala pomerao granice belog sporta. 

rafael nadal rodžer federer EPA/OLIVER WEIKEN
 

Sa Federerom je odigrao ukupno 40 mečeva, od čega je 24 dobio. Brojni mečevi sa Švajcarcem se prepričavaju i prepričavaće se decenijama. Posebno treba istaći finale Vimbldona 2008. godine, kao možda i najbolji teniski meč ikada. Tada je slavio posle epske borbe u pet setova i došao do prve Vimbldonske titule. Samo nekoliko meseci kasnije je dobio još jedan spektakl protiv Rodžera u Australiji. Ništa manje važno nije bilo ni finale u Melburnu 2017. godine, koje je pripalo Federeru i to je bilo poslednje finale na najvećim turnirima koje su odigrali Španac i Švajcarac. Poslednji meč koji su odigrali bio je u polufinalu Vimbldona 2019, kada je slavio osvajač 20 grend slem titula.

Šta tek reći o rivalstvu sa Novakom Đokovićem? Bez ikakve dileme najveće u istoriji tenisa, a jedno od najvećih u istoriji sporta. 

Čak 60 puta su igrali jedan protiv drugog i sve do samog kraja se nije znalo ko će imati više pobeda. Na kraju je za nijansu uspešniji sprski teniser koji je dobio 31 meč, dok je Rafa dobio dva manje. 

rafael nadal novak đoković EPA/Yoan Valat
 

Zauvek će se pamtiti finale Australijan opena 2012. godine, kada je Đoković slavio posle skoro šest sati iscrpljujuće borbe i to je Nadalu, kako je i sam priznao, bio najteži poraz u karijeri. Španac je sledeće godine naneo Novaku jednako bolan poraz u antologijskom polufinalu Rolan Garosa, akda je slavio posle pet setova i čuvenog Novakovog "pecanja". Tri puta je pobeđivao Đokovića u finalu grend slema u Parizu, a posebno mu je draga pobeda 2020, kada je Srbinu prepustio samo sedam gemova. Odigrali su Rafa i Novak i najduži meč ikada u dva dobijena seta. Bilo je to u Madridu 2009. godine, kada je Nadal spasio dve meč lopte u taj-brejku odlučujućeg seta i na volšeban način došao do ogromnog trijumfa. Meč je trajao više od četiri sata. Poslednji meč na grend slemu je dobio Nadal na Rolan Garosu 2022, dok je poslednji meč ukupno pripao Đokoviću ovog leta na Olimpijskim igrama. 

Na kraju ove sezone će se završiti jedna od najvećih sportskih karijera ikada. VMožete ga voleti ili mrzeti, ali morate priznati da je legenda i jedan od najvećih sprotista svih vremena, to je prosto činjenica.

Zbog Rafe smo dodatno zavoleli tenis, nervirali se svaki put kada bi pobedio Đokovića i posebno radovali svaki put kada bi mu Novak uzvratio istom merom. Da nije bilo njega, ni srpski as ne bi bio ono što je danas i zbog toga mu moramo biti zahvalni.

Jeste izlizana fraza, ali je surova istina. Tenis više neće biti isti bez Rafaela Nadala.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading