ALO, RETRO: "Čovek rekord" i omiljen italijanski sin - Karlton Mejers

10:58 | 19-03-2024

Sportski pogled 0

Da li biste ikada pomislili, kada pogledate ime i prezime ovog čoveka, da pričamo o košarkašku koji je prezentovao Italiju?

Karlton Mejers
EPA-PHOTO/EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/nie/gh/ow (ELECTRONIC IMAGE)

Ipak, malo šta je u karijeri Karltona Mejersa bilo "klasično", uglavnom je bežao od jednostavnosti i uvek pokušavao da se razlikuje u odnosu na druge.

Čini se da mu je to i uspelo, najviše zbog košarkaških kvaliteta koji su bili dovoljni da dođe u red jednog od najboljih igrača u Evropi svog vremena.

Rubrika "Alo, Retro" će vam u narednih dva meseca svakoga jutra donositi priče o bivšim košarkašima, koji su svojim bravurama i veštinama ostavili trag u istoriji evropske košarke.

Britanija, pa Italija

Junak naše današnje riče, Karlton Etore Frančesko Mejers, rođen je 1971. godine u Londonu, gde su njegovi roditelji radili.

Kada je imao deset godina, preselio se za Italiju, u Rimini, mali gradić na obali Jadranskog mora.

Tamo je ostao sve do 17. godine, a tada niko nije mogao ni da zamisli da će Karlton postati zvezda evropske košarke.

Muzičar koji je slučajno postao košarkaš

Nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa košarkom. Njegov otac je bio muzičar, svirao je saksofon, te je bilo logično da sin nastavi njegovim stopama - krenuo je da svira flautu. U pauzama između škole i muzike, mladi Karlton bi igrao košarku.

Sve do 17. godine, košarka je bila Mejersov hobi, sve dok u jednom momentu nije doneo definitivnu odluku da želi da se posveti tome, a da muzičku karijeru i sve što je do tada gradio ostavi iza sebe. Hrabra odluka.

Karijeru je počeo u "rodnom" Riminiju, u kome je igrao drugu italijansku ligu. Ipak, njegovi počeci nisu delovali obećavajuće - jeste imao određeni napredak kroz sezone, ali je statistika u uvodne dve godine bila prilično tanka.

Ipak, u trećoj sezoni doživeo je eksploziju! To su bile naznake velike karijere, pošto je Karlton u proseku beležio gotovo 27 poena, nakon čega je skrenuo pažnju na sebe od strane Skavolinija iz Pezara, gde je postao jedan od najvećih talenata italijanske košarke.

Tada je krenuo ples

U svojih 39 utakmica koje je odigrao u prvoj sezoni za tim iz Pezara prosečno je beležio gotovo 17 poena, šutirajući preko 33 posto van linije za tri poena, što mu je kasnije bilo i najjače oružje.

Igra Skavolinija sve više je gubila smisao - taktika u napadu je bila dati Mejersu loptu u ruke i gledati šta će da on uradi sa njom.

To je i davalo rezultate, Mejers je bio dobar fizikalac sa 192 centimetara visine, a njegov šut, za koji se nekada činilo da je bio rođen za njega, bio je neodbranjiv.

Protivničke odbrane mučio je iz utakmice u utakmice, a pored dobrog šuta neretko je bio i najbolji skakač i asistent svog tima.

Indeks - 94!

U svojoj drugoj sezoni u Pezaru Karlton je prosečno beležio preko 25 poena, sa preko 40 posto šuta van linije za tri poena.

U narednoj sezoni odlučio je da se vrati u Rimini, u drugu ligu, gde je prosečno beležio nešto manje od 30 poena u proseku!

Sve je bilo spremno za ono što se dogodilo 26. januara 1995. godine, kada je Karlton Mejers ušao u istoriju evropske košarke, kada je postigao 87 poena protiv Udina, najviše u istoriji italijanske profesionalne košarke.

Njegov prethodni rekord bio je 51 poen, a u tom meču imao je fenomenalnu šutersku noć, gde je njegov konačan indeks bio 94!

Niko u modernoj eri evropske košarke nije uspeo da dostigne ni blizu slične brojke, osim Nikole Mirotića, koji je u juniorskoj Evroligi sa Real Madridom imao indeks 84 2008. godine.

Ipak, njegovih 87 poena nije rekord, svetski rekord drži Erman Kanter, koji je ubacio 153 poena u turskom šampionatu, Dražen Petrović je juniorima Olimpije ubacio 112, dok Evroligaški rekord drži Radivoj Korać sa 99 poena.

Kako god bilo, u poslednjih 29 godina niko nije bio ni blizu Mejersovog učinka.

Evroligaški rekord protiv Reala

U periodu od 1995 do 2001. godine Mejers je nastupao u redovima Fortituda iz Bolonje, da bi kasnije proveo tri sezone u Virtusu iz Rome, da bi u takmičarskoj 2004-05 sezonu počeo u Montepaski Sijeni, odakle je prešao u Valjadolid.

Nakon toga, Mejers se vratio u Italiju, u Skavolini, da bi 2010. godine u svom Riminiju završio igračku karijeru.

U ukupno 637 utakmica u italijanskom šampionatu u proseku je beležio tek nešto manje od 20 poena, a za to vreme je postao šampion Italije sa Fortitudom, kao i osvajač Superkupa i Kupa sa istim timom, gde je bio MVP šampionata.

Bio je najbolji strelac Evrolige 1997. godine, ali nikada nije uspeo da osvoji evropsku titulu na klupskom nivou.

Ipak, Mejers je sa 41 poenom protiv Reala postavio bio, u to vreme, evroligaški rekord. 

Kasnije je taj rekord ipak pao, kada je Šejn Larkin 2019. godine postigao 49 poena protiv minhenskog Bajerna.

Reprezentacija mu je vratila sve

Ukoliko su mu klupske medalje i trofeji nedostajali, onda je definitivno reprezentacija uspela da Mejersovu karijeru učini uspešnom, pored sjajnih individualnih učinaka.

Debitovoa je za nacionalni tim Italije 1993. godine na Evrobasketu, gde je beležio 15 poena u proseku, a nakon propuštenog 1995. evropskog turnira u Atini, u velikom stilu se vratio dve godine kasnije.

U Barseloni je Italija odigrala fenomenalan turnir, ali je na kraju u borbi za zlato bila poražena od selekcije Jugoslavije. Mejers je bio najbolji strelac u finalu sa 17 poena, ali je Predrag Danilović bio preveliki zalogaj za "azure". 

Najbolje je tek dolazilo, pošto je na Evropskom prvenstvu 1999. godine u Francuskoj, Italija došla do zlatne medalje!

U svakom smislu je košarkaš rođen u Londonu vodio svoj tim, u proseku je imao preko 16 poena, a u finalu protiv Španije postigao je sjajnih 18 poena.

Italija mu je dala sve

Bio je ono što je nedostajalo Italiji, a ona mu je zauzvrat dala sve i prigrlila ga kao svojeg.

Sve je dovelo do toga da na Olimpijskim igrama u Sidneju, 2000. godine, upravo Karlton Mejers bude taj koji je bio procenjen da je najpogodniji da nosi italijansku zastavu na ceremoniji otvaranja. Ogromna čast.

Čak 17 puta u svojoj karijeri Mejers je postizao preko 40 poena, u znatno drugačijoj košarci nego što je ona danas.

Penzionisao se sa 40 godina, igrao je košarku sve dok je mogao, a nakon završetka igračke karijere mnogi su pričali na temu da bi upravo Mejers mogao i morao da bude primer za sve.

Tako je i bilo - Karlton Mejers je bio čovek koji bi u 2024. godini verovatno ubacivao preko 40 poena - u proseku!

Današnja košarka je krojena za njega, ali ga to nije sprečilo da bude dominantan i u svom vremenu. Obeležio je jedno doba igre pod obručima u Evropi.

Komentari(0)

Loading