ALO, RETRO: Slovenac koji je bio sve samo ne običan - Matjaž Smodiš

23:45 | 24-03-2024

Sportski pogled 0

Atipični igrači prave atipične karijere.

Matjaž Smodiš
EPA

Ova priča započinje daleke 1998. godine na Evropskom prvenstvu za muškarce mlađe od 22 godine u Trapaniju, Italija. Tamo je okupljena zvezdana ekipa mladih košarkaša, među kojima se isticao Igor Rakočević, ali nedostajao je jedan igrač od krucijalnog značaja - Matjaž Smodiš.

Iako rođen u Trbovlju, Slovenija, nije se našao na terenu u finalu, koje je izgubila Slovenija od Jugoslavije. Ipak, iako odsutan, njegova pojava u tri utakmice bila je dovoljna da privuče pažnju skauta na njegov talenat i potencijal.

Rubrika "Alo, Retro" će vam u narednih dva meseca svakog dana donositi priče o bivšim košarkašima, koji su svojim bravurama i veštinama ostavili trag u istoriji evropske košarke.

Od Novog Mesta do Bolonje

Mladi Smodiš brzo je privukao pažnju evropskih klubova, a nakon sezone sa Krkom iz Novog Mesta, usledio je prelazak u Italiju.

Tamo je pod vođstvom Etore Mesine započeo svoju profesionalnu karijeru sa samo 20 godina, noseći dres Kinder Bolonje.

Tri puta šampion Evrope

U Italiji je Smodiš ostavio dubok trag, osvajajući titule i postajući ključni igrač. Sa Kinderom, osvaja svoju prvu Evroligu i triplu krunu, a kasnije se pridružuje moskovskom CSKA gde dodaje još dve Evrolige svom impresivnom rekordu.

Neprevaziđen talenat

Smodiš je bio mnogo više od običnog igrača. Njegova sposobnost da se prilagodi svakoj situaciji na terenu i vođenje tima u ključnim trenucima doneli su mu status vođe i istinske ikone evropske košarke.

Povratak kući kao heroj

Nakon uspešne karijere u inostranstvu, Smodiš se vraća kući u Novo Mesto gde završava svoju karijeru sa velikim uspehom, osvajajući titulu u domaćoj ligi.

 

Nasleđe šampionskog duha

Nakon penzije, Smodiš nastavlja da deli svoje znanje i iskustvo kroz svoju košarkašku školu, ostavljajući dubok i neprocenjiv uticaj na buduće generacije košarkaša.

 

 

Matjaž Smodiš nije samo bio izuzetan košarkaš, već i ikona i uzor mnogima, ostavljajući dubok i neprolazan trag u svetu košarke.

Komentari(0)

Loading