EVROPSKI HIT TIM JE NEKADA VEČITI GUBITNIK BAJER LEVERKUZEN Od Vicekuzena do potencijalne triplete

19:29 | 14-04-2024

Sportski pogled 0

Trener Ćabi Alonso piše istoriju Nemačkog, ali i fudbala na Starom kontinentu

Bajer
AP Photo/Martin Meissner

Bajer Leverkuzen ove godine osvojiće sigurno jedan, verovatno dva, a možda i tri trofeja! Zvuči nestvarno da bi "tripleta" mogla da stigne u grad i klub koji je zvog stalnh poraza u finalima ili završnicama sezone dobijao pogrdne nadimke. A ulagalo se, nije da nije. Uostalom, iza kluba stoji poznati farmaceutski koncern. Da je bilo svetski vrednih igrača, bilo je. Ko i trenera poput našeg Stepanovića. Svega je bilo osim sreće i pobedničkog mentaliteta.

E, sad je sve došlo na naplatu. Pod komandom ne baš afirmisanog španskog trenera Ćabija Alonsa Vicekuzen i Neverkuzen još nije izgubio meč u Bundesligi i samo se čeka da ozvaniči prvu titulu. U finalu kupa igra protiv drugoligaškog davljenika iz Kajzerslauterna, u Ligi Evrope ima 2:0 protiv Vest Hema!

Čak 24 gola (do meča sa Verderom) "fabrički klub" je postigao posle 80 minuta što govori o mentalnoj snazi ekipe koje je gotovo pola sezone igrala bez prvog strelca Bonifejsa. Kada je on bio spreman rekonvalsecent je bio Šik i tako u krug, ali ništa nije omelo Alonsa da skocka tim u kome je glavni osigurač Džaka, a otkrovenja krilni bekovi Frimpong i Grimaldo, a mozak tima Virc na kome mogu da zarade 150 miliona evra!

FK Bajer Leverkuzen EPA/Christopher Neundorf
 

 

Alonso je odlučio da odbije ponude Liverpula i Bajerna, klubova u kojima je igrao, jer sa Leverkuzenom želi da ispriča još neke priče.

Ali, u prošlosti nije sve bilo sjajno i bajno. Krenimo redom kroz gubitničke godine uz zanimljiv podatak, Bajer je pre osvojio internacionalni nego domaći trofej!

1993. prvi i poslednji trofej, DFB Kup (prethodno 1988. Kup UEFA) pobedom nad Hertom iz Berlina i to B timom! Generacija Kirstena i Vernsa izgubila je Superkup Nemačke od Verdera (2:2, penalima 7:6) i to je bila najava crnih godina za "farmaceute".

1997. prvi put su vicešampioni. Presudio poraz 0:4 od Kelna u 33. kolu pa je Bajern osvojio titulu.

1999. ponovo drugi i opet sa trenerom Kristofom Daumom uz veliki zaostatak za Bavarcima.

2000. treća titula vicešampiona. I ponovo iza Bajerna. Na nestvaran način "farmaceuti" nisu došli na tron jer su u poslednjem kolu poraženi (trebao im je bod) u minhenskom predgrađu Unterhahingu sa 2:0 pa su na kraju imali 73, a Bajern 75 bodova. Naravno, trener je bio Daum pa su od Leverkuzen zbog redovnog drugog mesta postali Vicekuzen i Neverkuzen.

2002. Sada je došlo so mene na vrhu pa je Bajern nasledio Dortmund, ali je Leverkuzen ponovo bio drugi. Ispostavilo se da je poraz od 1:0 u Nirnbergu kolo pre kraja bio presudan. Ustvari, Bajer je izgubio dva od tri poslednja meča u sezoni, a Dortmund je sve pobedio! U finalu kupa Šalke je sa 4:2 savladao Bajer. Iste sezone, šlag na slanu tortu bio je neuspeh u finalu Lige šampiona protiv Reala 2:1.

Ipak, postao je prvi finalsita Lige šampiona koji se palsirao u završnicu, a da nije osvojio nacionalnu titulu.

2009. Ozilov Verder je u finalu kupa pobedio Bajer sa 1:0 pa je sedmi put u istoriji bio drugi.

2011. poslednja vicešampionska titula u Bundesligi pošto je Dortmund bio uspešniji,a Leverkuzen nijenom nije bio na prvom mestu tokom sezone.

2020. Još jedan poraz u finalu kupa (trener Boš) ovaj put od Bajerna sa 4:2.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading