Svi da odu, jedan da se vrati

17:46 | 10-09-2024

Sportski pogled 0

Vreme je da dođeš svojoj kući, Selektore.

alo

Svetislav Pešić više nije selektor reprezentacije Srbije. Šokantna vest za svakoga ko navija za naš nacionalni tim, a što se tiče popularnog Karija, on je odlučio da napusti klupu dok je na vrhuncu, što je potpuno legitiman potez.

Sada se srpska košarka suočava sa možda identičnim izazovom kao i onomad kada je legendarni Dušan Ivković odlučio da se penzioniše. Ko će biti naslednik?

ODLAZI VELIKAN KOŠARKAŠKE IGRE Čuveni trener se oglasio povodom odlaska Pešića

Zapravo, odgovor je možda ovoga puta identičan onome iz 2013. godine na Božić po gregorijanskom kalendaru - Aleksandar Đorđević.

Istina, ovakvo mišljenje je za mnoge kontroverzno, pošto su mnogi stava da je Sale Nacionale "potrošen" kada je reprezentacija Srbije u pitanju.

"Jokić mu je igrao četvorku", "doživeo je debakl na Svetskom prvenstvu u Kini", "osvajao je samo srebrne medalje"... 

Iz današnje perspektive, zamerale su mu se pomalo blesave stvari, pošto smo posle okončanja njegove ere među "orlovima" spomenute stvari videli i kod drugih selektora, koji su, doduše, isto tako bili na udaru javnosti.

alo Marko Metlaš/Alo!
 

Ipak, mora da se istakne da smo mnogo toga naučili za vreme "vladavine" Igora Kokoškova i Svetislava Pešića - koliko god da ste dobar stručnjak, moguće je doživeti neuspeh.

I ono što je najvažnije - jedan neuspeh ne definiše trenera.

Aleksandar Đorđević možda nije vrhunski strateg u doslovnom smislu te reči, ali je najbolji motivator kojeg naša zemlja ima. Igrači ga obožavaju i poštuju, uz šta ima i veliku intelektualnu crtu i mentalnu dubinu da shvati šta je njegovim izabranicima potrebno da daju maksimum u datom trenutku.

Ne zaboravimo da je upravo Sale nastavio misiju Dude Ivkovića, a to je da se oživi srpska košarka koja je bila u ambisu. Tri srebrne medalje koje je doneo našoj zemlji imaju mnogo veći značaj nego što mnogi misle.

Istina, radovali smo se svakoj, slavili je ispred Skupštine i u tom smislu su veoma vredne. Međutim, ono što su one značile za oporavak srpske košarke, to je neprocenjivo.

Pitanje je da li bismo imali bisere kao što su Nikola Jović, Nikola Đurišić, Nikola Topić, Filip Jović, Bogoljub Marković, Mitar Bošnjaković ili Savo Drezgić da se nije "dogodio" Aleksandar Đorđević.

Prosto, vraćen je kult reprezentacije, ljudi su ponovo zavoleli košarku, iako je mnogo dece (normalno) zbog pojave Novaka Đokovića prešlo na tenis i s time je "igra pod obručima" izgubila taj neki monopol kada su u pitanju mališani.

Isto tako, sa Aleksandrom Đorđevićem na klupi bismo zasigurno imali bespoštednog borca, patriotu i košarkaškog zaljubljenika, koji zna šta znači teret srpske zastave i sve ono što ona nosi.

Uz dužno poštovanje ostalih kandidata, koji su nesumnjivo kompetentni da konkurišu za posao...

Jedan je Selektor, a to je veliki Aleksandar Đorđević.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading