VREME JE DA NOVAK SKINE PROKLETSTVO Đoković u 2024. godini briše suze koje peku celu naciju

07:00 | 01-01-2024

Tenis 0

Nedostaje još "samo" taj jedan deo, pa da slagalica bude kompletna

Novak Đoković
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Više od 1.000 pobeda, 98 titula od toga 24 grend slema, preko 400 nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, oboreni svi relevantni rekordi, pozitivan skor protiv najvećih rivala (čitaj Rodžera Federera i Rafaela Nadala), osvojeni svi turniri, mnogi od njih i po nekoliko puta i opet postoji ono prokleto "ali".

Što reče Ivo Andrić “Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, a još čudnije kako često baš to malo nedostaje”. E, baš to malo Novaku Đokoviću nedostaje da sklopi savršen mozaik. Fali mu još zlato na Olimpijskim igrama koje mu nekako uvek izmiče.

Famozni smeč protiv Nadala u Pekingu 2008, poraz od Endija Mareja 2012. u Londonu, kraj u prvom kolu Rija četiri godine kasnije kada je Huan Martin Del Potro odigrao možda i meč života i onda kolaps protiv Aleksandera Zvereva u polufinalu Tokija.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Novak Đoković EPA/DANIEL PEREZ

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Svi ti dueli neodoljivo liče jedan na drugi. U svakom od njih Novak je imao šansu, bio blizu trijumfa, ali bi mu svaki prosto iskliznuo iz ruku. Jednostavno, Đoković bi uvek izgoreo u želji, a koliko su mu ti neuspesi teško padali govore suze koje je lio nakon pomenutih mečeva. Jeste osvojio bronzu 2008. godine, ali nije to ono sa čim se zadovoljava.

Iako je Novak mentalno verovatno najjači sportista na planeti, uostalom zahvaljujući mentalnoj snazi je tu gde jeste, nekako svaki put na Olimpijskim igrama zaliči na čoveka od krvi i mesa, a ne na mašinu koja melje rivale. Upravo ta ogromna želja, veliki pritisak kada igra za reprezentaciju ga parališu i sputaju, pa onda njegove slabosti izbiju na površinu.

Nebrojano puta je Đoković dokazao koliki je patriota, ne samo na terenu, već i van njega, teško da bilo koji drugi teniser sa toliko motiva igra za svoju zemlju kao on. Iako su ga mnogi savetovali da ne igra u Tokiju, između ostalih i otac Srđan, Novak bi uvek poslušao srce i sa ponosom predstavljao Srbiju. Nema sumnje da će to uraditi i ove godine kada se najveći sportski događaj održava u Parizu.

Dokazao je 36-godišnji Beograđanin da za njega granice ne postoje, pa je tako nedavno dosta samouvereno izjavio kako mu je cilj da 2024. godine osvoji "zlatni slem". Izjava je hrabra, mnogi će reći i luda, ali ko sme da se kladi protiv čoveka koji je apsolutno dominantan na grend slemovima i koji na najvećim turnirima igra najbolji tenis?

Novak Đoković EPA
 

 

Biće teško, teže nego ikada kada su Olimpijske igre u pitanju. Na stranu biološki sat, koji je za Novaka još i najmanji problem, turnir se igra na dva dobijena seta i to na šljaci, podlozi koja mu najmanje odgovara.

Đoković će i ovoga puta gotovo izvesno biti najveća zvezda Olimpijskih igara, što mu se ranijih godina obijalo o glavu. Drugi sportisti su želeli da se slikaju sa njim, porazgovaraju, "ukradu" neki trik, a on bi svakom izlazio u susret, naročito reprezentativcima iz Srbije. Tako je recimo gubio fokus, ne bi imao svoj mir, što nije slučaj na grend slemovima.

Ipak, možda u Parizu bude mnogo rasterećeniji. U Tokiju je bio apsolutni favorit, svi su ga videli sa zlatom oko vrata, a on se u polufinalu potpuno "raspao", iako je imao set i brejk prednosti. 

Nema sumnje da je naučio lekciju iz ranijih poraza. Ukoliko se bude malo izolovao kada turnir krene i ako ne izgori u prevelikoj želji, lako se može desiti da ostvari san i zaokruži neverovatnu priču.

Niko Đokoviću neće osporiti ako karijeru završi bez zlatne medalje, ne menja to ništa u GOAT debati, ali bilo bi sjajno ako bi uspeo da je osvoji i obriše suze koje peku naciju i ono prokleto "ali" sa početka teksta.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading