ISTORIJA, REKORDI, FINALE POSLE KOG SU BOGOVI PALI NA TEME, ALI I DVA BOLNA PORAZA Ovih pet mečeva Novaka Đokovića su obeležili 2023. godinu

08:54 | 31-12-2023

Tenis 0

Skoro pa savršena sezona srpskog tenisera

Novak Đoković
AP Photo/Antonio Calanni

Novak Đoković je obeležio tenisku sezonu za nama. Bila je to jedna od najuspešnjih godina u karijeri čoveka koji je u maju proslavio 36. rođendan. Za sve druge tenisere te dobi reklo bi se da su zašli u pozne igračke godine, ali ne i za Novaka, pošto je najavio da planira još dugo da hara terenima.

Već poslednjih nekoliko sezona Đokovićev fokus su grend slemovi na kojima je ponovo potvrdio dominaciju. Osvojio je Australijan open, Rolan Garos i US Open, dok je na Vimbldonu igrao finale. Premašio je 400 nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, stavio tačku na GOAT debatu.

Odigrao je ukupno 63 meča (56 pobeda i sedam poraza), a neki od njih bili su antologijski. Ovo je pet duela po našem izboru koji su obeležili Novakovu 2023. godinu.

1. Finale Australijan opena  

Novak Đoković se u Australiju vratio nakon što je godinu dana ranije deportovan. I do tog nemilog događaja Australijan open je za našeg asa bio poseban turnir, ali sada je imao dodatnu težinu, pre svega na mentalnom planu.

Postojala je bojazan kako će biti prihvaćen od strane tamošnje publike. Na sve to doživeo je povredu zadnje lože. U finalu je za rivala imao Stefanosa Cicipasa, tenisera protiv kog Novak voli da igra. 

Odigrao je Đoković izvanredno u finalu, iako se u nekoliko navrata obračunavao sa publikom koja ga je provocirala. Iako je Grk bio odličan, Novak mu nije dao ni promil šanse i slavio je sa 6:3, 7:6, 7:6.

Stefanos i Novak EPA-EFE/LUKAS COCH
 

 

Nakon finala, Đoković se potpuno slomio, rasplakao se u zagrljaju svog tima. Posle svega što je prošao, emocije nije mogao da savlada. Proživeo je golgotu, a onda se vratio i osvojio oteto carstvo. Zato će ova grend slem titula za Novaka verovatno biti i najznačajnija.

2. Ulazak u istoriju na Rolan Garosu 

Pomalo paradoksalno, ali na Rolan Garosu, grend slemu gde je imao najmanje uspeha, Novak Đoković je okončao GOAT debatu.

Po prvi put u karijeri postao je rekorder po broju osvojenih najvažnijih trofeja i sa 23 titule iza sebe ostavio Rafaela Nadala sa 22 i Rodžera Federera sa 20.

Novak Đoković EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
 

 

U meču za trofej bio je bolji od Kaspera Ruda - 7:6, 6:3, 7:5. Dosta loše je Đoković odigrao prvi set, bio u zaostatku, ali je uspeo da dođe do taj-brejka u kom je dokazao da je najbolji kada je najpotrebnije. U preostala dva seta je rutinski obavio posao i ušao u istoriju.

3. Prekid dominacije na Vimbldonu

Godinama unazad Đoković je glavni favorit na Vimbldonu. Fenomenalno se kreće na travi i nekako mu je najprestižniji turnir na svetu uvek bio neka vrsta sigurne luke.

Protivnik u finalu bio mu je Karlos Alkaraz za kog su mnogi govorili da nema šta da traži na ovakvoj vrsti podloge.

Đoković i Alkaraz AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
 

 

Ipak, Španac je bio maestralan. Iako je Novak furiozno otvorio finale i dobio prvi set sa 6:1, Alkaraz je dokazao da je stvoren za velika dela, kaznio je svaki Đokovićev kiks i došao do velike pobede - 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4.

Međutim, u srpskom teniseru se tada probudila zver. Taj poraz zapravo je izrodio dominaciju koja će uslediti u drugom delu sezone.

4. Osveta i meč za pamćenje

Kada čovek koji je u karijeri odigrao preko 1.000 mečeva kaže da mu je ovaj bio jedan od najtežih, onda to dovoljno govori o kakvom se okršaju radilo.

Finale Sinsinatija definitivno je obeležilo 2023. godinu. Van svake konkurencije, najbolji meč u sezoni.

Sa nestrpljenjem je čekao Novak priliku da se osveti Karlitosu za poraz u finalu Vimbldona i uradio je to na neverovatan način. 

Usled velike vrućine, Đoković je smalaksao, merili su mu puls, bio na ivici provalije, Alkaraz je igrao kao u transu i imao set i brejk prednosti. 

Ipak, Novak je izvukao poslednji atom snage i uspeo da se vrati. Prštalo je na sve strane u bespoštednoj borbi koja je trajala gotvo četiri sata.

Alkaraz i Đoković AP Photo/Aaron Doster
 

 

I taman kada je Srbin uspostavio kontrolu i išao ka relativno mirnoj završnici seta odluke, Alkaraz je bio taj koji je odbio "da umre". Spasio je meč lopte i otišlo se u taj-brejk, koji Đoković uspeva da dobije. Na kraju - 5:7, 7:6, 7:6 za Novaka. Meč koji mirne duše može da se poredi sa finalom Australijan opena iz 2012. godine kada je Srbin pobedio Nadala.

I psihološki je finale Sinsinatija bilo veoma bitno. Đoković je poslao jasnu poruku Alkarazu, prepun samopouzdanja došao na US Open koji je dosta lako osvojio, dok je Španac posle tog susreta doživeo veliki pad.

5. Izgubljen dobijen meč od Sinera  

Pored grend slemova, Novakov glavni cilj u 2023. godini bio je Dejvis kup. Želeo je Novak svim srcem da Srbiji donese "salataru", prvu još od 2010, ali je u prevelikoj želji "izgoreo".

Sve je išlo prema planu. U četvrtfinalu je lako savladana Velika Britanija, Miomir Kecmanović je pobedio Lorenca Musetija u prvom duelu polufinala i ostalo je još "samo" da Đoković da pobedi Janika Sinera.

Odigrao je Novak verovatno i najgori set u sezoni, pa je Italijan poveo sa 1:0. Ali, nije bilo razloga za preveliku brigu. Nebrojano puta je Đoković bivao u sličnim situacijama i dosta rutinski dolazio do preokreta, a i gore od onoga što je prikazao u prvom setu teško da je moglo.

Novak Đoković EPA-EFE/Jorge Zapata
 

 

Očekivala se Đokovićeva reakcija u nastavku koja je i usledila. Zaličilo je na tipičan Novakovski meč kada ne blista, ali pronalazi put do trijumfa.

Međutim, dogodilo se suprotno. Nije iskoristio čak tri vezane meč lopte na Sinerov servis, što mu se prvi put desilo u karijeri i Italijan je upisao veliku pobedu. Da zlo bude gore po Novaka i reprezentaciju Srbije, Italijani su slavili i u dublu i plasirali se u finale, a kasnije osvojili titulu.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading