PIKSI PRVI PUT O DRUŽENJU SA MARADONOM Dupli pas sa Dijegom, kao ples sa Majklom Džeksonom!

11:22 | 26-10-2023

Fudbal 0

Kako su se družili Dragan Stojković Piksi i Dijego Maradona?

dragan stojkovic
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Prvi susret Stojkovića i Maradone dogodio se u avgustu 1987. godine, na revijalnoj utakmici u Londonu povodom proslave 100 godina Fudbalske asocijacije Engleske.

- Dobio sam poziv od selektora Terija Venejblsa da branim boje Ostatka sveta u meču protiv reprezentacije Engleske. Svakako čast i privilegija koju ću pamtiti do kraja života. Posle meča, organizovan je banket na kome se okupio krem evropskog i svetskog fudbala. Sedeo sam za istim stolom sa Peleom, Bekenbauerom, Platinijem, Krojfom. Gledaš sve te vedete, opčinjen si prizorom i u jednom momentu, ulazi on. Mali mrav. Ljudi, verujte mi, kao bog da je ušetao u hotel - rekao je Stojković za "Novosti".

Nastavio je u istom ritmu.

- Odveli su ga stepenicama na galeriju gde ga je čekao separe za celu njegovu svitu: ženu, decu, telohranitelje, braću, prijatelje. Bilo ih je preko 20. Došao je do ivice balkona, podigao ruku i poklonio se kao toreador koji pozdravlja publiku na kraju borbe u koridi. Ceo hol je ustao i aplaudirao nekoliko minuta. Zamislite scenu u kojoj se sva ta elita klanja jednom čoveku. Nisu tu bile samo fudbalske zvezde, već i Elton Džon, mnogi drugi pripadnici svetskog džet-seta. A on gore maše sa pijedestala. Bukvalno bog koji hoda. Neverovatno koliko je umeo da uživa u slavi i popularnosti.

Razumljivo, El Pibe je u to doba bio na vrhuncu slave.

- Sve se to dešava godinu dana posle Mundijala u Meksiku i nekoliko dana nakon titule koju je osvojio sa Napolijem. U tom trenutku, apsolutni vladar svetskog fudbala. Zaista je bio čudo od igrača. Čudo. Zamolio sam ga da se slikamo, on je istog trenutka prebacio dete u ženino naručje i ljubazno mi izašao u suset. To sam shvatio kao simpatičan gest jednog velikog igrača.

RAZBIĆEMO SRBIJU 5:0 Albanac preti Piksiju i "orlovima", sramno isprozivao našu reprezentaciju (FOTO)

Možda je to jedina utakmica u karijeri Piksija Stojkovića na kojoj mu nije smetalo to što sedi na klupi za rezervne igrače.

- Kada sam ulazio u igru umesto Platinija, pružio sam mu ruku, on je uzvratio, ali sam stekao utisak da me je pogledao nekako strogo i da me je odmerio od glave do pete. Posle je sve išlo kao po loju. Shvatio sam da je utakmica egzibicionog karaktera i da je 80.000 ljudi došlo na "Vembli" da bi videlo što više atraktivnih poteza. Uživao sam u majstorijama Maradone i Platinija, a u reprezentaciji Engleske najviše su mi se dopali Brajan Robson i Kris Vodl.

Piksi Alo/Marko Metlaš
 

 

Stojković je dugo posle toga bio pod utiskom harizme i čarolija Dijega Maradone.

- Družio sam se u to vreme sa popularnim pevačem zabavne muzike Alenom Slavicom sa kojim sam služio vojsku u Prištini. Dolazio je često kod mene u Beograd i kad god sam imao priliku, puštao sam mu na video-kaseti dupli pas koji sam odigrao sa Maradonom tokom meča na "Vembliju". Rekao sam mu: "Moj Alene, to ti je kao da plešeš sa Majklom Džeksonom". Pa, zar nije? To je taj rang. Džekson i Maradona. Dva umetnika koja se rađaju jednom u sto godina. Ples sa jednim, dupli pas sa drugim. Kako god mu je daš, lopta će ti doći. Savršena kombinacija harizme i fudbalske moći - otkrio je Stojković.

@bizportal.rs Novak je na ruku stavio Hublot Big Bang Unico Yellow Magic, novi keramički mode u žuto-crnoj boji. A koliko košta? #NovakĐoković #HublotSat #Tenis #Šampion #LuksuzniSatovi #bizportal #luskuz #novac #nole #djokernole #novakdjokovic #bogati #fyp #fypシ #fypシ ♬ original sound - BizPortal.rs

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading